Matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät

Rinnanpäiden muodosta ei voi ennustaa imetyksen sujuvuutta tai sujumattomuutta. Rintaan tarttuessaan vauva haukkaa suuhunsa paitsi nännin, myös reilusti ympäröivää kudosta. Vauvan kielen tekemä aaltomainen imemisliike kohdistuu nännipihan kudoksiin. Itse nänni on imetyksen aikana vauvan suun takaosassa pehmeän kitalaen alueella, jossa sen muodolla ei ole merkitystä.

Välillä matala tai sisäänpäin kääntynyt rinnanpää on kuitenkin haaste imetyksen alkuvaiheessa, kun vauva vasta harjoittelee rintaan tarttumista. Vauva hakeutuu rinnalle pitkälti tuntoaistinsa ohjaamana ja voi olla, että hänen on vaikea hahmottaa, mihin haukata kiinni. Alkupulmat ovat kuitenkin yleensä voitettavissa, kun panostetaan hyvään imetysohjaukseen ja kiireettömään harjoitteluun.

Raskauden ja  imetyksen myötä rinnanpää muokkaantuu ihan itsestään vauvaystävällisemmäksi. Matalan rinnanpään esiin houkuttelemiseksi on myös erilaisia kikkoja:

Maidonkerääjät

Maidonkerääjien käyttö auttaa nostamaan rinnanpäätä esille. Ne voi asetella rintaliiveihin muutamaksi minuutiksi ennen imetystä.

Rintapumppu

Rintapumpun käyttö muokkaa rinnanpäätä siinä missä imetyskin. Pumppaamisella voit myös kasvattaa maitomäärää vauvan avuksi, jos imetyksessä on vielä haasteita.

Nänninkohottaja

Rinnanpäätä voi muokata erityisellä nänninkohottajalla, joita myydään apteekeissa ja lastentarvikkeiden erikoisliikkeissä. Nänninkohottajan voi myös valmistaa itse.

TSI-nänninkohottaja 10 ml tai 20 ml:n ruiskusta

 

Neulattomasta lääkeruiskusta voit askarrella apuvälineen, jolla voit venytellä matalan tai sisäänpäin kääntyneen rinnanpään kiinnikkeitä joustavammiksi, jolloin rinnanpää nousee helpommin esiin. Venyttelyn voit aloittaa jo raskausaikana. Toista harjoitusta päivittäin 2-5 kertaa.

Rinnan kiinnikkeiden venyttäminen

Hofmannin tekniikka tähtää rinnan kiinnikkeiden venyttämiseen. Tee näin: Aseta molemmat peukalot nännin juureen, nännin vastakkaisille puolille. Venytä peukaloita pois päin toisistaan. Vaihda peukaloiden asentoa niin, että venytät rinnanpäätä välillä sivusuunnassa, välillä ylös- ja alaspäin.

Rinnanpäiden stimulointi ennen imetystä

Voit pyöritellä nännejä sormien välissä tai hieroa niitä esim. viileään veteen kastetulla pyyhkeellä ennen imetystä, jotta nännit napakoituvat.

Takanoja-asento

Takanojainen imetysasento voi auttaa vauvaa saamaan hyvän otteen rinnanpäästä. Asennossa vauva on mahallaan äidin rintakehän päällä, jolloin hän saa helposti haukattua suun täydeltä rintakudosta.

Rinnan tarjoaminen C-otteella

Rintaa voi muokata paremmin vauvan suuhun sopivaksi niin sanotulla C-otteella. Tartu rintaan sormet ison C-kirjaimen muodossa muutaman sentin päästä nännipihasta. Vedä rintaa taakse itseesi päin ja purista rintaa sen jälkeen sormilla niin, että siitä tulee hieman litteämpi ja rinnanpää nousee paremmin esille. Käytä hellävaraisia, tukevia otteita.

Rintakumi

Todelliset sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät ovat harvinaisia. Jos rinnanpäät kuitenkin pysyvät sitkeästi sisäänpäin kääntyneinä, rintakumia voi tarvita. Pyydä rintakumin käyttöön imetysohjaajalta huolellista ohjausta, jotta imetys saa hyvän alun.

Lähteet:
Wanbach, K; Riordan, J: Breastfeeding and Human Lactation. Enhanced Fifth Edition 2016.
Tarkistettu terveydenhuollon ammattilaisella.

Julkaistu 9.12.2016