Tällä sivulla on tietoa ja vinkkejä imetyksen tehostamisesta ja lisämaitojen vähentämisestä perheille.
Työskenteletkö imetysohjauksen parissa? Tutustu myös: Lisämaitojen vähentäminen – tietoa ammattilaisille.
Lisämaitojen vähentäminen vaatii suunnitelman
Osa vastasyntyneistä tarvitsee lisämaitoa riittävän kasvun turvaamiseksi, jos imetys ei ole lähtenyt vielä kunnolla käyntiin. Tarve synnytyssairaalassa tai ensiviikkojen aikana aloitetuille lisämaidoille on kuitenkin usein tilapäinen. Aivan ensimmäisten päivien lisämaidon tarve loppuu yleensä heti, kun oma maito nousee. Pidempään käytössä olleet lisämaidot puretaan vähitellen. Lisämaitoja kannattaa alkaa vähentämään heti, kun oma maitomäärä kasvaa ja imetyshetket alkavat sujua.
Lisämaitojen vähentäminen tehdään aina synnytyssairaalan tai neuvolan ohjeilla ja seurannassa, koska turvallinen vähentämisprosessi vaatii vauvan kasvun tehostettua seurantaa. Aloita siis varaamalla aika neuvolaan! Terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä suunnitelmaa lisämaitojen vähentämiseksi esimerkiksi lisämaitojen vähentämisen ammattilaisohjeen mukaan. Voit itsekin vinkata ohjeesta neuvolassa.
Lisämaitomäärää vähennettäessä riittävästä maidonsaannista kertovia turvamerkkejä seurataan tarkasti. Turvamerkkejä ovat imetys/lypsykertojen määrä, vauvan kasvu, pissaaminen ja kakkaaminen. Myös vauvan virkeys ja imetyskertojen sujuminen ovat huomioitavia asioita. Turvamerkkien seuraamisen apuna on näppärä käyttää lisämaidon vähennyspäiväkirjaa.
Imetyksen tehostaminen on tärkeää
Useimmiten käytetty lisämaito on äidinmaidonkorvike, mutta lisämaito voi olla myös luovutettua tai itse lypsettyä rintamaitoa. Jos lypsät vauvan tarvitseman lisämaidon itse, lisämaitojen vähentämisessä on kyse lähinnä imetyksen sujumisen treenaamisesta, jotta vauva voi saada kaiken maidon itse rinnasta. Jos taas vauvan saama lisämaito on korviketta tai luovutettua rintamaitoa, lisämaitojen vähentäminen tarkoittaa myös imetyksen tehostamista.
Jotta lisämaitoja on mahdollista vähentää, vauvan tulee saada enemmän omaa maitoa. Oman maitomäärän kasvua ja imetyksen sujumista voi tehostaa monenlaisilla keinoilla:
- Lisää imetyskertoja: imetystä tehostaessa pyri vähintään 10-12 imetyskertaan vuorokaudessa.
- Lypsä käsin tai pumpulla imetyskerran aikana, imetyskerran päätteeksi tai imetyskertojen välillä – anna maito vauvalle lisämaitona.
- Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa.
- Vaihda vauvaa rinnalta toiselle usein yhden imetyskerran aikana – puolen vaihtaminen virkistää vauvaa, käynnistää uuden herumisen ja antaa elimistölle vahvan viestin maitotilauksesta.
- Pyydä apua, jos imetys ei suju tai imetys sattuu – imetyksen ja imuotteen pulmat ratkeavat nopeammin, mitä varhaisemmassa vaiheessa niihin reagoidaan.
- Kurkkaa myös maidonerityksen tehostamisen resepti!
Lisämaitojen vähentäminen sujuvaksi
Lisämaidoista eroon pyrkimisessä voi auttaa, jos otat kokeiluun muutamia imetyksen jatkumista turvaavia käytännön vinkkejä.
- Anna lisämaito vauvalle siten, että tekniikka häiritsee imetystä mahdollisimman vähän. Isompien lisämaitomäärien tarjoiluun sopii imetysapulaite. Imetysapulaitetta käytettäessä vauva saa lisämaitoa samalla, kun hän imee rinnalla ja tarvittavan lisämaidon määrä vähenee itsestään maitomäärän kasvaessa.
Pienempiä määriä voi esimerkiksi hörpyttää tai antaa ruiskulla. Jos vauva saa lisämaidon pullosta, muista imetystä jäljittelevä vauvantahtinen pulloruokinta. Muista lisämaidon antotavoista voit lukea lisää täältä. - Etenkin isot lisämaitoannokset voivat saada vauvan nukkumaan pitkiä unia, jolloin imetyskerrat uhkaavat jäädä vähälle ja imetyksen tehostaminen on hankalaa. Kokeile jakaa vauvan vuorokauden lisämaitoannos useampiin annoksiin. Esimerkiksi 400 ml lisämaitoa voi antaa kahdeksan 50 ml:n kerta-annoksen sijaan kymmenenä 40 ml: annoksena tai kahtenatoista 30-35 ml annoksena.
- Jos imetyksen pulmana on tehottomasti imevä tai rinnalla hermostuva vauva, kokeile antaa pieni annos lisämaitoa (esim. 20 ml) ennen imetystä. Vauvan verensokeri nousee, pahin nälkä taittuu ja vauvalla voi riittää energiaa tyhjentää rintaa tehokkaammin.
- Kokeile samaa tekniikkaa, jos vauvaa harmittaa rinnan heruttelu ensimmäisen herumisen laannuttua. Anna vauvalle pieni määrä lisämaitoa kesken imetyksen ja vaihda hänet sen jälkeen toiselle rinnalle jatkamaan.
- Aikatauluta lisämaitojen antaminen ja lypsäminen niin, että ne sujuvat mahdollisimman vähällä stressillä. Esimerkiksi toisen rinnan lypsäminen pumpulla samaan aikaan, kun vauva syö toisella rinnalla säästää aikaa. Jos lypsät tavoitteellisemmin, sähköisen tuplapumpun ostaminen tai vuokraaminen kannattaa. Lue lisää vinkkejä sujuvaan lypsämiseen täältä.
Jos yöimetykset sujuvat ja vuorokauden lisämaitomäärä ei ole kovin suuri, voit kokeilla rauhoittaa yöt imetyksille ja vauvan kanssa pesimiselle. Päiväsaikaan pirteämpänä jaksaa paremmin lypsää ja myös lisämaitojen syöttäminen vauvalle on mukavampaa kuin yön pimeinä tunteina. - Ota rennosti ja pyydä apua lähipiiristä. Lisämaitojen vähentäminen imetystä tehostamalla on tilapäinen, mutta hetken aikaa panostusta vaativa prosessi. Siinä auttaa, jos pystyt jonkin aikaa keskittymään imetykseen, vauvaan ja itseesi. Nauti ihokontaktista, ota nokosia vauvan kanssa, tee lypsyhetkistä rentouttavia kuuntelemalla mielimusiikkia, anna vauvan asua rinnalla ja katso itse vaikkapa suosikkisarjojasi.
Julkaistu 10.6.2021