Äiti pitelee sylissä pientä vauvaa, lähellä kasvojaan.

Imetyskipu

Imetyksen ei kuulu sattua. Imetyskipu on merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa.
Kivun syytä kannattaa lähteä selvittämään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin myös sen hoitaminen on helpointa. Apua voi kysyä neuvolasta, synnytyssairaalasta ja imetystukiäideiltä. Ensiapuna kipuun kuin kipuun voi hyödyntää ihokontaktia. Kovaan kipuun saa ottaa myös imetysaikana käytettäviä kipulääkkeitä. Kivun syyt voivat olla joskus melko monimutkaisia, mutta onneksi imetyskivut ovat lähes aina hoidettavissa!


Pieni vauva imee äidin rintaa silmät kiinni.

Imetyskipu

Erilaisia syitä imetyskipuun

Jos et ole varma mistä imetyskipu kohdallasi johtuu, täältä löydät yleisimpiä kivun syitä ja hoitokeinoja.

Lue lisää

Tietoa imetyksen avuksi

Matalat ja sisäänpäin kääntyneet rinnan­päät

Matalat ja sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät voivat aiheuttaa joskus kipua imetyksen alkuvaiheessa. Imetystä voi helpottaa ja rinnanpäätä muovata erilaisin konstein.

Lue lisää

Imetyskipu

Auts, vauva puree rintaa!​

Vauvan pureminen imetysaikana on kurja, mutta yleensä ohimenevä vaihe. Puremiseen on erilaisia syitä, joiden selvittäminen voi vaatia pientä salapoliisin työtä. Kaikki vauvat eivät puraise rintaa koskaan. Osalla se taas on lyhyt vaihe, joka kestää tavallisesti yhdestä päivästä muutamaan viikkoon.

Lue lisää
Äiti imettää pientä vauvaa, kumpikin valkoisissa vaatteissa.

Imetyskipu

Sammas ja imetys

Sammas eli hiivainfektio voi tulla myös rintaan ja aiheuttaa imetyskipua. Nännit voivat olla vadelman väriset ja kipu voi tuntua kutinana, poltteena tai vihlontana syvemmälläkin rinnassa. Yleensä myös vauvalla on suussaan sammasta.

Lue lisää

Tarvitsetko apua?

Kun tarvitset apua imetyksessä, imetystuki­äidit ovat tukenasi. Koulutetut imetys­tuki­äidit antavat vertais­tukea verkossa, puhelimessa ja eri puolella Suomea kokoontuvissa imetys­tuki­ryhmissä. Voit ottaa yhteyttä missä tahansa imetyksen vaiheessa tai jo odotus­aikana. Tuki on luottamuksellista ja maksutonta.

Tietoa imetyksen avuksi

Hyvät imetysasennot

Kun imemisote on hyvä, imetys ei satu ja vauva saa maitoa tehokkaasti. Hyvä imetysasento auttaa vauvaa saamaan riittävän hyvän otteen rinnasta.  Pyydä apua hyvän asennon löytämiseen neuvolasta tai synnytyssairaalasta.

Lue lisää

Tietoa imetyksen avuksi

Mieliala ja negatiiviset tunteet imetys­aikana​

Imetys on erityistä aikaa ja monenlaiset tunteet ovat osa sitä. Vaikka imetys olisi kivutonta, se voi joskus aiheuttaa vaikeitakin tuntemuksia.

Lue lisää