Rintakumi – kuka sitä tarvitsee?
Rintakumi on ohuesta silikonista valmistettu, nännin päälle asetettava apuväline, joka muistuttaa liereineen pientä hattua. Rintakumi on tarkoitettu lähinnä lyhytaikaiseen käyttöön helpottamaan vauvan tarttumista rintaan. Kun rintakumia käytetään oikein, siitä on usein iso apu tilanteeseen. Aivan haitaton apuväline rintakumi ei kuitenkaan ole, minkä vuoksi on tärkeää, että se otetaan käyttöön vain tosi tarpeeseen.
Rintakumi heikentää rinnan saamaa stimulaatiota vauvan imiessä, minkä vuoksi riittävän maidonsaannin turvamerkkien seuraaminen on tärkeää. Saatat huomata, että vauva joutuu imemään pitkään ja tiheästi saadakseen tarpeeksi maitoa. Jos käytät rintakumia, voi ensimmäisinä viikkoina olla tarpeen pumpata maitoa imetysten jälkeen, jotta maitomäärä kasvaa riittävästi. Kaikkein tehokkaimmin maitomäärään pystyy vaikuttamaan ensimmäisinä päivinä synnytyksen jälkeen, jolloin kannattaa lypsää vaikka jokaisen imetyksen ohessa. Lue lisää rintamaidon käsinlypsystä ja rintapumpun käytöstä.
Rintakumista voi olla apua:
Jos rinnanpää on sisäänpäin kääntynyt tai niin matala, ettei vauva saa otetta
Rintakumi ei saisi olla patenttiratkaisu, joka annetaan käyttöön jo synnytyssalissa. Kun vauva saa rauhassa hamuilla ja harjoitella, rinnanpään muoto on harvoin todellinen este. Pidä vauvaa ihokontaktissa rintakehäsi päällä, jolloin vauva saa helpommin haukattua täyden suullisen rintaa. Lue lisää takanoja-asennosta täältä.
Ensimmäisinä tunteinaan vauva pärjää hienosti vaikka rinnanpäähän puristetuilla maitopisaroilla, joita hän voi nuoleskella hamuiluharjoitusten lomassa. Sisäänpäin kääntyneitä tai matalia rinnanpäitä voi myös muokata imetyksen helpottamiseksi.
Jos vauvan imu on tehotonta tai imemisrefleksi heikko
Esim. keskoset, neurologisesti poikkeavat vauvat tai vauvat, joilla on suun alueen poikkeavuuksia.
Kun pulloruokinnalla ollutta vauvaa totuttaa rinnalle
Rintakumi voi antaa kitalakeen tutun, pullotuttimaisen tunnun, jos vauva hylkii paljasta rintaa jossa suutuntuma on erilainen.
Rintakumi ei ole paras ratkaisu:
Rinnanpäiden kivun ennaltaehkäisyyn tai lievittämiseen
Ensimmäisinä päivinä rinnanpäissä voi tuntua normaalia alkuarkuutta, joka menee ohi. Sen sijaan jatkuva kipu tai haava rinnanpäässä johtuu huonosta imuotteesta, jolloin ensisijainen hoito on korjata imuote.
Rintakumi voi helpottaa kipua, mutta se ei poista ongelmaa. Päinvastoin, rintakumin käyttö voi entisestään kaventaa vauvan imuotetta ja lisätä kipua, etenkin jos rinnanpäähän sopiva rintakumi on liian suuri vauvan suuhun.
Käytä rintakumia kipuun vain, jos imetys kertakaikkiaan on mahdotonta ilman – ja pyydä apua imuotteen korjaamiseksi. Hyvällä imuotteella imettäminen on kivutonta ilman rintakumiakin.
Vauvan rintaan tarttumisen helpottamiseksi, kun rinnat ovat turvonneet ja pinkeät
Jo turvotus itsessään heikentää jonkin verran maidon herumisen käynnistävän oksitosiinirefleksin toimintaa. Rintakumi vähentää rinnan saamaa stimulaatiota, jolloin heruminen vaikeutuu lisää ja vauva voi saada heikosti maitoa. Turvotusta voi vähentää helpoilla painelutekniikoilla.
Rintakumin käyttö
Oikean koon valinta
Rintakumeja on eri kokoisia ja oikean koon valitseminen on tärkeää. Oikea koko määräytyy rinnanpään koon ja pituuden ja vauvan suun mukaan. Sopivankokoinen rintakumi myötäilee rinnanpäätä melko läheltä ihoa, mutta rinnanpää ei saa kuitenkaan hankautua kumin reunoihin tai pursuta ulos kärjen rei’istä imetyksen aikana. Rintakumin tulee mahtua vauvan suuhun koko pituudeltaan niin, että imemisliike kohdistuu nännipihaan. Jos vauva lupsuttaa rintakumia kuin tuttia, rinta ei saa riittävää stimulaatioita ja nänni haavautuu helposti. Rintakumi ei ole hyvä vaihtoehto, jos äidin rinnanpäähän sopiva rintakumi on liian suuri vauvan suuhun. Rinnanpäätä ei tule yrittää muokata pienemmäksi käyttämällä liian pientä rintakumia.
Pukeminen
Kahdella kädellä:
– Kastele rintakumi vedellä ennen käyttöä, niin se pysyy helpommin paikallaan.
– Venytä lierejä reilusti sivulle ja ulospäin, niin että rintakumi kääntyy osittain nurinpäin.
– Aseta kumi nännin päälle edelleen lierejä venyttäen. Jos lieri on epäsäännöllisen muotoinen, kapea reuna tulee vauvan nenän kohdalle.
– Silitä lierit ihoon kiinni niin, että keskiosa napsahtaa takaisin normaaliasentoonsa.
Jos käytössäsi on vain yksi käsi:
– Kastele rintakumi vedellä ennen käyttöä, niin se pysyy helpommin paikallaan.
– Paina yhdellä sormella keskiosaa sisään reikien kohdalta, niin että lierit kääntyvät vähän ulospäin.
– Aseta kumi nännin päälle.
– Silitä lierit ihoon kiinni niin, että keskiosa napsahtaa takaisin normaaliasentoonsa.
Puhdistus
Rintakumia huolletaan pesemällä se joka käytön jälkeen. Jos rinnanpäässä tai vauvan suussa on sammasta, rintakumi tulee keittää päivittäin.
Rintakumin käytöstä luopuminen
Rintakumista vieroittaminen käy usein sitä helpommin, mitä pienemmästä vauvasta on kyse. Vauvoilla on taipumus tottua asioihin ja närkästyä muutosyrityksistä – etenkin mitä tulee imetykseen. Siksi onkin hyvä kokeilla imetystä ilman rintakumia ainakin kerran päivässä, jotta vauvalla säilyy tuntuma myös paljaaseen rintaan.
Vinkkejä rintakumista vieroittamiseen:
- Pidä vauvaa rintakehäsi päällä ihokontaktissa ja anna vauvan hamuilla rauhassa – ihollaolo ja rinnalle ryömiminen aktivoivat vauvan vaistoja, jolloin imuotekin voi löytyä ihan tuosta vaan.
- Matalaa rinnanpäätä voi houkutella ulospäin kevyesti venyttelemällä tai käyttämällä maidonkerääjää ennen imetystä.
- Aloita imetys rintakumin kanssa ja nappaa kumi pois, kun vauva on hetken aikaa imenyt. Voi olla, että vauva jatkaa ongelmitta imemistä ilman rintakumia, kun ensi-imut ovat muovanneet rinnanpäätä hieman ja maito virtaa.
- Kun vauva on imenyt toisella rinnalla rintakumin kanssa, kokeile tarjota toista rintaa ilman kumia. Kovimman nälän mentyä vauva saattaa olla kärsivällisempi.
- Lypsä rintaa hieman käsin tai pumpulla ennen imetystä – pingotus vähenee ja vauvan on helpompi tarttua rintaan.
- Yritä imetystä ilman rintakumia yöllä tai kun vauva on muuten uninen – unenpöpperöinen vauva ei välttämättä huomaa huijausta.
- Kokeile erilaisia imetysasentoja.
- Ota vauva rinnalle ensimmäisistä nälkämerkeistä – älä odota itkua. Vauva, jolla on kiljuva nälkä ja hermo riekaleina, ei ole yhteistyökykyinen kokeilemaan uutta.
- Vältä tuttien ja pullojen käyttöä. Vauva imee niitä paljon kapeammalla otteella kuin rintaa, jolloin hänen voi olla hankalampi hoksata oikeaa imuotetta.
- Toisilla vauvoilla rintakumista luopuminen käy kerralla, toiset vaativat pidemmän totutteluajan. Jatka kokeiluja säännöllisesti mutta ole kärsivällinen.
Lähteet
Wanbach, K; Riordan, J: Breastfeeding and Human Lactation. Enhanced Fifth Edition 2016.
Julkaistu 9.12.2016