Tiheän imun kaudet

Tiheän imun kaudella tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin vauva haluaisi vain asua rinnalla. Hän saattaa myös olla alituiseen tyytymätön ja normaalia itkuisempi. Unirytmit voivat mennä hetkeksi sekaisin eikä uni maistu tavalliseen tapaan päivällä eikä yöllä.

Kun vauvan käytös muuttuu levottomaksi, imetysluottamus saattaa horjua. Kun mikään ei saa vauvaa tyytyväiseksi, mieleen voi hiipiä epäilys, ettei äidinmaito enää riitäkään tyydyttämään vauvan tarpeita. Tiheä imu on kuitenkin normaali imetykseen kuuluva vaihe, jolla vauva varmistaa maidonsaannin pysymistä sopivalla tasolla jatkossakin.

Tiheän imun kausia on myös vauvoilla, jotka saavat kokonaan tai osittain äidinmaidonkorviketta. Kyse on vauvan vaistomaisesta käytöksestä.

Monta tärkeää tankkausjaksoa

Tiheän imun kausia on muutaman viikon välein ensimmäisen puolen vuoden aikana. Usein kaudet ajoittuvat noin 3 ja 6 viikon sekä 3 ja 6 kuukauden ikään. Tiheän imun kausi kestää yleensä parista päivästä reiluun viikkoon. On myös ihan tavallista, että vauvan ensimmäiset viikot tuntuvat olevan yhtä tauotonta tiheän imun kautta.

Päivä kerrallaan

Kun tiheän imun kausi iskee, älä hätäänny. Keksi itsellesi mukavaa ajanvietettä imetyshetkiin. Ideoi ruokia, joita voit napostella yhdellä kädellä vauvan imiessä. Ota torkkuja silloin, kun vauvakin torkahtaa, niin selätät haastavat päivät helpommin. Pyydä apua kotitöihin sekä vauvan sylittelyyn ja kanniskeluun, kun hän on erityisen itkuinen. Voit antaa vauvan olla rinnalla niin paljon kuin hän haluaa.

Rinnat ovat tiheän imun aikaan lujilla, joten niille kannattaa antaa ilmakylpyjä ja puristaa tarvittaessa maitotippa voitelemaan rinnanpään ihoa imetysväleissä.

Päivitetty 8.4.2021