Äidinmaidonkorvikkeet

Tarvitseeko vauvani äidinmaidonkorviketta?

Äidinmaidonkorviketta tarvitaan silloin, kun äidinmaidon ohelle tarvitaan muutakin maitoa vauvan kasvun turvamiseksi. Äidinmaidonkorvike on tärkeä apu myös, jos äiti ei voi imettää tai pumpata. Korvike voi myös olla perheen oma valinta.

Vauvan riittävää ravinnonsaantia tarkkaillaan seuraamalla imetyksen turvamerkkejä: painonnousua, pissoja ja kakkoja sekä vauvan virkeyttä. Jos olet epävarma tai huolissasi imetyksen sujumisesta, ota yhteys neuvolaan. Ennen äidinmaidonkorvikkeen ottamista käyttöön on hyvä arvioida olisiko äidin omaa maidoneritystä mahdollista tehostaa. Imetyksen tehostamisesta voit lukea lisää täältä.

Äidinmaidonkorviketta ei tarvitse antaa vauvalle varmuuden vuoksi. Se ei ole tuhdimpaa tai ravinteikkaampaa äidinmaitoon verrattuna.

Korvikemerkin valinta

Äidinmaidonkorvikkeita on markkinoilla valmiita nestemäisiä sekä jauheesta valmistettavia. Kaikkien Suomessa myytävien äidinmaidonkorvikkeiden on täytettävä tarkat kriteerit tuotesisällön suhteen, minkä vuoksi ne ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Ei ole olemassa luotettavaa tietoa siitä, että jokin tietty korvikemerkki aiheuttaisi vähemmän vatsavaivoja, allergioita tai olisi muutoin terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin jokin toinen. Omalle vauvalle sopiva korvike löytyy kokeilemalla.

Tavalliset äidinmaidonkorvikkeet ovat lehmänmaitopohjaisia. Lisäksi markkinoilla on muun muassa soijapohjaisia korvikkeita sekä pidemmälle prosessoituja korvikkeita, joita voidaan tarvita jos vauva on allerginen. Erityiskorvikkeen tarve arvioidaan aina terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.

Äidinmaidonkorvikkeen käyttö

Äidinmaidonkorvikkeen antamisessa tulee aina noudattaa valmistajan ohjeita. Käyttövalmiiseen korvikkeeseen ei saa lisätä vettä tai muuta ravintoa. Valmista jauheesta sekoitettava korvike tarkasti pakkauksen ohjeen mukaan, jotta valmis maito täyttää vauvan ravitsemukselliset tarpeet. Äidinmaidonkorvike säilyy avaamattomassa pakkauksessa huoneenlämmössä parasta ennen -päivämäärään saakka. Avatussa pakkauksessa se säilyy valmistajan ohjeen mukaan.

Kun korviketta annetaan imetyksen ohella, vauvantahtinen pulloruokinta tai maidon tarjoaminen muulla tavalla kuin pullosta voi helpottaa imetyksen sujumista. Lisää tietoa osittaisimetyksestä löydät täältä.

Ennen syöttöä sopiva määrä korviketta  lämmitetään kädenlämpöiseksi mikrossa tai vesihauteessa. Koemaista korviketta ennen kuin annat sitä vauvalle. Kertaalleen lämmitetty korvike tulee tarjota vauvalle tunnin kuluessa lämmittämisestä, jonka jälkeen mahdollisesti jäljelle jäänyt maito pitää heittää pois. Korviketta ei saa lämmittää uudelleen. Korviketta ei myöskään saa säilyttää valmiiksi lämmitettynä esim. termospullossa. Isomman vauvan voi totuttaa juomaan huoneenlämpöistä korviketta. Pienen vauvan on lämmönsäätelyn kannalta tärkeää saada kehonlämpöistä maitoa.

Ovatko korvikkeet turvallisia?

Äidinmaidonkorvikkeen käyttö on tarpeen aina, jos vauva ei saa tarpeeksi äidinmaitoa. Vauvalle ei saa antaa tavallista lehmänmaitoa, vuohenmaitoa tai kasvimaitoja. Äidinmaidonkorviketta ei voi valmistaa itse turvallisesti lehmänmaidosta tai muista raaka-aineista. Älä anna vauvalle myöskään vettä tai sokerivettä äidinmaidon tai korvikkeen sijasta.

Lisätietoa korvikeruokinnasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla.

Julkaistu 9.12.2016

Päivitetty 1.2.2018