Saako vauva tarpeeksi maitoa?

Vauvan maidonsaanti mietityttää monia. Miten voi olla varma, että imetetty vauva saa tarpeeksi ravintoa? Rinnoissa ei ole virtausmittaria ja vauva tuntuu viihtyvän jatkuvasti tissi suussa.

Vauva kasvaa

Varmin merkki maidon riittävyydestä on vauvan painonkehitys. Ensimmäisinä päivinä syntymän jälkeen vauvan paino lähes aina laskee, kuitenkin korkeintaan 10% syntymäpainosta. Noin neljäntenä päivänä painonlasku tasaantuu. Riittävästi maitoa saava vauva saavuttaa syntymäpainonsa uudelleen 10-14 vuorokauden iässä.

Alle puolivuotias vauva kasvaa vähintään 500 g kuukaudessa. Jos vauva kasvaa niukemmin, ensimmäinen korjausliike on imetyksen tehostaminen. Lisää imetyskertoja vuorokauteen ja vaihda vauvaa rinnalta toiselle yhden imetyskerran aikana.

Vauva vaatii maitoa

Maidon riittävyydestä kertoo myös vauvan virkeys. Vaikka vastasyntynyt nukkuu paljon, vuorokauteen mahtuu kuitenkin vähintään 8-12 tehokasta imetyskertaa. Imetyskerta on tehokas, kun tunnet napakan imun ja vauva nielee maitoa.

On ihan tavallista, että imetys tuntuu täyttävän ensiviikkoina koko elämän. Pieni vauva saattaa lähes asua vanhemman rinnalla vuorokauden ympäri ja syödä myös öisin monta kertaa. Se on normaalia.

Jos vauva enimmäkseen vain nukkuu, imee vain harvoin tai tehottoman oloisesti, hän todennäköisesti tarvitsee enemmän maitoa. Silloin kannattaa soittaa neuvolaan.

Vaippoja kuluu

Ensimmäisten viikkojen aikana myös vauvan pissa- ja kakkavaippojen määrä kertoo vauvan ravinnon- ja nesteensaannista. Syntymän jälkeen vauvan kastelemat vaipat lisääntyvät päivittäin. Kastunut vaippa ei ole kokonaan märkä tai edes painava, sillä pieni vauva pissaa kerrallaan noin puoli desilitraa.

Ensimmäisenä elinvuorokautena vauva kastelee vain yhden vaipan, toisena vuorokautenaan kaksi ja niin edelleen.  Viidennestä vuorokaudesta eteenpäin riittävästi maitoa syövä vauva kastelee ainakin 5-6 vaippaa vuorokaudessa.

Alle kuuden viikon ikäisen vauvan tulisi myös kakata päivittäin. Ensimmäisten päivien kakat ovat sitkeää, tummaa lapsenpihkaa, joka vaalenee kellertäväksi maitokakaksi noin neljäntenä päivänä.

Ensimmäisten kuuden viikon jälkeen pissat ja kakat eivät enää kerro maidon riittävyydestä yhtä luotettavasti. Isommalla vauvalla pissaa voi tulla harvemmin, mutta suurempia määriä kerralla. Alkuviikkojen jälkeen vauvat myös kakkaavat hyvin yksilöllisesti: yksi vauva monta kertaa päivässä, toinen kerran viikkoon tai harvemminkin.

Mistä ei voi päätellä maidon riittävyyttä?

Imetykseen kuluvan ajan tai vauvan käytöksen perusteella ei voi luotettavasti arvioida maidon riittävyyttä. Vauvat ovat rytmiltään ja temperamentiltaan yksilöitä pienestä pitäen. Imetyskertojen kesto ja väli vaihtelee. Vauva voi syödä kolme kertaa tunnissa, kolmen tunnin välein tai kolme tuntia yhtämittaa. Eri imetyskerrat ovat eri mittaisia. Välillä vauva syö ison päivällisen, välillä pienemmän välipalan.

Tiuhaan rinnalla käyminen ei kerro siitä, että maitoa olisi vauvan tarpeisiin liian vähän. Se kertoo siitä, että vauvalla riittää puhtia imeä vauvantahtisesti. Tyhjän tuntuiset rinnat tai vähäinen heruminen pumpulle eivät myöskään ole luotettavia maitomäärän mittareita. Myös ilta-ajan levottomuus ja rinnalla tankkaaminen ovat vauvan normaalia käytöstä.

Sen sijaan hyvin unelias, tehottomasti tai harvoin imevä vauva saattaa olla nälissään ja lisämaidon tai imetyksen tehostamisen tarpeessa.

Imetyksen turvamerkit

• Vauva syö lapsentahtisesti, yleensä vähintään 8–12 kertaa vuorokaudessa.
• Vauva pissaa vähintään viisi kertaa vuorokaudessa.
• Vauva kakkaa ensimmäisinä viikkoina päivittäin. Yli kuuden viikon iässä useamman päivän kakkaamisvälit ovat normaaleja.
• Vauva kasvaa. Vauva saavuttaa syntymäpainon viimeistään 10-14 vrk:n iässä ja kasvaa sen jälkeen vähintään 500g kuussa ensimmäisen puolen vuoden ajan.
• Vauva imee tehokkaasti ja nielee maitoa.
• Imetys ei satu.

Jos haluat, voit seurata imetyksen turvamerkkejä tulostettavan päiväkirjan avulla.

Jos maidonsaannin turvamerkit eivät täyty, tehosta imetystä ja ole yhteydessä neuvolaan.

Päivitetty 8.4.2021