D-MER

D-MER tulee sanoista Dysphoric Milk Ejection Reflex. Se tarkoittaa juuri ennen maidon herumista tai sen aikana tulevia negatiivisia tunteita, jotka kestävät muutamasta kymmenestä sekunnista muutamaan minuuttiin.
Jos tuntemukset kestävät pitempään, voi olla kyse imetysaversiosta.

Miltä D-MER tuntuu?

Imettävät vanhemmat ovat kuvanneet D-MER:iä eri tavoin. Siihen liittyviä tunteita voivat olla ahdistus, surullisuus, kauhu tai pelko, hermostuneisuus, ärtyneisyys, toivottomuus, ikävä tunne vatsan pohjalla. Herumisen aiheuttama fyysinen pahan olon tunne on eri asia kuin D-MER, ja siihen voi auttaa veden juominen ja kevyt syöminen juuri ennen imetystä.

D-MERIssä tunteet tulevat yhtäkkiä kuin aaltona, usein juuri ennen herumisen tunnetta. Olo helpottaa yleensä jo ennenkuin ensimmäinen heruminen on ohi.

Yhden imetyskerran aikana rinta heruu maitoa välillä voimakkaasti heruen, välillä hitaasti tiputellen. Negatiiviset tunteet voivat tulla joko imetyksen ensimmäisellä voimakkaalla herumisella tai kaikilla herumisilla riippuen D-MER:in voimakkuudesta. Negatiiviset tunteet voivat nousta myös pumpatessa. Tai silloin kun maito alkaa herua spontaanisti ilman, että vauva on rinnalla. Tämäkin riippuu D-MER:in voimakkuudesta.

Mistä D-MER johtuu?

D-MER on refleksi, jota hormonit kontrolloivat. Sitä ei saa loppumaan puhumalla tai järkeilemällä. Sillä ei myöskään ole mitään tekemistä nännien koskettamisen kanssa. Negatiiviset tuntemukset ovat yksinomaan hormonien aiheuttamia.

Maidon heruminen alkaa, kun prolaktiinihormonin tasot nousevat. Nousu alkaa jo ennen kuin maito alkaa virrata maitorauhasista rintojen läpi nänniin. Dopamiini auttaa kontrolloimaan prolaktiinin eritystä. Siksi dopamiinitason tulee laskea hieman, että prolaktiinia erittyisi. Kun prolaktiinitaso alkaa nousta, dopamiinin eritys tasaantuu. Tämä tapahtuu kaikilla imettävillä vanhemmilla.

Dopamiinin tiedetään vaikuttavan mielialaan. D-MER-äidillä dopamiinitason lasku on  normaalista poikkeava (liian laaja, liian nopea tai liian matalalle). Tämä poikkeavuus aiheuttaa ahdistuksen ja negatiiviset tunteet. Dopamiinitason laskiessa aivojen mielihyväkeskuksessa sijaitsevat dopamiinireseptorit jäävät ilman tarvittavaa dopamiinia, ja tämä aiheuttaa negatiivisten tunteiden hyökyaallon. Kun dopamiinitaso jälleen vakiintuu, olo on poissa. D-MER -tuntemukset vaihtelevat eri äitien kohdalla lievistä ikävistä tunteista aina vahvaan vihan ja itsetuhoisuuden tunteisiin.

Joillain D-MER alkaa hyvin varhaisessa vaiheessa ja on hävinnyt ennen kuin vauva on kolmikuinen. Toisilla tila jatkuu siihen asti, että lapsi vieroitetaan riippumatta lapsen iästä. Moni äiti kestää D-MERin aiheuttamia oireita sitä paremmin, mitä vanhemmaksi vauva tulee. D-MERin sietäminen voi olla vaikeaa, jos elämässä on paljon kuormitusta tai äidillä on esimerkiksi ahdistushäiriö.

D-MERissä EI ole kyse

  • fyysisistä tunteista imetystä kohtaan
  • fyysisestä huonon olon tunteesta herumisen yhteydessä
  • raskauden jälkeisen masennuksen ilmenemisestä
  • siitä, että ei pidä imettämisestä yleisesti
  • mielenterveyteen liittyvästä asiasta
  • aikaisemmin mahdollisesti tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä
  • synnytystraumasta
  • joillain naisilla raskauden aikana imettämisen tai taaperon imettämisen aikana tulevista fyysisen vastenmielisyyden tunteista
  • psyykkisestä vaivasta

Miten D-MERiä voi hoitaa?

Kun D-MErin oireet ovat lieviä, niiden hallinnassa voi auttaa jo tieto siitä, mistä on kysymys. Lieviä oireita voidaan myös koittaa hoitaa elämäntapamuutoksilla ja muilla luonnonmukaisilla keinoilla. Joskus auttaa, jos äiti voi nukkua ja levätä enemmän, syödä terveellisesti ja riittävästi sekä liikkua siten, että se tuo hyvää oloa.

Kenenkään ei pitäisi joutua vieroittamaan vauvaa rinnalta D-MERin takia. Pulmaan kannattaa pyytää apua ja keskustella esimerkiksi neuvolassa tai imetystukiäidin kanssa. Hoitokeinona vaikeassa D-MER-tilanteessa on dopamiinitasoa tasapainottava lääkitys, josta voi keskustella lääkärin kanssa.

Julkaistu 2.12.2016
Päivitetty 26.5.2021