Tatuointi ja kestopigmentointi imetysaikana

Tatuointi

Tatuoinnin ottaminen raskauden ja imetyksen aikana on periaatteessa vaaratonta, sillä väriaine ei kulkeudu verenkiertoon eikä siten sikiöön tai äidinmaitoon.

Kaikki tatuoijat eivät tee tai suosittele ottamaan tatuointia imetys- ja raskausaikana, sillä niihin liittyy myös ongelmia. Odottavan tai imettävän äidin hormonitoiminta voi vaikuttaa kuvan laatuun, jolloin lopputulos ei olekaan toivottu. Venyvälle ihoalueelle otettu kuva voi paranemisvaiheessa muuttaa muotoaan. Paraneminen voi olla hitaampaa ja huonompaa.

Pienenä riskinä ovat myös allergiset reaktiot tai infektiot, joiden hoito on suppeamman lääkevalikoiman vuoksi hankalampaa raskauden ja imetyksen aikana. Raskausaikana tulehdusriski on hiukan koholla. Imetyksen aikana tätä immunosupressiivista vaikutusta ei enää ole.

Kestopigmentointi, mikroblading

Kestopigmentoinnissa käytettävät puudutusaineet ovat turvallisia pintapuudutteita. Samoja aineita käytetään esimerkiksi synnytyksessä tulleiden repeämien tai haavojen ompeluun. Ne eivät merkittävissä määrin imeydy verenkierron kautta maitoon, eivätkä ole vauvalle haitallisia.

Osa äideistä on todennut, ettei värin pysyminen ole ollut toivotun kaltainen, kun kestopigmentointi on tehty raskaus- tai imetysaikana.