Pumppaaminen ja lypsäminen

Äidinmaidon pumppaaminen tai lypsäminen käsin voi olla tarpeen monesta syystä: maitomäärän kasvattaminen, vauvan keskosuus tai sairaus, vauvan uneliaisuus tai äidin ja vauvan erossaolo. Jos käytät rintakumia, rintojen lypsäminen imetyksen jälkeen voi auttaa maitomäärän ylläpitämisessä ensiviikkoina. Osalle perheistä pumppaaminen voi myös olla oma valinta.

Pumppaaminen kannattaa, kun haluat lisätä tai ylläpitää maidontuotantoa. Pientenkin määrien lypsäminen tai pumppaaminen on hieno asia, sillä mitä tiheämmin maitoa rinnoista poistuu, sitä enemmän niihin sitä muodostuu. Maitoa voi lypsää käsin sekä käsi- tai sähkökäyttöisellä rintapumpulla.

Jos voit imettää vauvaasi ja hän imee ja kasvaa hyvin, ei pumppaaminen ole tarpeen. Sujuvat ja tiheät imetyskerrat ovat tehokkain keino käynnistää ja ylläpitää maidontuotantoa.

Jos vauvasi on täysimetyksellä, ja edessä on äidin ja vauvan lyhytaikainen erossaolo, vinkkejä lypsämiseen sekä vauvan hoitajalle syöttämiseen löydät täältä.

Lypsäminen ensipäivinä

Piirretty rinta, josta puristamalla tulee pisara.

 

Jos vauva ei pääse rinnalle tai ala imeä rintaa syntymänsä jälkeen, ei hätää. Maidontuotannon käynnistämiseksi lypsäminen kannattaa aloittaa 6 tunnin kuluessa vauvan syntymästä. Jos mahdollista, lypsää voi jo aivan ensimmäisen 1-2 tunnin aikana. Jos lypsäminen jää syystä tai toisesta ensimmäisenä päivänä tekemättä, voi sen aloittaa vielä useiden päivienkin kuluttua. Käsin lypsäminen on hyvä keino saada ensimmäisiä maitopisaroita talteen.

Ensimmäisinä päivinä maitoa erittyy pieniä määriä. Usein käsinlypsämisen ja rintapumpulla pumppaamisen yhdistäminen on paras keino käynnistellä maidontuotantoa, jos vauva ei ime rintaa. Jokainen maitopisara kannattaa ottaa talteen ja antaa vauvalle. Ensimmäisiäkin pisaroita voi pyyhkäistä vauvan suupieleen vaikka vanupuikolla. Pienet ruiskut ja neulat ovat apuna maitojen pyydystämisessä pumppujen ja lypsyastioiden reunoilta.

Naistalon opas ja videot maidonerityksen käynnistämisestä lypsämällä ja pumppaamalla.

Äidinmaidon lypsämisestä keskosvauvalle voit lukea täältä.

Miten usein pumppaan?

Täyspumppaus
Jos vauva ei ime rintaa, kannattaa maitoa lypsää vähintään 8 kertaa vuorokaudessa. Yksi kerta on hyvä ajoittaa yöhön, jolloin maidontuotantoon vaikuttavan prolaktiinihormonin määrä on suurimmillaan.

Tehokkain tapa lypsää on käyttää sähkökäyttöistä tuplapumppua. Sillä saa tyhjennettyä molemmat rinnat yhtä aikaa. Kun käytät tuplapumppua, sopiva lypsyaika on noin 10-20 minuuttia. Jos maito heruu hyvin ajan täytyttyä, älä keskeytä pumppaamista vaan jatka kunnes käynnissä on hitaan herumisen vaihe.

Jos käytössäsi ei ole tuplapumppua, voit lypsää rintoja vuorotellen. Hyvä tahti on esimerkiksi 5 min – 5 min -5 min -5 min rintaa vaihdellen. Rinnan vaihtelu saa maitomäärän lisääntymään tehokkaammin.

Jos jatkat pumppausta vauvan ensipäivien jälkeen, mittaa pumppaukseen käytettävää aikaa kellon sijaan maidon herumisella. Yhden imetyskerran aikana rinta heruu ainakin 2-3 kertaa voimakkaammin suihkuten ja niiden välillä hitaammin tiputellen. Yhden pumppauskerran aikana olisi siis hyvä olla 2-3 voimakkaan herumisen jaksoa. Maidon määrän lisäämiseeen voi kokeilla myös tehopumppaamista, johon löytyy ohje tästä artikkelista.

Pumppauskertoja voi usein vähentää  noin vauvan ollessa 3-4 kuukauden ikäinen ilman että maitomäärä kääntyy laskuun. Kun vähennät pumppauskertoja, seuraile imetyksen turvamerkkejä ja vauvan kasvua.

Osittaispumppaus
Jos vauva käy rinnalla mutta haluat lisätä maidon määrää, lisää pumppauskertoja vuorokauteen yksi tai useampi. Sopiva lypsykerran kesto on noin 10-20 minuuttia per rinta. Maitomäärän lisääntymisen tehostamiseksi voit lypsää rintoja vuorotellen: esimerkiksi 5 min – 5 min – 5 min – 5 min -sykleissä rintaa vaihdellen. Voit myös käyttää molemmat rinnat yhtä aikaa lypsävää, sähkökäyttöistä tuplapumppua.

Yhden pumppauskerran aikana olisi hyvä olla 1-2 voimakkaan maidon herumisen jaksoa, jolloin maito heruu vuolaammin. Niiden välissä maitoa heruu hitaasti tiputellen. Voit hyvin kokeilla, heruisiko rinta voimakkaammin vielä kolmannenkin kerran.

Jos maito heruu hyvin, älä keskeytä pumppaamista vaan jatka kunnes käynnissä on hitaan herumisen vaihe. Maidon määrän lisäämiseen voi kokeilla myös tehopumppaamista, johon löytyy ohje tästä artikkelista.

Jos tuntuu että pumpulle heruminen on tiukassa, ei hätää. Valmistele rintoja pumppaushetkeen ja anna rinnoille useampi päivä aikaa tottua pumppaukseen. Hyödynnä myös tämän artikkelin herumisen helpotuskonstit.

Osittaispumpatessa tarvittava pumppausten määrä riippuu imetyskertojen määrästä ja siitä, paljonko haluat maidon määrää kasvattaa. Voit kysyä lisää esimerkiksi neuvolasta. Maitomäärän kasvu näkyy muutaman päivän kuluttua pumppaamisen aloittamisesta.

Lisätietoa maidon määrän lisäämisestä löydät täältä.

Satunnainen pumppaus
Jos tarvitset maitoa talteen esimerkiksi omien menojesi ajaksi, löydät vinkit lypsämiseen ja vauvan syöttämiseen täältä.

Tehopumppaus

Jos tarvitset maitomäärän kasvattamiseen lisäbuustia, voit kokeilla tehopumppaamista. Tehopumppaus muistuttaa hieman vauvan tiheän imun kautta tai imetyksen tehostamista: maidon heruminen käynnistyy yhden tehopumppausjakson aikana useamman kerran. On mahdollista, että tehopumppauksen viimeisillä kierroksilla maitoa ei heru juurikaan. Rinnat saavat silloinkin stimulaatiota ja viestin tuottaa lisää maitoa.

Voit tehopumpata 1-2 kertaa päivässä tai useammin jos jaksat. Tehopumppausta voi kokeilla päivittäin esimerkiksi muutaman päivän tai noin viikon ajan. Maitomäärän kasvu näkyy muutaman päivän viiveellä. Muista syödä, juoda ja levätä riittävästi, kun sinulla on tehopumppausjakso käynnissä!

 

Maito herumaan pumpatessa!

Rentouta mieltä
Maidon herumiseen tarvitaan oksitosiinihormonia, jota erittyy kun rentoudut. Kun aloitat pumppaamisen, etsi paikka jossa sinulla on mukava olla ja saat asennon rennoksi. Vauvan lähellä on usein tuottelias paikka lypsää. Jos et voi olla yhdessä vauvan kanssa, katsele kuvia tai videopätkiä vauvasta, ajattele vauvasi läheisyyttä tai nuuskuttele vauvan harsoa. Positiiviset ja rentouttavat mielikuvat sekä mielimusiikkisi voivat olla apuna.

Kosketus helpottaa herumista
Oksitosiinihormonia erittyy myös kosketuksen voimasta. Vauvakin koskettelee rintaa saadakseen maidon herumaan. Ennen pumppaamista voit valmistella maidon herumista sivelemällä tai hieromalla rintaa kevyesti kohti rinnanpäätä. Voit pyytää myös jotakuta hieromaan hartioitasi tai jalkojasi. Erittäin tehokas keino lisätä kehon oksitosiinin määrää on ihokontakti vauvan kanssa.

Pumppaamisen aikana
Maitoa voi auttaa herumaan sivelemällä tai lypsämällä rintaa kevyesti kohti rinnanpäätä pumppaamisen aikana. Rintaa voi myös kevyesti painella esimerkiksi sähköhammasharjan moottorivarrella, sillä tärinä helpottaa herumista monilla äideillä.

Jos pumpatun maidon määrä tuottaa sinulle stressiä, voit sujauttaa rintapumpun pullon esimerkiksi puhtaaseen sukkaan pumppaamisen ajaksi. Kun et tarkkaile pumppaussaalista, voit keskittyä rentoutumiseen ja maito heruu helpommin.

Säästä aikaa
Molempien rintojen yhtä aikaa lypsäminen tuplapumpulla tehostaa sekä maidontuotantoa että säästää aikaa. Voit myös pumpata toista rintaa samalla kun vauva syö toisesta. Tämä tehostaa usein pumpulle herumista ja aikaa jää enemmän muuhun kuin pumppaamiseen.

Hyödynnä pumpun säätöjä
Käytä lypsykerran alussa pumpun herutustoimintoa, jos pumpusta löytyy sellainen. Vaihtoehtoisesti voit pumpata ensin pienellä teholla tiheästi. Herumisen käynnistyessä hidasta pumppausnopeutta ja lisää tehoja.

Syö ja juo
Vauva-aikana riittävä syöminen ja juominen auttaa jaksamaan. Energiantarve on imetysaikana hieman tavallista suurempi. Monet äidit ovat kokeneet erityisesti hiilihydraattien tavallista runsaamman saannin auttavan maidon herumisessa. Vettä voi juoda suositusten mukaan ja varata vesilasin pumpun viereen, sillä imettäessä ja pumpatessa voi tulla jano.

Pumpatun äidinmaidon säilyttämisestä voit lukea lisää täältä.

Tehokkaan pumpun voi ostaa tai vuokrata

Kun lypsäminen on säännöllistä, laadukkaaseen rintapumppuun satsaaminen on järkevää. Tehokkaalla pumpulla säästät aikaa ja varmistat, että rinta tyhjenee hyvin. Pumpun voi joko ostaa omaksi tai vuokrata.

Tehokkain ja aikaa säästävä vaihtoehto on sähköinen tuplarintapumppu, jolla voi pumpata molemmat rinnat yhtä aikaa. Satunnaiseen pumppaamiseen sopii hyvin myös edullisempi käsikäyttöinen pumppu.

Pumput eivät ole ikuisia. Varmista, että venttiilit ovat teräkunnossa ja sähköpumpun moottorissa on riittävän napakat tehot tallella, jos olet ostamassa laitteen käytettynä.

Monet sähköpumpulla paljon pumppaavat äidit ovat kokeneet käteviksi ns. pumppausliivit, jotka voi tehdä myös itse. Vanhoihin imetys- tai urheiluliiveihin tehdään nännien kohdalle viillot, joista pumpun suppilo mahtuu juuri ja juuri sisään. Näin kädet saa vapaaksi pumppaamisen ajaksi.

Valitse sopivan kokoinen suppilo

Pumppaaminen ei saa sattua, joten varmista että rintapumpun suppilo on sopivan kokoinen ja pumpun tehot oikein säädetty. Voit kysyä sopivan suppilon valinnasta esimerkiksi lastentarvikeliikkeestä.

 • Liian pieni suppilo: Nänni hankautuu suppiloa vasten. Kokeile suurempaa suppiloa!
 • Sopivan kokoinen suppilo: Nänni on suppilon keskellä ja pääsee liikkumaan vapaasti ja kivuttomasti.
 • Liian suuri suppilo: Nänni ja osa nännipihasta venyy pitkälle suppilon putkimaiseen osaan kun pumppaat. Kokeile pienempää suppiloa!

Jos rintasi on kipeytynyt tai siinä on haava vääränkokoisen suppilon vuoksi, voit lypsää rintaa käsin kunnes se on taas kunnossa.

Miten annan maidon vauvalle?

Pienet määrät pumpattua maitoa voi antaa vauvalle tuttipullon sijaan esimerkiksi hörpyttämällä kupista tai muulla tavoin.
Jos käytät tuttipulloa, vauvantahtinen pulloruokinta on vauvalle mukava ja stressitön tapa syödä. Se jäljittelee imetystä ja tukee sen vuoksi myös imetyksen jatkumista.

Jos lypsäminen väsyttää

Jos vauva ei voi tai osaa imeä rintaa, voi lypsäminen tuntua kurjalta ja epäluonnolliselta vaihtoehdolta. Itseään voi lohduttaa sillä, että oman vanhemman maito on vauvalle kaikkein parasta. Pumppaaminen on imetystä ja teet arvokasta työtä, johon ansaitset saada tukea.

Jos lähipiirissäsi ei ole saman kokeneita, esimerkiksi Facebookissa on äidinmaitoa pumppaaville vanhemmille oma vertaistukiryhmä. Kotitöihin ja isompien sisarusten hoitoon voi pumpatessa tarvita tavallista enemmän apua.

Pumppaaminen, maidon syöttäminen pullosta ja välineiden huolto on aina moninkertainen työ.  Pumppaamisesta kannattaa tehdä itselle mahdollisimman helppoa ja miellyttävää. Jos vauvasi on sairaalassa, pyri lypsämään mahdollisimman paljon kun olet hänen luonaan.

Pitkän pumppaustaipaleen aikana voi tulla hetkiä, jolloin usko maidon tuloon horjuu. Etenkin, jos olet erossa vauvastasi tai vauva tai sinä voitte huonosti, voi maitokin olla tiukemmassa. Luota siihen, että maitomäärä palaa entiselleen, kun stressaava tilanne helpottaa.

Jos päätät lopettaa imetyksen

Päätös lopettaa pumppaaminen voi olla suuri asia, jossa joutuu punnitsemaan omia voimavarojaan. On tilanteita, joissa pumppaamisen päättäminen voi auttaa jaksamaan muussa arjessa. Joskus muun arjen keventäminen voi mahdollistaa lisää voimavaroja myös pumppaamiseen. Juttele ajatuksistasi ystävän, neuvolan tai imetystukiäidin kanssa. Tekemäsi päätös on lopulta varmasti oikea ja juuri sinun perheellesi hyvä.

Luettavaa imetyksen päättymiseen liittyvistä tunteista löydät täältä.

Pumpun huoltaminen

Jos pumppaat kotona omalle vauvallesi:

Jokaisen lypsykerran jälkeen – pese rintapumppu:

 • Huuhtele rintapumpun osat kylmällä, juoksevalla vedellä.
 • Pese rintapumpun osat lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.
  Jos pumpun valmistaja niin ohjeistaa, pumpun voi pestä myös tiskikoneessa, esimerkiksi pyykinpesuun tarkoitetussa pesupussissa, joka pitää pienetkin osat tallessa.
 • Kuivaa talouspaperilla tai ilmavasti kuivauskaapissa. Pumpun osat voi säilyttää pesun jälkeen esimerkiksi puhtaan pyyhkeen tai talouspaperin välissä.
 • Jos pumppaat kotioloissa täysiaikaisena syntyneelle, terveelle vauvalle, pumpun osia, maitosäiliöitä tai tuttipulloja ei nykyohjeen mukaan enää tarvitse keittää eli steriloida. Pesu ylläolevan ohjeen mukaan riittää.

Rintapumpun sterilointi
Kerran päivässä, jos vauvasi on syntynyt ennenaikaisena tai tarvitaan tarkempaa pumppaushygieniaa.

 • Huuhtele pumpun osat käytön jälkeen kylmällä vedellä.
 • Pese osat astianpesuaineella.
 • Keitä pumpun osia kattilassa, runsaassa vedessä 5 minuuttia ja kaada vesi pois.
 • Kuivaa talouspaperilla tai ilmavasti kuivauskaapissa.
 • Säilytä steriloituja, kuivia pumpun osia tyhjässä kattilassa, kannen alla.

Muistathan:
– käsitellä puhtaita pumpun osia aina puhtain käsin
– huolehtia pumpun pesuun käyttämiesi välineiden, kuten tiski- tai pulloharjan, puhtaudesta huuhtomalla ne hyvin käytön jälkeen ja puhdistamalla esim. tiskikoneessa pari kertaa viikossa

Jos vauvasi on sairaalassa tai luovutat äidinmaitoa:

 • Noudata oman sairaalasi tai äidinmaitokeskuksesi ohjeita.
 • Huolehdi myös pumpun kunnosta; kovalla käytöllä olevat laitteet eivät ole ikuisia.
 • Lisätietoa äidinmaidon säilyttämisestä löydät täältä.

Lähteet:
CDC Centers for Disease Control and Prevention 2019: How to keep your breast pump kit clean
ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants

 

Päivitetty 17.2.2022