Sammas ja imetys

Sammas eli hiivainfektio voi tulla myös rintaan ja vauvan suuhun. Oireettoman tai lieväoireisen sammaksen voi odottaa paranevan itsekseen. Jos sammas aiheuttaa imetyskipua tai haittaa vauvan syömistä, sitä kannattaa hoitaa.

Sammas rinnanpäässä

Rinnanpäässä oireilevasta sammaksesta voi kertoa nännin helakka punainen väri sekä imetyskipu, joka voi tuntua kutinana, poltteena tai vihlontana syvemmälläkin rinnassa. Sammas on luultua harvinaisempi vaiva ja rinnanpään oireet aiheuttaakin usein bakteeritulehdus tai atooppinen- tai muu ihottuma. Luotettavasti sammaksen voi todeta vain laboratorionäytteellä.

Sammas vauvan suussa

Vauvan suussa sammas näkyy limakalvojen vaaleana tai harmaana katteena poskissa, ikenissä tai kielessä. Joskus sammaksen oireena voivat olla mustat läikät kielessä. Suussa oleva sammas voi aiheuttaa vauvalle kipua, jolloin vauva voi olla imetystilanteissa itkuinen tai lakkoilla.

Vauvan kielen päällä oleva vaalea kate on usein muuta kuin sammasta, esimerkiksi harmitonta maitojäämää. Vauvan suun anatominen rakenne, kuten korkea kitalaki, tai huono imuote voivat altistaa maitokatteen kertymiselle.

Sammaksen hoito

Jos sammas ei haittaa imetystä, sitä ei tarvitse hoitaa. Oireita aiheuttavaa sammasta hoidetaan ensisijaisesti hiivalääkkeellä. Kotihoitona voi kokeilla happamalla, kuten puolukkamehulla tai vichyllä,  penslaamista. Happaman käytöstä ei ole tutkimusnäyttöä, mutta sen kokeileminen on harmitonta, ja osa saa siitä avun sammakseen.

Sammaksen hoitoa jatketaan, kunnes kaikki oireet ovat olleet 1-2 päivää selkeästi poissa.

Sammaksen kotihoito

  • Huolehdi rintojen puhtaudesta ja hyvästä käsihygieniasta.
  • Sammas viihtyy lämpimässä ja kosteassa, joten anna rinnoille ilmakylpyjä ja vältä hautovia vaatekerroksia.
  • Sivele rintojen iholle jokaisen imetyskerran jälkeen hapanta kuten puolukkaa, sitruunaa tai maustamatonta vichyä.
  • Hoida myös vauvan suu imetyksen jälkeen pienellä määrällä maustamatonta vichyä. Voit valita kaupasta vaihtoehdon, jossa on vähän natriumia eli suolaa. Vauvan suun sammaskatteita rapsutetaan vichyyn kastetulla vanupuikolla, puhtaalla harsolla tai nukkaamattomalla taitoksella.
  • Pese imetysliivit, liivinsuojat, harsot ja muut vauvan suun tai rintojen kanssa kosketuksessa olleet tekstiilit päivittäin 60 asteessa. Keitä rintakumit ja tutit käytön jälkeen. Pese vauvan suuhun menneet lelut kuumalla vedellä.

Sammaksen lääkehoito

Jos sammaksen oireet eivät helpota kotikonstein muutamassa päivässä, sieni-infektioon tarkoitettu lääkehoito voi olla tarpeen. Lääkitystä sammakseen voi pyytää neuvolasta tai lääkäriltä. Myös lääkkeellä hoidetaan samanaikaisesti rinnat ja vauvan suu. Samalla jatketaan hyvää hygieniaa sekä rintojen ja vauvan suun kanssa tekemisissä olleiden tekstiileiden ja tavaroiden päivittäistä pesua.

Sammas ja maidon lypsäminen

Sammasinfektion aikana pumpattua tai lypsettyä maitoa ei tule pakastaa, vaan se kannattaa antaa vauvalle tuoreena tai lyhyen jääkaappisäilytyksen jälkeen. Jos maidolle ei ole käyttöä heti, se kannattaa heittää pois. Pakastaminen ei tuhoa hiivasientä.

Sammas haavautuneessa rinnanpäässä

Hiivainfektio altistaa rinnanpään haavautumiselle. Jos rinnassa on sekä sammas että haava, huuhtele rintoja vedellä usein ja kuivaa hyvin. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta rintoja koskiessa. Sammaksen aikaan hydrogeelisidosten, kosteiden taitosten ja rasvojen käyttöä rinnanpään haavan hoidossa kannattaa välttää, koska haavan paranemisesta edistävät hoitokäytännöt samalla ylläpitävät sammaksen kasvulle otollista, kosteaa ja suojaisaa ympäristöä. Sammasinfektio voi hidastaa haavan paranemista, joten sammaksen tehokas hoitaminen on usein edellytys haavan paranemiselle. Kun sammas on poissa, haavaa voi hoitaa normaalein menetelmin.

Sitkeä sammas

Vanhemman tai vauvan antibioottihoito sekä hiivainfektiot muualla kehossa tai muilla perheenjäsenillä altistavat sammakselle. Joskus erityisen sitkeän sammaksen alkusyy on löytynyt esimerkiksi puolison käsistä tai jopa lemmikin korvista tai tassuista. Jos hiiva on pitkään kiusana eikä tunnu helpottavan, kannattaa tutkia ja hoitaa myös muut perheenjäsenet.

Osa imettävistä vanhemmista on kokenut, että sokeripitoisten ruokien ja juomien vähentäminen tai poistaminen omasta ruokavaliosta on auttanut sinnikkään sammaksen parantumisessa.

 

Päivitetty 10.5.2024