Vauvantahtinen pulloruokinta

Joskus imetyksen ohessa tarvitaan pulloruokintaa tai vauva saa kaiken maitonsa pullosta.
Vauvantahtinen pulloruokinta on pienelle vauvalle turvallinen ja miellyttävä tapa syödä. Se vähentää vauvan kokemaa stressiä ja antaa hänelle mahdollisuuden syödä sopivia määriä kerrallaan. Ruokailun aikana on tärkeää, että aikuinen seuraa vauvan viestejä ja vastaa niihin.

Vauva viestii nälästään hienovaraisesti hamuilemalla: kääntelemällä päätään, aukomalla suutaan, lipomalla huuliaan ja viemällä käsiään suuhun. Itku on vauvan vihoviimeinen nälkäviesti, eikä sitä kannata jäädä odottamaan. Itkevä vauva voi olla liian hermostunut syödäkseen ja tarvitsee aikaa rauhoittumiseen.

Hyvä syöttöasento

Vauva syötetään aina sylissä. Vauvantahtisesti syötettäessä vauva on pystyasennossa aikuisen käsivarren varassa tai kyljellään aikuisen reisien päällä. Vauvaa kannattaa pitää sylissä yhden syöttökerran aikana oikean, toisella kerralla vasemman käsivarren puolella. Puolen vaihtaminen tukee vauvan kehitystä.

Vauvantahtinen pulloruokinta: tekniikka

Hyvä pullotutti muistuttaa rinnanpäätä: se on mahdollisimman pehmeä, muodoltaan suora ja virtaukseltaan hidas.

 1. Kosketa tuttipullon kärjellä varovasti vauvan huulia, jotta hän alkaa hamuilemaan ja avaa suunsa. Älä työnnä pulloa vauvan suuhun väkisin. Odota, että hän haukkaa pulloa suuhunsa.
 2. Pidä pulloa niin, ettei tuttiosaan virtaa vielä maitoa. Anna vauvan imeä tyhjää tuttiosaa noin minuutin ajan, aivan kuin rintaa heruttaen.
 3. Kallista pulloa niin, että tuttiosaan virtaa maitoa. Vauva imee ja nielee maitoa omaan rytmiinsä, pitäen välillä lyhyitä hengitystaukoja.
 4. Ole katsekontaktissa vauvaan koko ruokailun ajan. Jos maito valuu liian vuolaasti tai ruokailu on vauvalle epämiellyttävää, hän ilmaisee ahdinkonsa stressiviestein.Stressin merkkejä ovat:
  – kurtistuneet kulmat, huolestunut ilme
  – harottavat sormet tai varpaat
  – suupielestä valuva maito
  – nopea nielemistiheys ja äänekäs kulauttelu
  – hengen haukkominen, huohottaminen
  – yritykset kääntää päätä tai torjua pulloa
 5. Kun huomaat stressin merkkejä tai vauva pitää pidemmän tauon imemisessä, kallista pullo niin, että tuttiosa tyhjenee maidosta eikä tuttiosa kosketa vauvan kitalakea. Jos vauva haluaa vielä syödä, hän aloittaa imemisen pian uudestaan. Kun vauva on kylläinen, hän ei enää hamuile eikä jatka imemistä.

Aina aikuisen kanssa

Vauvaa ei saa koskaan jättää yksin syömään paikoilleen tuetusta pullosta. Hän tarvitsee aina aikuisen syöttäjäksi ja viestiensä tulkitsijaksi.

Ilmavaivoja?

Kun vauva imee tyhjää tuttiosaa, hän ei niele. Rauhallisesti, vauvan viestien mukaan syötettäessä vatsaan päätyy maidonkin mukana vähemmän ilmaa. Pystyn syöttöasennon ansiosta suuri osa ilmasta poistuu jo syönnin aikana nenän kautta.

 

Vauvantahtisen pulloruokinan sarjakuvaohje.

 

Lähteet:

Collins CT, Makrides M, Gillis J & McPhee AJ. 2008. Avoidance of bottles during the establishment of breast feeds in preterm infants.Cochrane Database Syst Rev. Doi:10.1002/14651858.CD005252.pub2

Philbin KM & Ross ES. 2011. The SOFFI reference guide: Text, algorithms, and appendices: A manualized method for quality bottle-feedings. Journal of Perinatal and Neonatal Nursing 25(4), 360-380.