Sammas ja imetys

Sammas eli hiivainfektio voi tulla myös rintaan ja aiheuttaa imetyskipua. Nännit voivat olla vadelman väriset ja kipu voi tuntua kutinana, poltteena tai vihlontana syvemmälläkin rinnassa. Yleensä myös vauvalla on suussaan sammasta. Sammas näkyy valkoisena katteena vauvan suun limakalvoilla poskissa, ikenissä tai kielessä. Joskus suun sammas voi myös oireilla mustina läikkinä kielessä.

Sammaksen hoito

Sammasta voi hoitaa kotikonstein tai hiivalääkkeellä. Sammaksen hoitoa jatketaan, kunnes kaikki oireet ovat olleet 1-2 päivää selkeästi poissa.

Sammaksen kotihoito:

  • Huolehdi rintojen puhtaudesta.
  • Sammas viihtyy lämpimässä ja kosteassa, joten tuuleta rintoja ja vältä hautovia vaatekerroksia.
  • Sivele rintojen iholle jokaisen imetyskerran jälkeen hapanta kuten puolukkaa, sitruunaa tai maustamatonta vissyä.
  • Hoida myös vauvan suu imetyksen jälkeen pienellä määrällä maustamatonta vissyä. Voit valita kaupasta vaihtoehdon, jossa on vähän natriumia eli suolaa. Vissyä voi levittää suuhun siihen kastetulla vanupuikolla tai vaikka puhtaalla harsolla tai nukkaamattomalla taitoksella, jos tuntuu että vanupuikolla vissy ei levity tarpeeksi.
  • Pese imetysliivit, liivinsuojat, harsot ja muut vauvan suun tai rintojen kanssa kosketuksessa olleet tekstiilit päivittäin 60 asteessa. Keitä rintakumit ja tutit käytön jälkeen. Pese vauvan suuhun menneet lelut kuumalla vedellä.

Jos sammaksen oireet eivät helpota kotikonstein muutamassa päivässä, lääkehoito voi olla tarpeen. Lääkitystä sammakseen voi pyytää neuvolasta. Lääkkeellä hoidetaan sekä rinnat että vauvan suu. Samalla jatketaan hyvää hygieniaa sekä rintojen ja vauvan suun kanssa tekemisissä olleiden tekstiileiden ja tavaroiden päivittäistä pesua.

Sammasinfektion aikana pumpattua tai lypsettyä maitoa ei voi pakastaa, vaan se kannattaa heittää pois.

Moni äiti on kokenut, että sokeripitoisten ruokien ja juomien vähentäminen tai poistaminen omasta ruokavaliosta on auttanut sammaksen parantumisessa.

Haava ja sammas samaan aikaan?

Joskus rinnassa on samaan aikaan haava ja sammas. Pidä rinnat puhtaina, vesipesu riittää. Sammaksen aikaan rinnan haavaa ei voi hoitaa paksuilla, hautovilla rasvakerroksilla, koska ne tarjoavat sammakselle liian mukavat olosuhteet. Sammasinfektio voi hidastaa haavan paranemista, joten se kannattaa hoitaa tehokkaasti pois haavautuneista rinnoista. Kun sammas on poissa, haavaa voi hoitaa normaalein menetelmin.

Sitkeä sammas

Äidin tai vauvan antibioottihoito sekä hiivainfektiot muualla kehossa tai muilla perheenjäsenillä altistavat sammakselle.

Joskus erityisen sitkeän sammaksen alkusyy on löytynyt esimerkiksi puolison käsistä tai jopa lemmikin korvista tai tassuista. Jos hiiva on pitkään kiusana eikä tunnu helpottavan, kannattaa tutkia ja hoitaa myös muut perheen jäsenet.