Hyvä imuote on tärkein asia imetyksen sujumisen kannalta. Hyvällä imuotteella on kaksi keskeistä mittaria: vauva saa tehokkaasti maitoa ja rinnanpäihin ei satu vauvan imiessä.
Hyvän imuotteen metsästykseen kannattaa pyytää riittävästi apua jo synnytyssairaalassa!
Tukeva, mukava imetysasento
Hyvän imuotteen perusta on imetysasento, joka mahdollistaa vauvalle pään taivuttamisen taaksepäin ja suun avaamisen ammolleen.
Vauvan täytyy myös yltää rintaan. Toimiva muistisääntö on, että imettävä vanhempi ja vauva ovat aina maha mahaa vasten, aivan kiinni toisissaan. Tukeva asento on tärkeä, jotta vauvan ei tarvitse pinnistellä rinnalla pysyäkseen.
Toinen muistisääntö on “nenä ja nänni kohdakkain”. Kun rinnanpää osoittaa vauvan nenää, vauva on sopivalla korkeudella. Hän voi taivuttaa päätään taaksepäin ja suu avautuu suureksi.
Kun vauvan ottaa rinnalle heti ensimmäisistä nälkäviesteistä, hänellä on kärsivällisyyttä hamuilla rauhassa, jolloin imuote on todennäköisemmin hyvä.
Kokeile erilaisia imetysasentoja!
Vauva haukkaa rintaa kuin hampurilaista
Vauva haukkaa rintaa suu ammollaan. Jotta vauva saisi mahdollisimman laajan otteen rinnasta, tue hänet aivan kiinni omaan vartaloosi. Hyvässä imuotteessa rinnanpää on syvällä vauvan suussa. Se on turvassa kitalaen pehmeää osaa vasten, eikä jää puristuksiin aiheuttaen kipua.
Tarkista, osuuko vauvan leuka rintasi ihoon. Jos osuu, vauvan pää on todennäköisesti sopivasti takakenossa. Jos taas vauvan nenä painuu rintaan, siirrä vauvaa hänen jalkojensa suuntaan, kunnes nenä vapautuu ja leuka ottaa kiinni rintaasi.
Nielemisäänet kertovat tehokkaasta imusta
Kun vauva imee hyvällä otteella, hänen suunsa on edelleen laajasti auki. Imeminen näkyy leuan liikkeenä vauvan ohimoilla asti. Voi kuulla nielemisen äänet, kun vauva imee tehokkaasti. Imetys ei satu.
Huonosta imuotteesta kertovat huulet töröllään imeminen, poskien painuminen kuopalle, maiskahtelevat äänet sekä se, että vauva pyrkii irrottamaan otteensa tuon tuostakin. Myös nänni voi näyttää litistyneeltä imetyksen jälkeen.
Imetys ei saa sattua
Kun imuote on kunnossa, imetys on kivutonta, vaikka rinnanpäät olisivat jo ehtineet kärsiä aiemmasta huonosta imuotteesta. Jos imuote sattuu, irrota vauvan ote rinnasta pujottamalla pikkusormesi vauvan suupielestä sisään. Yrittäkää sitten uudelleen. Pidä vauvaa ihokontaktissa, myös se auttaa imuotetta korjaantumaan.
Imetyskivun syy on tärkeää selvittää, jos kipu ei lopu asentoa kohentamalla. Pyydä heti apua synnytyssairaalasta, neuvolasta tai imetyspolilta.
Lue lisää imetyskivusta ja sen hoidosta!
Päivitetty 8.4.2021