Tiheän imun kaudet

Tiheän imun kaudella tarkoitetaan vaihetta, jolloin vauva haluaa vain asua rinnalla ja syödä koko ajan. Hän saattaa myös olla tyytymätön ja tavallista itkuisempi. Unirytmit voivat mennä hetkeksi sekaisin. Päiväunet eivät ehkä maistu ja vauva heräilee öisin tiheämmin.

Tiheä imu on täysin normaali imetykseen kuuluva vaihe, jolla vauva varmistaa maidonsaannin pysymistä riittävällä tasolla. Kyse on myös vauvan vaistomaisesta käytöksestä. Tiheän imun kausia on myös vauvoilla, jotka saavat kokonaan tai osittain äidinmaidonkorviketta. Myös huisaa vauhtia kasvavat vauvat, ja vauvat joiden vanhemmilla on maitoa erityisen runsaasti, käyvät läpi tiheän imun kausia.

Monta tärkeää tankkausjaksoa

Tiheän imun kausia on usein muutaman viikon välein, kun vauva on alle puolivuotias. Tiheät imut tulevat usein:

  • noin vuorokauden iässä, kun vauva alkaa nostattaa maitoa
  • kolmen viikon iässä
  • kuuden viikon iässä
  • kolmen kuukauden iässä
  • kuuden kuukauden iässä

Tiheän imun kausi kestää yleensä noin 2-7 päivää kerrallaan. On myös tavallista, että vauvan ensimmäiset viikot tuntuvat olevan yhtä tauotonta tiheän imun kautta.

Päivä kerrallaan

Etenkin ensimmäinen tiheän imun kausi saattaa yllättää ja myös huolestuttaa. Kun vauvan käytös muuttuu levottomaksi, imetysluottamus saattaa horjua. Onko imetyksessä jokin pielessä, kun mikään ei saa vauvaa tyytyväiseksi?

Kun tiheän imun kausi iskee, älä hätäänny. Anna vauvan olla rinnalla niin paljon kuin hän haluaa. Keksi itsellesi mukavaa ajanvietettä imetyshetkiin. Varaa kotiin ruokia, joita voit napostella yhdellä kädellä vauvan imiessä. Ota torkkuja silloin, kun vauvakin torkahtaa, niin selätät haastavat päivät helpommin. Pyydä apua kotitöihin sekä vauvan sylittelyyn ja kanniskeluun, kun hän on erityisen itkuinen.

Rinnat ovat tiheän imun aikaan lujilla, joten niille kannattaa antaa ilmakylpyjä ja puristaa tarvittaessa maitotippa voitelemaan rinnanpään ihoa imetysväleissä.

Vaihe menee kohta ohi, aivan varmasti!

Päivitetty 8.4.2021