Äidinmaidon lypsäminen

Äidinmaidon lypsäminen voi olla tarpeen monesta syystä: vauvan keskosuus tai sairaus, vauvan uneliaisuus, maidontuotannon tehostaminen tai äidin ja vauvan erossaolo. Yhteistä näille kaikille tilanteille on se, että lypsäminen kannattaa, kun halutaan lisätä tai ylläpitää maidontuotantoa. Pientenkin määrien lypsäminen on hyväksi, sillä mitä tiheämmin maitoa rinnoista poistuu, sitä enemmän niihin sitä muodostuu. Maitoa voi lypsää käsin sekä käsi- tai sähkökäyttöisellä rintapumpulla.

Jos voit imettää vauvaasi ja hän imee hyvin, ei lypsäminen ole tarpeen. Sujuvat ja tiheät imetyskerrat ovat tehokkain keino käynnistää ja ylläpitää maidontuotantoa!

Jos vauvasi on täysimetyksellä, ja edessä on äidin ja vauvan lyhytaikainen erossaolo, vinkkejä äidille lypsämiseen sekä hoitajalle vauvan syöttämiseen löydät täältä.

Lypsämistä ensipäivinä

Jos vauva ei pääse rinnalle tai ala imeä rintaa syntymänsä jälkeen, ei hätää. Maidontuotannon käynnistämiseksi lypsäminen kannattaa aloittaa 6 tunnin kuluessa vauvan syntymästä, jos mahdollista aivan ensimmäisen 1-2 tunnin aikana. Jos lypsäminen jää syystä tai toisesta ensimmäisenä päivänä tekemättä, voi sen aloittaa vielä useiden päivienkin kuluttua. Käsin lypsäminen on hyvä keino saada ensimmäisiä maitopisaroita talteen.

 

Ensimmäisinä päivinä maitoa erittyy pieniä määriä. Usein käsinlypsämisen ja pumppauksen yhdistäminen on paras keino käynnistellä maidontuotantoa, jos vauva ei ime rintaa. Jokainen maitopisara kannattaa ottaa talteen ja antaa vauvalle. Ensimmäisiäkin pisaroita voi pyyhkäistä vauvan suupieleen vaikka vanupuikolla. Pienet ruiskut ja neulat ovat apuna maitojen pyydystämisessä pumppujen ja lypsyastioiden reunoilta.

Lypsämisen hyvät käytännöt

Kun aloitat lypsämisen, etsi paikka jossa voit rentoutua. Vauvan lähellä on usein paras paikka lypsää. Jos et voi olla yhdessä vauvan kanssa, katsele kuvia tai videopätkiä vauvasta, ajattele vauvasi läheisyyttä tai nuuskuttele vauvan harsoa. Positiiviset ja rentouttavat mielikuvat sekä mielimusiikkisi voivat olla apuna.

Maidon herumiseen tarvitaan oksitosiinihormonia, jota erittyy kun rentoudut. Tätä samaa hormonia erittyy myös kosketuksen voimasta. Voit sivellä itse rintojasi kevyesti ennen lypsämistä. Voit pyytää jotakuta hieromaan hartioitasi. Erittäin tehokas keino lisätä oksitosiinin määrää kehossa on ihokontakti vauvan kanssa.

Koneella pumpatessa tutustu pumpun käyttöohjeisiin. Pumppaaminen ei saa sattua, joten varmista että suppilo on sopivan kokoinen ja pumpun tehot oikein säädettyjä. Lypsykerran alussa voit käyttää pumpun herutustoimintoa. Vaihtoehtoisesti voit lypsää ensin pienellä teholla tiheästi ja herumisen käynnistyessä hidastaa pumppausnopeutta ja lisätä tehoja. Sekä käsi- että sähkökäyttöisissä pumpuissa on erilaisia toimintoja herumisen käynnistämiseksi.

Tehoa maidontuotantoon

Jos vauva ei ime lainkaan rintaa, kannattaa maitoa lypsää vähintään 8 kertaa vuorokaudessa. Yksi kerta on hyvä ajoittaa yölle, jolloin maidontuotantoon vaikuttavan prolaktiinihormonin määrä on suurimmillaan. Lypsämiseen kannattaa käyttää noin 10-15 minuuttia per rinta. Molempien rintojen yhtä aikaa lypsäminen tuplapumpulla tehostaa sekä maidontuotantoa että säästää aikaa. Jos haluat lisätä maitomäärääsi, lisää lypsykertoja vuorokauteen. Lisätietoa maidon määrän lisäämisestä löydät täältä.

Kun lypsäminen on säännöllistä, on tärkeää satsata laadukkaaseen rintapumppuun. Sen voi joko ostaa tai vuokrata. Tehokkain vaihtoehto on sähköinen pumppu, jolla voi pumpata molemmat rinnat yhtä aikaa. Satunnaiseen pumppaamiseen sopii hyvin myös edullisempi käsikäyttöinen pumppu.
Pumput eivät ole ikuisia. Varmista, että etenkin sähköisessä pumpussa on riittävät tehot tallella, jos olet ostamassa sellaisen käytettynä.

Jaksamista lypsämiseen

Jos vauva ei voi tai osaa imeä rintaa, voi lypsäminen tuntua kurjalta ja epäluonnolliselta vaihtoehdolta. Itseään voi lohduttaa sillä, että oman äidin maito on vauvalle kaikkein parasta. Lypsäminenkin on imetystä ja teet arvokasta työtä, johon ansaitset saada tukea.

Lypsäminen ja maidon syöttäminen pullosta on välinehuoltoineen aina kaksin- jos ei kolmikertainenkin työ.  Lypsämisestä kannattaa tehdä mahdollisimman helppoa ja miellyttävää. Jos vauvasi on sairaalassa, pyri lypsämään mahdollisimman paljon kun olet hänen luonaan.

Pitkän pumppaustaipaleen aikana voi tulla hetkiä, jolloin usko maidon tuloon horjuu. Etenkin, jos olet erossa vauvastasi tai vauva tai sinä voitte huonosti, voi maitokin olla tiukemmassa. Luota siihen, että maitomäärä palaa entiselleen, kun stressaava tilanne helpottaa. Päätös lopettaa lypsäminen voi olla suuri asia, jossa joutuu punnitsemaan omia voimavarojaan. Lisää luettavaa imetyksen päättymiseen liittyvistä tunteista löydät täältä.

Välinehuolto

Jos pumppaat kotona omalle vauvallesi:

Jokaisen lypsykerran jälkeen – pese rintapumppu:

 • HUUHTELE rintapumpun osat kylmällä, juoksevalla vedellä.
 • PESE rintapumpun osat lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.
  Jos pumpun valmistaja niin ohjeistaa, pumpun voi pestä myös tiskikoneessa, esimerkiksi pyykinpesuun tarkoitetussa pesupussissa, joka pitää pienetkin osat tallessa.
 • KUIVATA JA SÄILYTÄ pumpun osat pesun jälkeen suojattuna, esimerkiksi puhtaan pyyhkeen tai talouspaperin välissä.

Kerran päivässä – steriloi rintapumppu:

 • HUUHTELE pumpun osat käytön jälkeen kylmällä vedellä.
 • PESE osat astianpesuaineella.
 • KEITÄ pumpun osia kattilassa, runsaassa vedessä 5 minuuttia ja kaada vesi pois
 • SÄILYTÄ steriloitua pumppua tyhjässä kattilassa, kannen alla.

Muistathan:
-käsitellä puhtaita pumpun osia aina puhtain käsin
-huolehtia pumpun pesuun käyttämiesi välineiden, kuten tiski- tai pulloharjan, puhtaudesta huuhtomalla ne hyvin käytön jälkeen ja puhdistamalla esim. tiskikoneessa pari kertaa viikossa

Jos vauvasi on sairaalassa tai luovutat äidinmaitoa:

 • Noudata oman sairaalasi tai äidinmaitokeskuksesi ohjeita.
 • Huolehdi myös pumpun kunnosta; kovalla käytöllä olevat laitteet eivät ole ikuisia.
 • Lisätietoa äidinmaidon säilyttämisestä löydät täältä.

 

Lähteet: CDC Centers for Disease Control and Prevention 2019: How to keep your breast pump kit clean

Julkaistu 9.12.2016
Päivitetty 18.3.2020