Imetyksen sitovuus

Vauvan synnyttyä lähes kaikki vanhemmat yllättyvät, kuinka intensiivistä ja hektistä elämä pienen vauvan kanssa on. Etenkin äidille voi tulla tunne, että kaikki aika menee imettämiseen, vaipanvaihtoon ja vauvan perushoitoon.

Pienen vauvan elämässä kaikki tapahtuu tiuhaan tahtiin. Vauva on juuri tullut kohdusta ja vasta sopeutuu maailmaan pikku hiljaa. Hän ei tunne kelloa tai vuorokausirytmiä eikä osaa odottaa. Vauva tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa vielä pitkään.

Alku on raskas, mutta helpottaa kyllä

Ensimmäisinä viikkoina uusi arki uuden perheenjäsenen kanssa voi tuntua myllerrykseltä. Kun päivien kulkua ei voi vauvan kanssa aina ennakoida, vauva-arki voi olla hetkittäin raskasta. Välillä väsyttää, turhauttaa ja imetys tuntuu todella sitovalta. Miten kenenkään peppulihakset voivat kestää niin paljon istumista? Jääkaapillekaan ei pääse silloin kun on nälkä. Mieli voi olla ajoittain vähän maassa.

Joskus hankalissa hetkissä voi auttaa tieto, että arki helpottaa kyllä. Imetys vie ensiviikkoina paljon aikaa, mutta kyseessä on vain yksi vaihe vauvavuodesta. Pyydä apua kotiin, jos mahdollista. Soitto ystävällekin voi piristää. Jos lähipiirissäsi ei ole muita vauvojen vanhempia, voit jutella imetystukiäidin kanssa. He ovat kokeneet saman kuin sinäkin ja haluavat siksi olla tukena.

Vauvan viisas suunnitelma

Vastasyntynyt vauva on uskomattoman viisas ja suunnitelmallinen toiminnassaan. Ensimmäisten viikkojen tiheillä imetyksillä hän kasvattaa maitomäärän 4-6 viikossa sille tasolle, jolla hän pärjää koko kuuden kuukauden täysimetysajan. Vauvan kasvaessa imetyskerrat lyhenevät ja vähenevät.

Ensiviikkojen urakoinnin jälkeen vauvalla on aikaa muuhunkin – erityisesti aikuisen kanssa höpsöttelyyn ja hurmaaviin hymyihin. Haastava vaihe ei jatku ikuisesti.

Ensiviikot – lupa huilata

Kun vauva kasvaa ja oppii liikkumaan vauhdikkaasti, vanhemmat alkavat usein kaipaamaan aikaa, jolloin sai vain istua aloillaan ja imettää. Vauvan ensimmäiset viikot voi ottaa myös mahdollisuutena huilia ja nauttia kaikessa rauhassa omaan vauvaan tutustumisesta. Nyt ei tarvitse olla kiire mihinkään. Imetys on mitä mainioin tekosyy unohtaa tiskit ja pyykkivuoret! Kerrankin on aikaa katsoa kaikki ne elokuvat ja sarjat, joita ei ole aiemmin ehtinyt, ja lukea kaikki ne kirjat, jotka vielä odottavat lukemista.

Toisaalta äidinmaito on aina mukana ja tarjoiluvalmista, joten mikään ei pidättele teitä neljän seinän sisällä kun ulkomaailma alkaa houkuttaa.

Päivitetty 8.4.2021