Ei heru! – Miksi maito on tiukassa?

Herumisen voimakkuus vaihtelee yksittäisen imetyskerran aikana ja kausittain, esimerkiksi imetyksen vakiintumisen, äidin hormonien tai stressin takia. On tavallista, että maidon heruminen rauhoittuu muutaman kuukauden kuluttua imetyksen alkuaikoihin verrattuna. Saatat huomata sen esimerkiksi siitä, että vapaana oleva rinta ei enää heru samalla, kun vauva syö toisella rinnalla.

Maito tiukassa -päivät

Joskus herumisessa voi tapahtua iso muutos yhtäkkiä. Moni äiti on kokenut päivän, jolloin maito tuntuu loppuneen. Kyseessä ei kuitenkaan todellisuudessa ole maidon vähentyminen vaan hidastunut herumisrefleksi. “Maito tiukassa” -ilmiö on aina ohimenevä ja liittyy usein kuukautiskierron käynnistymiseen tai vuotopäiviin. Kuukautiskierron viimeisiin päiviin juuri ennen vuotoa voi liittyä myös lievää maitomäärän vähenemistä, mikä voi saada vauvan tihentämään imetyskertoja.

Hitaasti käynnistyvä heruminen voi suututtaa nopeampaan palveluun tottunutta vauvaa. Vauva heruttelee aikansa, kyllästyy odottamaan ja alkaa hermostua. Tilanne on stressaava myös äidille. Kun äiti ahdistuu herumattomuudesta ja vauvan turhautuneesta itkusta, heruminen hidastuu entisestään. Onneksi pulma on ohimenevä ja siihen on myös helpotuskonsteja. Koska herumisen käynnistää elimistön mielihyvähormoni, oksitosiini, ratkaisu löytyy kaikesta kivasta ja rentouttavasta.

Näillä konsteilla maitohanat auki:

-Yritä rentoutua. Aloita päästämällä hartiat rennoksi ja keskittymällä hengitykseen.

-Hyödynnä itsellesi mieluisia rentoutumismenetelmiä, esim. mielikuvaharjoituksia.

-Muistuta itseäsi, että kyse ei ole maidon loppumisesta vaan herumisrefleksin hitaudesta. Muistuta varmuuden vuoksi vielä uudelleen.

-Keskity johonkin ihan muuhun, vaikka lempisarjasi katseluun.

-Herkuttele vähän.

-Laula tai hyräile. Vauva tykkää ja rentoudut itsekin.

-Lämpö helpottaa herumista. Kokeile lämmintä jyväpussia, saunaa tai suihkua.

-Purista rintaa laajalla käsinlypsyotteella noin 1-2 minuuttia kunnes heruminen käynnistyy.

-Kokeile kalsium- ja magnesiumlisää 1-2 viikon ajan.

Liian täysi rinta ei heru

Rintojen maitovarastojen täyttyminen imetyskertojen välissä kuuluu asiaan. Kun rinnan maidonvarastointikapasiteetti alkaa täyttyä, rinta on raskas, kova ja heruu herkästi. Nyt on aika saada vauva rinnalle.

Joskus rintaan ehtii kertyä enemmän maitoa kuin sinne mahtuu. Etenkin imetyksen alkuviikkoina ylituotanto on monella tavallista ja esimerkiksi yöaikaan tai tilapäisen erossaolon takia imetysväli voi pitkittyä. Maitoa voi pakkautua rintoihin niin paljon, että maitomäärä venyttää ja rikkoo solujen seinämiä ja maitoa tihkuu ympäröiviin kudoksiin. Rintaan kertyvä paine ja turvotus heikentävät oksitosiinin vaikutusta ja heruminen heikentyy.

Liiallisen pakkautumisen seurauksena äidille voi nousta kuumetta ja olo tuntuu kipeältä. Oirekuva voi olla sama kuin rintatulehduksessa, vaikkei tila olekaan bakteerin aiheuttama. Pakkautuneen rinnan hoidossa on tärkeintä saada rintaa tyhjennetyksi, sillä tilanne kehittyy helposti tiehyttukokseksi tai rintatulehdukseksi.

Apua tukalaan tilanteeseen:

-Imetä usein tai vaihtoehtoisesti voit lypsää rintaa. Jos vauva ei saa otetta pinkeästä rinnasta, kokeile rinnan painelutekniikoita.

-Käytä hellävaraista lämminpullotekniikkaa aran rinnan tyhjentämisen.

-Helpota oloasi käsikaupan tulehduskipulääkkeellä, joka myös laskee turvotusta.

-Jos oireet eivät kotikonstein helpota tai pahenevat, mene lääkäriin 12-24 tunnin kuluessa.

 

Julkaistu 23.7.2020