Imetysasennot

Hyvät imetysasennot auttavat imetystä monella tavalla. Hyvällä asennolla on kaksi tarkoitusta: vauva saa rinnasta hyvän imuotteen ja äidin asento on mukava ja rento.

Imetyksen ensiviikkoina hyvien asentojen löytämiseen kannattaa käyttää aikaa. Se vaatii usein totuttelua ja harjoittelua niin äidiltä kuin vauvaltakin, jolle kaikki on aivan uutta. Älä huolestu, jos hyvä asento ei tunnu löytyvän heti.  Puolisosta ja muista läheisistä voi olla paljon apua asennon löytämisessä ja vauva asettelussa rinnalle. Yhdessä harjoitellen äidistä ja vauvasta tulee loistava tiimi.

Imetysasennon ABC
Napa napaa vasten – nenä nännin kanssa kohdakkain

  • Vauva ja äiti ovat aina maha mahaa vasten. Istuen tai kylkimakuulla imetettäessä vauva on siis kunnolla kyljellään. Näin vauvan ei tarvitse kääntää päätään sivusuunnassa rintaan tarttuakseen
  • Tähtää nänni kohdakkain vauvan nenän kanssa. Näin saat vauvan taivuttamaan päätään takakenoon ja avaamaan suunsa suurelle.
  • Kun vauva haukkaa rintaa, tue häntä selän takaa ihan kiinni itseesi. Ote jää liian pieneksi, jos vauva ei yllä kunnolla. Älä kuitenkaan estä vauvaa liikuttamasta päätään.

Erilaiset imetysasennot

Kokosimme vinkkejä erilaisiin imetysasentoihin. Eri asennot voivat toimia eri imetyksen vaiheissa.
Kurkkaa myös Naistalon videot imetysasennoista!

Takanoja-asento – Kyllä vauva osaa!

 

Takanoja-asento toimii lähes kaikilla ja aktivoi vauvan vaistomaista rinnalle hakeutumisen taitoa.

Tue itsesi tyynyjen avulla mukavaan, puoli-istuvaan asentoon. Tyynyt kannattaa asetella ainakin molempien käsivarsien alle, tarvittaessa myös selkää tukemaan. Vauva tulee syliisi vatsalleen, maha mahaa vasten niin, että hänen kasvonsa ovat rinnan kohdalla.

Takanojaisessa asennossa vauva pystyy tarttumaan rintaan omatoimisesti, eikä häntä tarvitse juurikaan kannatella. Jos sinulla on suuret rinnat, voit asettaa vauvan vatsasi päälle poikittain ja laittaa pienen harsorullan tai taitellun pyyhkeen rinnan alle tukemaan sen asentoa paremmaksi.

+helppo toteuttaa
+hyvä imuote löytyy helposti
+äidille rento asento

Pystyasento – Meneville ja masuvaivaisille

Takanoja-asennon idealla toimii myös pysty imetysasento. Pystyasennosta on hyötyä erityisesti silloin, jos vauvalla on ilmavaivoja tai maito suihkuaa rinnoista paineella. Kun äidin asento on pysty ja istuva, vauva on rinnalla ikään kuin polvillaan tai kyykkien. Pystyasennossa vauvan selkää ja niskaa täytyy tukea.

Vinkki: Pystyasennossa imettäminen onnistuu myös kantoliinan avulla

Kehtoasento – Perinteisellä tyylillä

 

Kehtoasento on monille tuttu imetysasento, jossa vauva on poikittain äidin sylissä. Tyynyillä tai imetystyynyllä saat tarvittaessa lisätukea omille käsivarsille. Vauva lepää imetettävän rinnan puoleisella käsivarrellasi niin, että hänen niskansa on suunnilleen ranteesi kohdalla ja kämmenesi tukee häntä selästä.

+toimii isommillakin vauvoilla, koska vauvaa voi kannatella molemmilla käsillä

Ristikehtoasento – Helpottaa vauvan tähtäämistä rinnalle

 

Voit kannatella vauvaa myös vastakkaisen puolen kädellä, jolloin rinnanpuoleinen käsi vapautuu esimerkiksi rinnan tarjoamista varten. Tällöin kämmenesi tulee vauvan hartioiden taakse ja käsivarsi tukee vauvan peppua vartaloasi vasten.

+sopii hyvin hyvän imuotteen etsintään: vauvaa on helppo liikutella
+rinnanpuoleinen käsi jää vapaaksi rinnan tarjoamista varten

Kainaloasento – Amerikkalaisen jalkapallon ystäville

 

Voit ottaa vauvan rinnalle myös kainalon puolelta. Tällöin vauvalla on vatsa kylkeäsi vasten ja jalat kohti selkäpuoltasi. Kannattele vauvaa imetettävän rinnan puoleisella kädellä niin, että kämmen tulee vauvan hartioiden taakse ja käsivarrellasi tuet hänet kiinni kylkeesi. Vauva on kainalossa kuin amerikkalainen jalkapallo.

+sopii hyvin hyvän imuotteen etsintään
+hyvä asento pienelle tai ennenaikaiselle vauvalle
+toimii isorintaisilla
+keisarileikkauksen jälkeen

Kylkiasento makuullaan – Rentoja imetyshetkiä ympäri vuorokauden

 

Aloita etsimällä itsellesi rento kylkiasento, jossa rinnanpää on suunnilleen samalla tasolla kuin kyljellään olevan vauvan suu. Toisille äideille se tarkoittaa hieman taaksepäin nojaavaa, toisilla taas enemmänkin etukenoista asentoa. Tyyny selän takana voi toimia hyvänä apuna. Jalat kannattaa pitää koukussa, jolloin selkä rentoutuu paremmin. Jos rinta on suuri ja raskas, voit kokeilla taitella pienen pyyhkeen sen alle nostamaan rinnanpäätä irti patjasta.

+hyvä yöimetysasento, jossa äitikin pystyy lepäämään

Julkaistu 2.12.2016