Tiehyttukos ja rintatulehdus

Tiehyttukos ja rintatulehdus ovat melko tavallisia vaivoja imetyksen alkukuukausina.
Rintatulehdus alkaa usein tiehyttukoksella eli maitotiehyen tukkeutumisella. Lieväoireinen rintatulehdus  voi parantua kotihoidolla, mutta oireiden jatkuessa on syytä hakeutua lääkäriin. 

Tiehyttukos hoituu kotikonstein

Tiehyttukoksen oireita ovat paikallinen arkuus, kuumotus ja punoitus rinnassa. Usein aristavassa kohdassa on tunnettavissa selkeä pahkura.

Tiehyttukos tarkoittaa maidon virtauksen estävää tukosta maitotiehyessä. Tukos voi syntyä, jos maitoa ei poistu riittävästi rinnasta esimerkiksi kudosturvotuksen, runsaan maidonerityksen, vauvan heikon imun tai pitkien syöttövälien takia. Joskus syy voi löytyä myös huonosti istuvista rintaliiveistä, rintaa painavasta kantovälineestä, turvavyön paineesta pitemmillä automatkoilla tai nukkuma-asennosta. Erityisesti toistuvissa tiehyttukoksissa syyn löytyminen voi vaatia pientä salapoliisityötä.

Kun rinnassa on tiehyttukos:

  • Imetä vauvantahtisesti tai jos pumppaat vauvallesi, pumppaa vain tarvittava määrä. Rintaa ei ole tarpeen yrittää tyhjentää kokonaan tiehyttukoksen poistamiseksi.
  • Lypsä rintaa hellävaroen tukoskohdan päältä kohti rinnanpäätä imetyksen tai lypsämisen aikana. Tämä voi tehostaa tukoksen aukeamista.

Tiehyttukos voi väsyttää. Rinta on usein arka tai hyvin kipeä. Tulehduskipulääke vähentää turvotusta ja kipua. Imetysten välissä viileä kääre, vaikkapa kylmällä vedellä kasteltu harso, voi myös helpottaa rinnan aristusta.

Tukosrinta saattaa herua huonosti. Herumista voi helpottaa lämpöpussilla tai imettämällä vaikkapa lämpimässä suihkussa. Vältä kuitenkin tukosrinnan hautomista lämpimällä pitkään, koska lämmin voi pahentaa oireita.

Jos sinulla on toistuvasti tiehyttukoksia, voit koittaa ennaltaehkäistä niitä lesitiinivalmisteella. Esimerkiksi soijalesitiiniä voi ottaa yhden ruokalusikallisen päivässä.

Piimäkokkare nännin päässä

Myös ns. piimäkokkare on eräänlainen tiehyttukos. Piimäkokkareeksi kutsutaan nänniin, maitotiehyen suulle muodostunutta valkoista, pistemäistä tai nappulamaista pahkuraa, joka tukkii maidon ulospääsyn ja aiheuttaa kipua. Kun maito ei pääse virtaamaan, rintaan voi kehittyä myös tiehyttukoksen oireita.

Usein piimäkokkare irtoaa aivan itsestään vauvan imiessä. Piimäkokkareen puhkaisemista ei uuden ohjeen mukaan suositella. Hoidoksi voi kokeilla suun kautta otettavaa lesitiiniä ja mietoa kortisonivoidetta rinnanpään iholle. Pyyhi voide rinnanpäästä ennen imetystä. Imetysaikana sopivat tulehduskipulääkkeet lievittävät piimäkokkareen aiheuttamaa kipua ja ennaltaehkäisevät tulehdusta.

Rintatulehdus vaatii lepoa ja hyvää hoitoa

Jos tiehyttukosoireiden lisäksi nousee kuume tai olo menee kehnoksi, puhutaan jo rintatulehduksesta. Rintatulehdus voi kehittyä myös ilman edeltäviä tiehyttukosoireita. Haava rinnanpäässä on tulehduksen aiheuttajille oiva sisäänkäynti rintaan.

Rintatulehduksen paikallisoireet muistuttavat tiehyttukoksen oireita, mutta ovat usein voimakkaampia: aristuksen sijaan tulehduskohta on selvästi kipeä ja kuumottava. Yleensä rintatulehdukseen liittyy kuume ja yleisoireita, kuten palelua ja väsymystä. Olo voi tuntua todella sairaalta. Rintatulehduksessa voi myös ilmestyä rinnasta kylkiin kulkevia punaisia juovia. Joskus maidossa voi näkyä verta.

Rintatulehdus on usein voimakasoireinen tauti, joka vaatii hyvää hoitoa ja lepoa. Kotihoitona toimivat samat keinot kuin tiehyttukoksen hoidossa: vauvantahtinen imetys  ja kivun ja turvotuksen hoito viileällä imetyskertojen välissä.  Tulehduskipulääke laskee kuumetta ja helpottaa oloa. Runsas lepo ja riittävä juominen ovat myös tarpeen rintatulehduksesta toipuessa.

Usein rintatulehduksen hoidoksi tarvitaan antibioottikuuri. Jos olo ei kotihoidolla kohene, lääkäriin kannattaa mennä viimeistään 24 tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Antibioottikuurin aikanakin on tärkeää jatkaa imetystä ja huolellista kotihoitoa, jotta tukokset poistuvat eikä uusia pääsisi muodostumaan.

Voimakasoireisessa rintatulehduksessa tulehdusrinnan heruminen voi loppua kokonaan. Jos rinta ei heru vauvan imiessä tai hellävaraisesti käsin lypsäen, sitä ei kannata voimallisemmilla keinoilla väkisin tyhjentää. Ota oireisiin tulehduskipulääkettä ja hoida kipeää rintaa kylmällä. Rinnan sively lymfahieronnan tapaan rinnanpäästä kohti rintakehää voi vähentää herumista haittaavaa turvotusta.

Imetys rintatulehduksen aikana

Imetystä  on tärkeää jatkaa tulehduksen aikana, jotta rinta paranee. Äidinmaito voi maistua erilaiselle tulehduksen aikana, se on usein suolaisempaa ja koostumukseltaan kokkareisempaa. Joskus vauva voi hämmentyä tästä, mutta tottuu yleensä pian. Maidon seassa olevat pienet määrät verta tai tulehduseritettä eivät ole este imetykselle.

Antibioottikuurin aikana imetystä on hyödyllistä jatkaa myös vauvan kannalta. Äidinmaidon terveyshyödyt päihittävät mahdolliset antibiootista aiheutuvat, tilapäiset haitat. Imetyksen keskeyttäminen voi olla vauvan suolistolle suurempi rasite kuin väliaikainen altistuminen mahdollisille antibioottijäämille. Vauva myös tyhjentää rinnan hellävaraisemmin ja tehokkaammin kuin pumppu, mikä on tulehduksen paranemisen kannalta tärkeää. Antibioottikuurin aikana lypsettyä maitoa ei kuitenkaan kannata pakastaa myöhempää käyttöä varten, ellei se ole välttämätöntä.

Tiehyttukos lähtee usein parhaiten vauvantahtisesti imettämällä. Jos imetys tai pumppaaminen tuntuvat ylivoimaisen kivuliailta, vauvalle annettavaksi voi lypsää maitoa hellävaraisella lämminpullotekniikalla.

Lämminpullotekniikka

Tarvitset: leveäsuisen lasipullon tai karahvin, patakintaat, kiehuvaa vettä

Tee näin: Kaada puhdas lasipullo täyteen kiehuvaa vettä ja anna pullon kuumentua hetken aikaa. Kaada vesi pois ja viilennä pullon suuosa kylmän, juoksevan veden alla. Muista patakintaat kuumaa pulloa käsitellessäsi! Paina pullon suuosa tiiviisti ihoa vasten nännin ympärille. Rentoudu ja  katsele vaikka telkkaria. Hetken päästä kuuman pullon muodostama alipaine imaisee rinnanpään syvemmälle pulloon ja käynnistää herumisen. Puhtaaseen pulloon heruneen maidon voit tarjota vauvalle.

 

Lähteet:

Academy of Breastfeeding Medicine, ABM Protocol: The Mastitis Spectrum (Revised 2022)

Terveyskirjasto, 2021: Rintatulehdus

 

Päivitetty 8.8.2022