Alkoholi ja imetys

THL:n lastenneuvolakäsikirjan mukaan satunnainen, 1-2 alkoholiannoksen nauttiminen ei ole este imetykselle. Imetystä ei siis tarvitse tauottaa, jos haluat silloin tällöin juoda saunaoluen tai lasin viiniä. Vauva tarvitsee kuitenkin aina täysin selvän hoitajan. Vauvan kanssa ei myöskään saa nukkua perhepedissä, jos vieressä oleva vanhempi on juonut alkoholia.

Alkoholi imeytyy äidinmaitoon kuten äidin vereenkin. Esimerkiksi jos äidin veressä on 0,2 promillea alkoholia, myös äidinmaidossa on alkoholia saman verran. Tämä promillemäärä ei siirry vauvan elimistöön äidinmaidon kautta sellaisenaan vaan vauvan veren alkoholipitoisuus on pienempi. Raskausaikana vauvan elimistön promillemäärä on sama kuin äidillä.

Alkoholi eli varastoidu äidinmaitoon, vaan poistuu siitä samaa vauhtia kuin verestäkin. Saunaillan jälkeisiä maitoja ei tarvitse lypsää pois, vaan maito puhdistuu alkoholista ajan kuluessa. Alkoholin palamisajan voi omalta kohdaltaan tarkistaa esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta löytyvän laskurin avulla. Suurimmillaan alkoholin määrä maidossa on noin 30-60 minuuttia nauttimisen jälkeen.

Vauvan kanssa vain selvin päin

Lieväkin humalatila vaikuttaa vanhemman kykyyn hoitaa lasta. Lapsen käsitteleminen alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole turvallista. Lapsi voi myös säikähtää aikuisen muuttunutta käytöstä. Siksi on tärkeää, että vauvalla ja isommallakin lapsella on aina turvallinen, selvä hoitaja.

Pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä

Vaikka satunnainen, kohtuullinen alkoholinkäyttö imetysaikana on nykytiedon mukaan melko turvallista, aiheesta tiedetään vielä vähän. On mahdollista, että  säännöllisellä alkoholinkäytöllä voi olla vaikutuksia lapsen kehitykseen pitkällä aikavälillä, vaikka imettävän äidin kerralla nauttima alkoholimäärä olisi kohtuullinen. Runsas alkoholinkäyttö perheessä vaikuttaa vauvan ja lapsen kehitykseen negatiivisesti.

Äidinmaidon kautta saatu alkoholi voi vaikuttaa vauvan nukkumiseen. Vauva saattaa nukkua tavallista levottomammin ja heräillä tiheämmin.

Alkoholi vaikuttaa myös maidon makuun, jolloin vauva voi juoda vähemmän maitoa kuin tavallisesti. Vauva voi maistaa muuttuneen maun vielä siinäkin vaiheessa, kun alkoholi on poistunut maidosta täysin.

Vaikutukset maidon määrään

Alkoholi näyttää vaikuttavan tärkeimpien imetyshormonien, maidontuotannosta vastaavan prolaktiinin ja herumista auttavan oksitosiinin erittymiseen ja toimintaan. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö saattaa siis hormonimuutosten kautta heikentää maidontuotantoa merkittävästi.

Oluen tai kotikaljan juominen on ollut vanha kansankeino maidonnostatukseen. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa tutkimustietoa. Maidon määrää voi parhaiten nostattaa imetystä tehostamalla. Maidon herumista auttavat kaikki rentoutumista edistävät keinot, riittävä lepo, syöminen ja juominen.

Imettävä äiti viihteellä

Imettävä äiti voi kaivata välillä vapaailtaa viihteellä ystävien seurassa. Irtiottoa voi suunnitella hyvillä mielin, kun tuntee että on itse siihen valmis ja vauva pärjää tutun hoitajan kanssa.

Imettävän äidin muistilista vapaailtaa varten:

  • Sovi lapsenhoidosta toisen vanhemman tai vauvallesi tutun hoitajan kanssa.
  • Jos haluat, että vauvasi saa vapaailtasi aikana äidinmaitoa, aloita pumppaaminen ajoissa. Pienistäkin puroista syntyy päivien kuluessa hieno maitovarasto, vaikka heruisitkin pumpulle pieniä määriä kerrallaan.
  • Kerro hoitajalle, miten maito vauvalle annetaan. Mukin reunasta hörpyytys on hyvä keino syödä, jos vauva ei osaa tai halua juoda pullosta.
  • Jos imetät usein tai sinulta tulee runsaasti maitoa, pakkaa käsilaukkuun rintapumppu tai lypsä rintoja käsin illan aikana tarpeen mukaan. Näin ehkäiset tukoksia ja rintojen alueen ikävää oloa seuraavina päivinä.
  • Varovaisuus on sallittua. Päihtynyt olo voi tulla huomattavasti pienemmästä alkoholimäärästä kuin aikaisemmin.
  • Älä nuku vauvan vieressä, jos olet juonut alkoholia.
  • Jos ilta on ollut railakas, voit tarkistaa ennen imetystä promillelaskurilla, milloin alkoholi on poistunut elimistöstäsi kokonaan tai riittävästi. Hyvä nyrkkisääntö on, että ajokunnossa voi myös imettää.
  • Varaudu siihen, että poissaolosi jälkeen vauva saattaa haluta olla rinnalla tavallista tiuhempaan. Rinnalla hän tankkaa läheisyyttä ja varmistaa maitomäärän sopivalle tasolle. Vauva saattaa myös hepuloida rinnalla, jos maitoa tulee täysistä rinnoista vuolaasti tai sen maku on muuttunut.
  • Pienten lasten kanssa elämä on yllätyksellistä. Oman menon voi joskus joutua perumaan, jos vauva sairastuu tai olet itse kovin väsynyt. Vaikka se harmittaa, tilaisuuksia tulee onneksi myöhemminkin!

 

Tietoa imetyksestä ja alkoholista löydät myös Lastenneuvolakäsikirjasta.

Julkaistu 21.12.2016