Imetyksen ensipäivinä ja -viikkoina tuttipullon käyttö voi häiritä hyvän imuotteen oppimista. Tuttipullon sijaan lisämaitoa voi antaa vauvalle myös monella muulla tavalla. Seuraavat keinot voivat helpottaa imetyksen opettelua ja lisätä vauvan rintaan kohdistamaa imua. Jos vauva ei osaa syödä pullosta, voi näistä keinoista olla hyötyä ninä hetkinä kun imetys ei ole mahdollista.
Syöttötavasta riippumatta syötä vauvaasi silloin kun hän on virkeä. Seuraa vauvan nälkämerkkejä ja anna hänen pitää syömisessä pieniä taukoja. Aloita aina maidon antaminen pienissä erissä, jotta vauva hoksaa saavansa maitoa, eikä vetäise sitä henkeen. Anna vauvalle mahdollisuus täyttää imemisen tarve tavalla tai toisella.
Keinoja antaa rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta
Lusikka
Neulaton lääkeruisku
Hörpytys
Pienellä kupilla, esimerkiksi lääkemitalla, tuttipullon korkilla tai pienellä mukilla voi antaa vauvalle tarvittavan määrän lisämaitoa. Ota vauva virkeänä reiluun pystyasentoon. Kosketa kevyesti maitokupilla vauvan alahuulta saadaksesi hänet lipomaan maitoa. Anna sitten vauvalle maito hyvin pieninä määrinä. Maitoa ei saa kaataa vauvan suuhun, vaan maitoa tarjotaan kupin reunalta siten, että vauva voi lipoa tai ryystää sen siitä.
Katso video hörpytyksestä (Terveyskyla.fi)
Imetysapulaite
Imetysapulaite on apuväline maidon antamiseen samalla, kun vauva imee rintaa. Imetysapulaitteessa on maitosäiliö, josta lähtee ohut letku. Letkun pää teipataan nännin kohdalle. Imetysapulaitteen saa roikkumaan omaan kaulaansa ja sen korkeutta vaihtelemalla voidaan säädellä letkusta tulevan maidon virtausnopeutta. Pääsääntöisesti maitosäiliön ei tulisi olla vauvan päätä korkeammalla, sillä maidon ei ole tarkoitus valua vauvan suuhun pelkästään painovoiman avulla. Kun imetysapulaite on sopivalla korkeudella ja imuote kunnossa, vauva saa maidon virtaamaan letkusta rintaa imemällä.
Imetysapulaitetta voi käyttää, jos vauva ei saa tarpeeksi maitoa rinnasta imemällä. Imetysapulaitteesta voi olla hyötyä jos vauva on tottunut saamaan maitonsa pullosta ja halutaan houkutella vauvaa imemään rintaa. Imetysapulaitteesta voi olla apua keskosvauvan imetyksessä, rintakumista vieroittamisessa tai relaktaatiossa eli maidontuotannon käynnistämisessä uudelleen.
Imetysapulaitteita myydään mm. terveystuotekaupoissa.
Imetysapulaitteen voi myös valmistaa itse. Tarvitset maitosäiliön (esimerkiksi tuttipullon) ja letkun. Ohut nenämahaletku tai imukatetri (koko ch6) sopii. Imukatetrin voi ujuttaa tuttiosan reunasta sisälle pulloon, pullon pohjalle asti.
Letkuja voi tiedustella apteekeista tai terveydenhuollon kotihoitotuotteita myyvistä nettikaupoista. Tuttipullosta tehtyä imetysapulaitetta ei roikuteta ylösalaisin, kuten teollisesti valmistettua imetysapulaitetta, koska tuttiosa ei ole tiivis. Halutessaan itse tehtyyn imetysapulaitteeseenkin voi kiinnittää nyörin kaulaan ripustamista varten.
Imetysapulaite kannattaa täyttää ennen imetystä. Laitteen voi virittää kaulaan ja teipata nänniin ennen kuin nostaa vauvan rinnalle. Vaihtoehtoisesti letkun voi pujottaa vauvan suupielestä sisään myös vauvan jo imiessä rintaa. Letkun paikka vauvan suuhun nähden löytyy yksilöllisesti. Letkun voi laittaa hieman pidemmälle kuin nänni, sillä nänni venyy vauvan suussa.
Jos käytössäsi on rintakumi, voit laittaa imetysapulaitteen letkun kumin alle tai päälle. Kokeilemalla selviää, kumpi on parempi konsti juuri teille. Alle laittaessasi voit laittaa pienen palan teippiä siihen kohtaan, josta letku menee kumin alle.
Sormiruokinta
Sormiruokinta (finger feeding) tarkoittaa, että vauvalle annetaan maitoa esimerkiksi neulattomalla lääkeruiskulla, imetysapulaitteella tai muulla letkulla hänen imiessään syöttäjän sormea. Jos käytät imetysapulaitetta tai muuta letkua, voit teipata letkun pään omaan sormeesi. Voit myös laittaa lyhyen letkun neulattoman lääkeruiskun päähän ja painaa hitaasti vauvan imiessä ruiskusta. Ruisku voi olla myös ilman mäntää ja voit säädellä sen korkeutta. Tällöin maito valuu vauvan imiessä.
Sormiruokinnassa vauva voi olla esimerkiksi tuettuna syöttäjän polvien päälle tai sylissä kehtoasennossa, riippuen hieman käytössä olevista välineistä sekä apukäsistä. Leikkaa kynnet lyhyiksi ja pese kädet huolellisesti ennen sormiruokinnan aloittamista.
Päivitetty 22.4.2021