Tiehyttukos ja rintatulehdus

Tiehyttukos ja rintatulehdus ovat melko tavallisia vaivoja imetyksen alkukuukausina.
Rintatulehdus alkaa usein tiehyttukoksella eli maitotiehyen tukkeutumisella. Lieväoireinen rintatulehdus  voi parantua kotihoidolla, mutta oireiden jatkuessa on syytä hakeutua lääkäriin. 

Tiehyttukos hoituu kotikonstein

Tiehyttukoksen oireita ovat paikallinen arkuus, kuumotus ja punoitus rinnassa. Usein aristavassa kohdassa on tunnettavissa selkeä pahkura.

Tiehyttukos tarkoittaa maidon virtauksen estävää tukosta maitotiehyessä. Tukos voi syntyä, jos maitoa ei poistu riittävästi rinnasta esimerkiksi kudosturvotuksen, runsaan maidonerityksen, vauvan heikon imun tai pitkien syöttövälien takia. Joskus syy voi löytyä myös huonosti istuvista rintaliiveistä, rintaa painavasta kantovälineestä, turvavyön paineesta pitemmillä automatkoilla tai nukkuma-asennosta. Erityisesti toistuvissa tiehyttukoksissa syyn löytyminen voi vaatia pientä salapoliisityötä.

Kun rinnassa on tiehyttukos:

  • Tyhjennä rintaa tiheästi joko imettämällä tai lypsämällä.
  • Hiero rintaa peukalolla tukoskohdan päältä kohti rinnanpäätä imetyksen tai lypsämisen aikana. Tämä tehostaa tukoksen aukeamista.
  • Vaihtele imetysasentoja, jotta rinta tyhjenisi joka puolelta.

Tiehyttukos voi väsyttää. Rinta on usein arka tai hyvin kipeä. Tulehduskipulääke vähentää turvotusta ja kipua.

Kipeästä rinnasta maito voi herua tavallista huonommin. Herumista voi helpottaa lämmittämällä rintaa esimerkiksi jyväpussilla tai suihkussa. Imetysten välissä viileä kääre, vaikkapa kylmällä vedellä kasteltu harso, voi helpottaa rinnan aristusta.

Jos sinulla on toistuvasti tiehyttukoksia, voit koittaa ennaltaehkäistä niitä lesitiinivalmisteella. Esimerkiksi soijalesitiiniä voi ottaa yhden ruokalusikallisen päivässä.

Piimäkokkare nännin päässä

Myös ns. piimäkokkare on eräänlainen tiehyttukos. Piimäkokkareeksi kutsutaan nänniin, maitotiehyen suulle muodostunutta valkoista, pistemäistä tai nappulamaista pahkuraa, joka tukkii maidon ulospääsyn ja aiheuttaa kipua. Kun maito ei pääse virtaamaan, rintaan voi kehittyä myös tiehyttukoksen oireita.

Usein piimäkokkare irtoaa aivan itsestään vauvan imiessä. Tarvittaessa rinnanpäätä voi hautoa lämpimällä vedellä kokkareen pehmittämiseksi ja kokeilla sen jälkeen rapsuttaa sen irti esimerkiksi puhtaan pyyhkeen kulmalla. Sitkeän piimäkokkareen voi myös puhkaista varovaisesti steriloidulla neulalla.

Miten tyhjennän kipeää rintaa?

Tiehyttukos paranee rintaa tyhjentämällä. Imetä, pumppaa tai lypsä käsin – vaikka lämpimässä suihkussa. Kokeilemisen arvoinen konsti piimäkokkareen irroittamiseksi tai huonosti heruvan tukosrinnan tyhjentämiseksi on lämminpullotekniikka. Tekniikka on hellävarainen aristavallekin rinnalle.

Rinnan tyhjentäminen lämminpullotekniikalla

Tarvitset: leveäsuisen lasipullon tai karahvin, patakintaat, kiehuvaa vettä

Tee näin: Kaada puhdas lasipullo täyteen kiehuvaa vettä ja anna pullon kuumentua hetken aikaa. Kaada vesi pois ja viilennä pullon suuosa kylmän, juoksevan veden alla. Muista patakintaat kuumaa pulloa käsitellessäsi! Paina pullon suuosa tiiviisti ihoa vasten nännin ympärille. Rentoudu ja  katsele vaikka telkkaria. Hetken päästä kuuman pullon muodostama alipaine imaisee rinnanpään syvemmälle pulloon ja käynnistää herumisen. Puhtaaseen pulloon heruneen maidon voit tarjota vauvalle.

Rintatulehdus vaatii lepoa ja hyvää hoitoa

Jos tiehyttukosoireiden lisäksi nousee kuume tai olo menee kehnoksi, puhutaan jo rintatulehduksesta. Rintatulehdus voi kehittyä myös ilman edeltäviä tiehyttukosoireita. Haava rinnanpäässä on tulehduksen aiheuttajille oiva sisäänkäynti rintaan.

Rintatulehduksen paikallisoireet muistuttavat tiehyttukoksen oireita, mutta ovat usein voimakkaampia: aristuksen sijaan tulehduskohta on selvästi kipeä ja kuumottava. Yleensä rintatulehdukseen liittyy kuume ja yleisoireita, kuten palelua ja väsymystä. Olo voi tuntua todella sairaalta. Rintatulehduksessa voi myös ilmestyä rinnasta kylkiin kulkevia punaisia juovia. Joskus maidossa voi näkyä verta.

Rintatulehdus on usein voimakasoireinen tauti, joka vaatii hyvää hoitoa ja lepoa. Kotihoitona toimivat samat keinot kuin tiehyttukoksen hoidossa: säännöllinen imetys tai lypsäminen, rinnan hierominen, herumisen tehostaminen lämmöllä ja kivun ja turvotuksen hoito viileällä imetyskertojen välissä. Lämminpullotekniikka on erityisen suositeltava kipeän tulehdusrinnan lypsämiseen. Tulehduskipulääke laskee kuumetta ja helpottaa oloa. Runsas lepo ja riittävä juominen ovat myös tarpeen rintatulehduksesta toipuessa.

Usein rintatulehduksen hoidoksi tarvitaan antibioottikuuri. Jos olo ei kotihoidolla kohene, lääkäriin kannattaa mennä viimeistään 24 tunnin sisällä oireiden alkamisesta. Antibioottikuurin aikanakin on tärkeää jatkaa imetystä ja huolellista kotihoitoa, jotta tukokset poistuvat eikä uusia pääsisi muodostumaan.

Äidinmaito rintatulehduksen aikana

Imetystä ja etenkin kipeän rinnan tiheää tyhjentämistä on tärkeää jatkaa tulehduksen aikana, jotta rinta paranee. Äidinmaito voi maistua erilaiselle tulehduksen aikana, se on usein suolaisempaa ja koostumukseltaan kokkareisempaa. Joskus vauva voi hämmentyä tästä, mutta tottuu yleensä pian. Maidon seassa olevat pienet määrät verta tai tulehduseritettä eivät yleensä ole este imetykselle.

Antibioottikuurin aikana imetystä on hyödyllistä jatkaa myös vauvan kannalta. Äidinmaidon terveyshyödyt päihittävät mahdolliset antibiootista aiheutuvat, tilapäiset haitat. Imetyksen keskeyttäminen voi olla vauvan suolistolle suurempi rasite kuin väliaikainen altistuminen mahdollisille antibioottijäämille. Vauva myös tyhjentää rinnan yleensä tehokkaammin kuin pumppu, mikä on tulehduksen paranemisen kannalta tärkeää.

Antibioottikuurin aikana lypsettyä maitoa ei kannata pakastaa myöhempää käyttöä varten, ellei se ole välttämätöntä.

 

Lähteet:
Terveyskirjasto: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00171

La Leche League: https://www.llli.org/breastfeeding-info/mastitis/

Julkaistu 24.2.2017