Mistä tietää, että vauvalla on nälkä?

Pientä vauvaa on hyvä imettää ainakin 8-12 kertaa vuorokaudessa, joista 1-2 kertaa yöaikaan. Vauvan vatsa on todella pieni ja sinne mahtuu kerrallaan vain vähän maitoa. Kun hän kasvaa, imetyskerrat tehostuvat ja harvenevat.

Mistä tietää, milloin vauva haluaa rinnalle? Itkustako? Itku on vauvan viimeinen keino kertoa, että nälkä on jo todella kova. Ennen sitä hän on kertonut nälästään ja monin pienin viestein. Imettäessä ei kannata katsoa kelloa, vaan vauvaa.

Hennot merkit

Ensimmäiset merkit nälkäisyydestä voi huomata vauvan heräillessä. Vauva nuolee huuliaan, maiskuttelee ja kääntelee päätään. Voit ottaa vauvan rinnalle jo tässä vaiheessa. Jos vauvasi on ensiviikkoina hieman kärsimätön tai vasta harjoittelee rinnalta syömistä, heti nälän ensimerkeistä rinnalle pääseminen on hänelle tärkeää ja helpottaa imetyshetkiä.

Voimistuvat merkit

Vauvan herättyä nälkäviestit voimistuvat. Vauva huitoo käsillään, imee sormiaan ja hamuaa ilmaa. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä levottomammaksi vauva muuttuu. Vauva hamuilee käännellen päätään puolelta toiselle. Kun hänet nostaa syliin, hän nokkii vanhemman paitaa tai ihoa. Nyt kannattaa jo ottaa vauva rinnalle, hän on tosissaan.

Viimeiset keinot

Jos nälkä vielä kasvaa, vauva alkaa kitistä ja takoo nyrkeillään hermostuneesti. Itku on vauvan vihoviimeinen keino kertoa, että nyt pitäisi saada ruokaa. Itkevän vauvan on kuitenkin mahdotonta tarttua rintaan hyvällä imuotteella. Ennen kuin imetys pääsee alkamaan, vauva tarvitsee apua rauhoittumiseen. Kiihtynyttä vauvaa voi tyynnytellä esimerkiksi ihokontaktin ja rauhallisen juttelun avulla.

Uneliasta pitää herätellä

Vauvan nälkämerkkien mukaan imettämällä maitomäärä pysyy yleensä hyvällä tasolla. Osa vastasyntyneistä on kuitenkin ensimmäisinä viikkoinaan uneliaita. Jatkuvasti monen tunnin unia nukkuvaa vastasyntynyttä täytyy herätellä syömään, jos imetyskertoja ei muuten tule ainakin 8-12 vuorokauteen. Herättelystä voi luopua, kun vauva on saavuttanut syntymäpainonsa ja/tai heräilee selkeästi itse riittävän usein ruokailemaan.

Vanhempi tuntee vauvansa

Ensimmäisten yhteisten päivien ja viikkojen aikana vanhemmat oppivat hiljalleen tunnistamaan oman vauvansa viestejä ja reagoimaan niihin hänen temperamenttinsa mukaisella nopeudella. Osa vauvoista on hetkessä nollasta sataan kiihtyvää tyyppiä – vauvoja, jotka yltyvät täyteen huutoon siinä ajassa, mikä äidiltä kuluu etsiä rinta esiin. Temperamentiltaan kiihkeiden vauvojen vanhemmat oppivat reagoimaan kaikista varhaisimpiin nälkäviesteihin imetystilanteita rauhoittaakseen.

Kurkkaa, miltä vauvan nälkämerkit näyttävät!

Päivitetty 28.4.2021