Imetyskivun erilaisia syitä

Kuva: Shutterstock

Imetys sattuu – missä syy?

Imetyksen ei kuulu sattua. Imetyskipu on merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Kivun syytä kannattaa lähteä selvittämään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin myös sen hoitaminen on helpointa. Apua imetyskivun syyn selvittämiseen voi kysyä neuvolasta, synnytyssairaalasta ja imetystukiäideiltä. Ensiapuna voi kipuun kuin kipuun hyödyntää ihokontaktia. Kovaan kipuun saa ottaa myös imetysaikana käytettäviä kipulääkkeitä.
Kivun syyt voivat olla joskus melko monimutkaisia, mutta onneksi imetyskivut ovat lähes aina hoidettavissa!

Imuote

Kun nänni ei ole riittävän syvällä vauvan suussa, pääsevät vauvan suun kovat rakenteet hankaamaan nänniä. Tämä aiheuttaa kipua imetyksen aikana, aristusta ja pahimmillaan haavoja. Kivuttomuus on tärkein merkki hyvästä imuotteesta. Tavallisimmin huono imuote aiheuttaa kipua ihan imetyksen ensi viikkoina. Imuote voi olla myös myöhemmin hukassa vauvan kasvaessa.

Tavallisin syy imuotepulmien taustalla on imetysasento, joka ei mahdollista vauvalle pään taivuttamista kunnolla taakse ja suun avaamista ammolleen. Vauva saattaa myös jäädä liian kauas rinnasta, jolloin hän ei yllä ottamaan hyvää otetta. Etenkin silloin, kun vauvan ensihaukkaus rinnasta imetyksen aluksi tekee kipeää, äiti saattaa vaistomaisesti vetää itseään kauemmaksi vauvasta. Sen sijaan vauvaa voi tukea hartioiden takaa lähemmäksi äidin kehoa.

Imuotehaasteita voivat aiheuttaa myös monenlaiset anatomiset ja fysiologiset syyt. Vauvalla voi olla kireä kieli- tai huulijänne, haastava kitalaen muoto tai suun alueen aistiyliherkkyyttä. Usein nämä piirteet ilmenevät myös yhdessä, jolloin imuotteen parantamiseksi tulee huomioida monia asioita. Rinnanpäiden koko ja muotokin voi vaikuttaa niin, että vauva tarvitsee enemmän harjoitusta saadakseen hyvän imuotteen. Pulmia voi tulla esimerkiksi silloin, jos vauva on hyvin pieni ja äidin rinnanpäät kovin laajat. Täältä voit lukea lisää matalista tai sisäänpäin kääntyneistä rinnanpäistä.

Imuotetta ei voi arvioida pelkästään katsomalla. Vaikka ote näyttäisi miten hyvältä, jokin ei ole kunnossa  jos imetys silti tekee kipeää. Jos imuote ei tunnu löytyvän imetysasentoa korjaamalla, ratkaisua kannattaa lähteä etsimään yhdessä imetysohjaajan kanssa, joka osaa arvioida kaikkia imuotteeseen vaikuttavia tekijöitä.

Täältä löydät lisätietoa hyvästä imuotteesta sekä haavan hoidosta.

Hormonaalinen arkuus

Hormonaalinen arkuus on imetyskivun syynä erityisesti imetyksen ensiviikkoina. Voimakas kipu tuntuu vauvan tarttuessa rintaan ja sen tulisi loppua noin 10 sekunnin kuluessa. Tälle kivulle on syynä se, että rinnat välittävät mahdollisimman tehokkaasti viestiä aivoihin vauvan imusta ja maidontarpeesta.
Hormonaalisista syistä johtuu myös imetyksen sattuminen kuukautiskierron tietyissä vaiheissa tai jos äiti tulee uudestaan raskaaksi. Osalle äideistä imetyskipu uuden raskauden alkaessa on sen verran ikävää, että imetyskertoja vähennetään tuntuvasti.

Sammas

Sammas eli hiivainfektio voi tulla myös rintaan ja aiheuttaa imetyskipua. Nännit voivat olla vadelman väriset ja kipu voi tuntua kutinana, poltteena tai vihlontana myös syvemmällä rinnassa. Usein myös vauvalla on suussaan sammasta eli valkoista katetta limakalvoilla. Äidin tai vauvan antibioottihoito sekä hiivainfektiot muualla kehossa tai muilla perheenjäsenillä altistavat sammakselle.
Hoitokeinona käytetään hyvää hygieniaa, hapanta kuten puolukkaa tai vissyä joka imetyskerran jälkeen rinnanpään iholle sekä vauvan suuhun. Myös imetysliivit, liivinsuojat, vauvan puklurätit pestään päivittäin 60 asteessa ja tutit keitetään. Joskus lääkehoito voi olla tarpeen sammaksen hoidossa.
Lue lisää sammaksen oireista ja hoidosta täältä.

Raynaudin oire

Raynaudin oire on verenkierron häiriö rinnanpäässä. Imetyskerran lopulla tai hetki imetyksen jälkeen nänniin tulee voimakas, usein kouristava kipu. Nänni voi muuttua valkoiseksi tai violetiksi.

Lämpötilan vaihtelu lämpimästä viileään voi laukaista kivun. Imetysajan Raynaudin oireen taustalla on aika usein myös vauvan huono imuote.

  • Pyydä imetysohjausta imuotteen parantamiseksi neuvolasta, imetyspolilta tai yksityiseltä imetysasiantuntijalta.
  • Kun vauva irrottaa otteen rinnasta, rinnanpään voi välittömästi suojata lämpimällä kädellä, ettei rinnanpää altistu viileämmälle ilmalle. Rinnat on hyvä suojata myös nopeasti suihkun jälkeen samasta syystä.
  • Oiretta voi helpottaa myös kädenlämpöisen oliiviöljyn hierominen rinnanpäihin. Tämä voi vähentää poltetta ja ikävää tuntemusta rinnoissa välittömästi sekä helpottaa oiretta yleisesti.
  • B-vitamiini, magnesium sekä kalsiumlisä voivat helpottaa oiretta.
  • Tarvittaessa lääkäri voi määrätä arvionsa perusteella hoidoksi Raynaudin oireeseen käytettävää lääkettä. Lääkkeestä on hyviä kokemuksia imettävillä naisilla hankalan Raynaudin oireen hoitamisessa.

Ärtynyt iho

Ihon ärtyminen voi aiheuttaa kipuja imetyksen aikana ja imetyskertojen välillä. Jos äiti on allerginen tai hänellä on atooppinen iho, reagoi hän usein herkemmin esimerkiksi vauvan kiinteiden aloitukseen. Tällöin vauvan suusta, kasvoilta ja käsistä saattaa tulla nännien herkälle iholle jäämiä ruuista. Vauvan hampaiden tulo muuttaa syljen koostumusta jonkin verran ja tällöin imetys voi tuntua kivuliaalta.

Kipu vaikuttaa jaksamiseen

Imetyskipu vaikuttaa äidin jaksamiseen. Imetyskipu voi olla kovaa ja vaikuttaa äidin vointiin monella tavoin, myös mielialaan.
Kun kipua ryhdytään hoitamaan, voi olla hyvä ajatus tehdä suunnitelma, mitä keinoa kivunhoitoon kokeilee ja kuinka pitkään. Etukäteen voi miettiä, että jaksan kipua päivän, kaksi päivää tai viikon, ja jos mikään ei ole muuttunut, teen uuden ratkaisun.

Joskus äiti tarvitsee imetyskivun kanssa selviämiseen imetystauon. Silloinkin suojellaan imetystä, kun äiti ei vedä itseään äärirajoille kivun kanssa. Imetyksen vähentäminen tai lopettaminen ovat joskus välttämättömiä, sillä monta kertaa päivässä toistuvat kivut voivat olla sietämättömiä.
Älä jää yksin imetyskivun kanssa!

Lähteet:

Lähde: Newman: Guide to breastfeeding. Kolmas, uudistettu painos 2014.
Lääkärikirja Duodecim 28.4.2017. iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn
http://pediatrics.aappublications.org/content/113/4/e360

https://www.breastfeedinginc.ca/informations/vasospasm-and-raynauds-phenomenon/

Julkaistu 2.12.2016
Päivitetty 12.12.2017