Alkoholi ja imetys

Alkoholinkäytön turvallista rajaa imetysaikana ei ole voitu määritellä, joten alkoholin nauttimista imetysaikana on suositeltavaa välttää. Jos haluaa silloin tällöin juoda saunaoluen tai lasin viiniä, se ei nykytiedon mukaan ole vauvalle haitallista. Säännöllisemmällä tai runsaammalla alkoholinkäytöllä on sen sijaan haittavaikutuksia vauvan kasvuun ja kehitykseen, vuorovaikutukseen ja maidoneritykseen. On tärkeää huomioida, että vauva tarvitsee aina täysin selvän hoitajan. Vauvan kanssa ei myöskään saa nukkua perhepedissä, jos vieressä oleva vanhempi on juonut alkoholia.

Alkoholi rintamaidossa

Alkoholi siirtyy imettävän vanhemman verestä maitoon lähes esteettä. Esimerkiksi, jos veressä on 0,2 promillea alkoholia, myös rintamaidossa on alkoholia saman verran. Tämä promillemäärä ei siirry vauvan verenkiertoon sellaisenaan vaan vauvan veren alkoholipitoisuus on pienempi, koska alkoholimäärä tulee kehoon ruoansulatuselimistön kautta. Raskausaikana vauvan elimistön promillemäärä on sen sijaan sama kuin odottavalla vanhemmalla, koska alkoholi siirtyy suoraan vauvan verenkiertoon istukan kautta.

Alkoholi eli varastoidu rintamaitoon, vaan poistuu siitä samaa vauhtia kuin verestäkin. Yksittäisen alkoholiannoksen nauttimisen jälkeen on suositeltavaa odottaa vähintään kaksi tuntia ennen kuin imettää vauvaa tai lypsää maitoa talteen. Jos alkoholia on kulunut enemmän tai alkoholi on nautittu runsaan aterian kanssa, varoaika on pidempi. Nyrkkisääntö on, että imettää voi silloin, kun olisi taas ajokunnossa. Alkoholin palamisajan voi omalta kohdaltaan tarkistaa esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta löytyvän promillelaskurin avulla. Suurimmillaan alkoholin määrä maidossa on noin 60 minuuttia nauttimisen jälkeen.

Vauvan kanssa vain selvin päin

Lieväkin humalatila vaikuttaa vanhemman kykyyn hoitaa lasta. Lapsen käsitteleminen alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole turvallista. Lapsi voi myös säikähtää aikuisen muuttunutta käytöstä. Siksi on tärkeää, että vauvalla ja isommallakin lapsella on aina turvallinen, selvä hoitaja.

Pitkäaikaisvaikutuksia ei tiedetä

Yhden alkoholiannoksen nauttiminen silloin tällöin imetysaikana ei nykytiedon mukaan aiheuta lapselle alkoholin lyhytaikaisia haittoja, kuten itkuisuutta, unen laadun heikkenemistä, mutta alkoholinkäytön pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta. Runsas alkoholinkäyttö perheessä vaikuttaa vauvan ja lapsen kehitykseen negatiivisesti.

Rintamaidon kautta saatu alkoholi voi vaikuttaa vauvan nukkumiseen. Vauva saattaa nukkua tavallista levottomammin ja heräillä tiheämmin. Vauva voi olla myös tavallista itkuisempi.

Alkoholi vaikuttaa myös maidon makuun, jolloin vauva voi juoda vähemmän maitoa kuin tavallisesti. Vauva voi maistaa muuttuneen maun vielä siinäkin vaiheessa, kun alkoholi on poistunut maidosta täysin.

Vaikutukset maidon määrään

Alkoholi vaikuttaa tärkeimpien imetyshormonien, maidontuotannosta vastaavan prolaktiinin ja herumista auttavan oksitosiinin erittymiseen. Alkoholin nauttimisen jälkeen vauvan rinnasta saama maitomäärä voi jäädä tavallista pienemmäksi. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö saattaa heikentää maidontuotantoa merkittävästi.

Oluen tai kotikaljan juominen on ollut vanha kansankeino maidonnostatukseen. Tästä ei kuitenkaan ole olemassa tutkimustietoa. Maidon määrää voi parhaiten nostattaa imetystä tehostamalla. Maidon herumista auttavat kaikki rentoutumista edistävät keinot, riittävä lepo, syöminen ja juominen.

Imettävä vanhempi viihteellä

Imettävä vanhempi voi kaivata välillä vapaailtaa viihteellä ystävien seurassa. Irtiottoa voi suunnitella hyvillä mielin, kun tuntee että on itse siihen valmis ja vauva pärjää tutun hoitajan kanssa.

Imettävän vanhemman muistilista vapaailtaa varten:

  • Sovi lapsenhoidosta toisen vanhemman tai vauvallesi tutun hoitajan kanssa.
  • Jos haluat, että vauvasi saa vapaailtasi aikana omaa maitoa, aloita pumppaaminen ajoissa. Pienistäkin puroista syntyy päivien kuluessa hieno maitovarasto, vaikka heruisitkin pumpulle pieniä määriä kerrallaan.
  • Kerro hoitajalle, miten maito vauvalle annetaan. Mukin reunasta hörpyytys on hyvä keino syödä, jos vauva ei osaa tai halua juoda pullosta. Täältä löydät lisää vinkkejä: Lyhytaikainen erossaolo imetetystä vauvasta
  • Jos imetät usein tai sinulta tulee runsaasti maitoa, pakkaa käsilaukkuun rintapumppu tai lypsä rintoja käsin illan aikana tarpeen mukaan. Näin ehkäiset tukoksia ja rintojen alueen ikävää oloa seuraavina päivinä. Alkoholin nauttimisen aikana lypsettyä maitoa ei tule säilyttää vauvalle.
  • Varovaisuus on sallittua. Päihtynyt olo voi tulla huomattavasti pienemmästä alkoholimäärästä kuin aikaisemmin, koska imetysaikana elimistön kyky käsitellä alkoholia on heikentynyt.
  • Älä nuku vauvan vieressä, jos olet juonut alkoholia.
  • Jos ilta on ollut railakas, voit tarkistaa ennen imetystä promillelaskurilla, milloin alkoholi on poistunut elimistöstäsi kokonaan tai riittävästi. Hyvä nyrkkisääntö on, että ajokunnossa voi myös imettää.
  • Varaudu siihen, että poissaolosi jälkeen vauva saattaa haluta olla rinnalla tavallista tiuhempaan. Rinnalla hän tankkaa läheisyyttä ja varmistaa maitomäärän sopivalle tasolle. Vauva saattaa myös hepuloida rinnalla, jos maitoa tulee täysistä rinnoista vuolaasti tai sen maku on muuttunut.
  • Pienten lasten kanssa elämä on yllätyksellistä. Oman menon voi joskus joutua perumaan, jos vauva sairastuu tai olet itse kovin väsynyt. Vaikka se harmittaa, tilaisuuksia tulee onneksi myöhemminkin!

Lähteet:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL NEUKO tietokanta: Lääkkeet, rokotukset, luontaistuotteet ja päihteet raskausaikana

Centers of Disease Control and Prevention CDC 2019: Breastfeeding in Special Circumstances – Alcohol
Anderson P O: Alcohol use during breastfeeding. Breastfeeding Medicine 2018 13(5): 315-317. 

 

Päivitetty: 8.10.2023