Imetys kesäaikaan

Tarvitseeko imetetty vauva vettä?
Voinko uida luonnonvesissä kun imetän?
Löydä vastauksia kesäisiin imetyskysymyksiin! 


Tarvitseeko vauvani vettä kesähelteellä?

Jos vauvasi on täysimetyksellä, eli saa pelkkää äidinmaitoa, hän ei tarvitse vettä. Vesi saattaa häiritä täysimetetyn vauvan kehon elektrolyyttitasapainoa. Helteellä vauvaa kannattaa imettää tavallista tiheämmin. Muista myös itse juoda riittävästi!

Jos vauvasi saa äidinmaidonkorviketta tai syö maidon lisäksi kiinteitä ruokia, vesihuikka helteellä voi olla paikallaan.


Voiko maitoni riittää vauvalle, vaikka on niin kuumakin?

Maitoa muodostuu sitä enemmän, mitä enemmän vauva rintoja tyhjentää. Imetä vauvasi tahtiin, vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa. Hellesäällä imetyskertoja voi tulla enemmän kuin tavallisesti.

Rinnat ovat nerokas systeemi: äidinmaito muuttuu vauvan tarpeita vastaavaksi. Kuumalla säällä äidinmaito on vesipitoisempaa “janojuomaa”.

Vauvan nesteensaantia voi tarkkailla helpoiten pissan määrää seuraamalla. Vauvan tulisi kastella 5-6 vaippaa päivässä, eikä hellesäiden pitäisi merkittävästi vaikuttaa vaippojen määrään. Normaali pissa on vaaleaa ja miedontuoksuista. Jos vauvan pissa on määrältään vähäistä, tummaa ja haiskahtavaa, hän tarvitsee enemmän nestettä.

Pidä huolta myös omasta juomisestasi ja syömisestäsi. Imetysaikana energiantarpeesi on suurempi kuin muulloin ja helteellä on tärkeää juoda riittävästi.


Vauva on ihan nihkeä ja tuntuu kärsivän kuumuudesta. Mikä avuksi?

Pienen vauvan lämmönsäätely on vielä puutteellista, joten hän kärsii yhtä lailla kylmästä kuin kuumastakin. Helteet voivat olla pienelle koettelemus, mutta onneksi imetys lohduttaa kun olo on tukala.

Lämpimällä ilmalla vauva pärjää kevyissä kesävaatteissa, hattukin on usein liikaa.  Vanhemman vieressä nukkuvalle vauvalle riittävät pelkkä vaippa ja kevyt peite.

Muistathan suojata vauvan auringonpaisteelta ulkona liikkuessa. Kesäsäällä vauvan lämpötilaa on hyvä tarkkailla ja keventää vaatetusta tarvittaessa. Vaunuissa aurinkosuojan alla lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi.

Vinkki: Vähän isommalle vauvalle voi tehdä äidinmaidosta jäätelöä. Pakasta lypsymaitoa mehujäämuotteihin ja anna vauvalle järsittäväksi kuumana päivänä. Viileä maitojätski helpottaa myös kutisevia ikeniä!


Voinko uida järvessä tai meressä kun imetän?

Kyllä voit. Viileä vesi ei aiheuta rintatulehdusta. Jos rintasi ovat arat kylmälle tai saat helposti tiehyttukoksia, rintoja voi ennen veteen menoa imettää tai lypsää tyhjemmiksi. Uinnin jälkeen kannattaa kuivatella ja lämmitellä. Riisu myös uimapuku, jos se painaa rintojen tai kainalon aluetta.


Voinko käyttää aurinkovoidetta kun imetän?

Kyllä voit, kunhan voidetta ei mene vauvan suuhun.


Voinko käyttää hyttyskarkotteita kun imetän?

Kyllä voit, kunhan et levitä karkotetta rintojen alueelle tai käsiin, joista sitä voi joutua vauvan suuhun tai silmiin. Pienimmille lapsille hyttyskarkoitteita ei suositella. Vauva kannattaa suojata kiusallisilta inisijöiltä hyttysverkolla, pitkähihaisilla- ja lahkeisilla vaatteilla ja hatulla. Kypärämyssy toimii hyvin viilenevissä kesäilloissa. 


Voinko syödä uusia perunoita, silliä, lohta, herneitä, mansikoita tai jäätelöä?

Kyllä voit. Suositusten mukaan imettävän äidin kannattaa välttää ainoastaan hauen, korvasienten ja merilevävalmisteiden syöntiä sekä pellavansiemeniä suurina määrinä. Tarkempaa tietoa mm. kalojen syönnin rajoituksista löydät Eviran nettisivuilta.


Punkki puraisi! Voinko imettää?

Nyrkkisääntönä voi pitää, että pelkkä punkin purema ei estä imetystä. Oireisen pureman kohdalla imetystaukoa voidaan suositella. Jos huomaat punkkivälitteiseen infektioon viittaavia oireita muutaman päivän – muutaman viikon kuluttua punkin puremasta, hakeudu lääkäriin ja ota myös imetys puheeksi. Lääkärisi arvioi mahdollisen imetystauon tarpeen tapauskohtaisesti ja huomioi imetyksen mahdollista lääkitystä valitessaan.
Lue lisää punkkitartunnasta Terveyskirjaston nettisivuilta.

Borrelioosi
Borrelioositartunta vaatii, että punkki on ollut melko pitkään ihoon kiinnittyneenä. Ensimmäiset oireet ilmaantuvat noin 3-30 päivän kuluessa puremasta. Jos oireet viittaavat borrelioosiin, imetystauon pitämistä suositellaan varotoimenpiteenä kunnes antibioottihoito on saatu aloitettua. Borrelioosin ei ole kuitenkaan todettu tarttuvan äidinmaidon välityksellä.

Puutiaisaivokuume
TBE-viruksen aiheuttaman puutiaisaivokuumeen kohdalla tartuntariski äidinmaidon välityksellä on mahdollinen lähinnä ensimmäisen kuumejakson aikana 7-10 päivää tartunnan saamisesta, jolloin virusmäärä äidin veressä on suuri. Kuten borrelioosinkin kohdalla, imetystauko on varotoimenpiteenä paikallaan, jos oireet sopivat puutiaisaivokuumeeseen. 

Ihanaa kesää Sinulle ja perheellesi!

Päivitetty 14.5.2018