Imetyssuositukset

Suomessa suositellaan vauvoille täysimetystä kuuden kuukauden, vähintään neljän kuukauden ikään asti. Äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden kuukauden ajan useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille.

Mitä tarkoittaa täysimetys?

Täysimetys tarkoittaa, että vauva saa syödäkseen pelkkää äidinmaitoa, sekä tarvitsemansa lääkkeet ja vitamiinit. Suomessa kaikille vauvoille suositellaan D-vitamiinilisää kahden viikon iästä alkaen.

Osittaisimetys tarkoittaa, että vauva saa muutakin ruokaa kuin äidinmaitoa, esimerkiksi äidinmaidonkorviketta tai kiinteää ruokaa. Käytännössä kaikki yli puolivuotiaat imetetyt lapset ovat osittaisimetyksellä, joka voi jatkua vuosienkin ajan, jos lapsi ja äiti niin haluavat.

Muutakin kuin maitoa

Puolen vuoden iästä alkaen vauva tarvitsee äidinmaidon ohella kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Jos kiinteän ruoan tarjoamista aloitellaan jo aikaisemmin, vauvan tulee olla täyttänyt neljä kuukautta ja olla myös motorisesti valmis: pystyä istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä ja koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan. Kiinteät ruoat ovat aluksi pelkkiä maisteluannoksia: ruokaa tarjotaan vasta imetyksen jälkeen, enimmillään muutaman teelusikallisen verran kerrallaan.

Jos alle neljän kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee lisäruokaa, hänelle annetaan pumpattua äidinmaitoa tai korviketta. Jos yli 4 kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee äidinmaidon lisäksi muuta ruokaa, on parempi aloittaa kiinteät ruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen, jotta imetys jatkuisi. Jos lapsi saa pelkästään äidinmaidonkorviketta, kiinteät lisäruoat aloitetaan noin 4 kuukauden iässä lapsen yksilöllisten valmiuksien mukaan.

Lue lisää kiinteiden ruokien aloittamisesta täältä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2019: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille.
Luettavissa kokonaisuudessaan täällä

Julkaistu 2.12.2016
Päivitetty 29.4.2020