Imetyksen lopettaminen

Imetyksen lopettaminen on aina äidin oma päätös, tapahtui se sitten kahden viikon tai kahden vuoden imetyksen jälkeen. Kun imetystaival tuntuu sujuneen mukavasti, on lopettaminenkin usein sen luonnollinen vaihe. Jos imetystä ovat varjostaneet ongelmat, voi lopettaminen olla pakon sanelemaa.

Jos tunnet olosi epävarmaksi, epätoivoiseksikin imetyksen suhteen, pyydä joku avuksi: kerro ystävälle, imetystukiäidille tai neuvolantädille, että olet solmussa imetyksen kanssa. Imetyshaasteista puhuminen voi auttaa ja helpottaa, kun mietit jatkaako vai eikö.

Imetyksen päättymiseen liittyy usein isoja tunteita, onhan se yhden vaiheen päättyminen sinun ja lapsesi elämässä. Helpotus, ylpeys, pettymys tai kiukku – kaikki ovat sallittuja tunteita. Äitinä olet paras lapsellesi riippumatta imetyksen kestosta!

Imetyksen hidas lopettaminen

Imetyksen lopettaminen hitaasti on paras vaihtoehto rintojen terveyden sekä lapsen ja äidin sopeutumisen kannalta. Maidontuotannossa vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Kun halutaan vähentää maidontuotantoa, vähennetään imetystä tai rinnoista lypsettävän maidon määrää. Kun päätät lopettaa imetyksen suunnitelmallisesti, vähennä imetyskertoja hitaaseen tahtiin, esimerkiksi yksi päivittäisistä imetyskerroista viikossa. Toinen vaihtoehto on lyhentää imetyskertoja. Viimeiset imetyskerrat voivat olla vaikka muutaman päivän välein. Osa äideistä on kokenut hyväksi lypsää vielä jokusen kerran rintoja viimeisten imetyskertojen jälkeen. On normaalia, että maitoa tulee rinnoista puristaen vielä pitkään imetyksen loputtua.

Pienen vauvan vieroitus

Pienen vauvan imetystä lopettaessa aloita harjoittelemalla pulloruokailuja vauvantahtisesti. Anna vauvalle aikaa tutustua uuteen syömistapaan ja tee myös pulloruokailusta vauvalle mukava, hellä hetki. Joskus on tarpeen kokeilla erilaisia pulloja ja tutteja, tai joku toinen aikuinen voi saada aluksi vauvan syömään sujuvammin pullosta. Mikäli vauva on ollut täysimetyksellä, ota korvike käyttöön vähitellen. Imetyskertoja vähennetään rauhalliseen tahtiin, jolloin maidontuotanto vähenee hitaasti. Osa vauvoista hämmentyy, jos samalla ruokailukerralla syödään sekä pullosta että rinnasta, toisille taas se on näppärin tapa vähentää maidontuotantoa tasaisesti. Ihokontakti on hyvä tapa antaa turvaa ja hoivaa myös imetyksen päätyttyä.

Isomman lapsen vieroitus

Isomman vauvan tai taaperon imetyksen lopettaminen tapahtuu tavallisesti luonnollisesti, kun kiinteät ateriat lisääntyvät ja imetyskerrat vähenevät. Puhutaan vieroittumisesta, joka voi tapahtua ilman erityisempiä toimenpiteitä. “Älä kiellä, älä tarjoa” -metodi tai äidintahtinen imetys ovat keinoja suunnitelmallisessa imetyksen lopettamisessa.

Toisinaan lapsi on sopivassa iässä imetyskertojen vähentämiseen – toisinaan taas jokin asia lisää lapsen halua hakea turvaa rinnalta, jolloin lopetussuunnitelmia kannattaa siirtää hieman eteenpäin. Tällaisia hetkiä voivat olla kiivaat kehitysvaiheet, elämän muutostilanteet, sairastelut ja hampaiden puhkeamisesta johtuva kurja olo. Jos lapsi on kanssasi eri mieltä vieroittumisesta, voit aloittaa imetyksen äidintahdistamisella: mieti etukäteen ajankohdat, jolloin imetät. Jos lapsi haluaisi rinnalle muulloin, auttaisiko vesihörppy, sylittely, ulkoilu tai kiinnostava leikki?

Ristiriitaiset tunteet ovat tavallisia isommankin lapsen imetyksen lopettamisessa. Usein auttaa, kun olet itse varma päätöksessäsi. Myös vieroitettava lapsi käy läpi omaa prosessiaan. On aivan normaalia, että etenkin isompi lapsi muistelee vielä pitkään imetyshetkiä, pyytää takaisin rinnalle tai koskettelee rintojasi. Imuote kuitenkin unohtuu yleensä nopeasti ja arkeen löytyy uusia tapoja rinnalla olon läheisyyttä, turvaa ja levähdyksiä korvaamaan.

Imetyksen nopea lopettaminen

Joskus imetys on päätettävä nopealla tahdilla, esimerkiksi äidin voinnin takia. Rintoja tyhjennetään silloin imettämällä tai lypsäen, mutta maidontuotannon alasajamiseksi vain pahimmat pingotukset poistetaan. Tiehyttukosten ja rintatulehduksen riskin vuoksi rinnat pitää kuitenkin tyhjentää riittävän tiheästi ja tarkkailla huolellisesti rintojen kuntoa. Joskus maidontuotannon lopettava lääkehoito voi olla tarpeen. Pakkautuneita rintoja hoidetaan viileillä kääreillä, ennen tyhjennystä voi herumista helpottaa lämmön avulla. Äidin olo voi olla tukala ja rinnat kipeät. Pieni lämpöily on tavallista, kun maito imeytyy takaisin verenkiertoon. Tulehduskipulääkkeet voivat helpottaa äidin oloa. Tilanne on usein stressaava ja voimavarat vähissä.

Vauvalle äkillinen vieroitus voi olla hämmentävää. Hänen on hyvä olla äidin kanssa haastavasta tilanteesta huolimatta. Toisen aikuisen tuki on tarpeen etenkin, jos vauva joutuu opettelemaan syömään maitonsa aivan uudella tavalla. Aikuisten kärsivällisyys ja rauhallisuus auttavat vauvaa uudessa tilanteessa. Läheisyys lievittää äidin ja vauvan stressiä ja ihokontaktista on hyötyä heti, kun rintojen läheisyys ei aiheuta ahdistusta kummallekaan.

Imetystä ei välttämättä tarvitse lopettaa vaikka:

  • äiti menee töihin tai opiskelemaan
  • lapsi menee päivähoitoon
  • yöimetys halutaan lopettaa
  • äiti on uudelleen raskaana
  • äidillä on pysyvä lääkitys
  • lapsi on 1-, 2- tai vaikka 5-vuotias

Rintalakko? Jos vauva äkillisesti kieltäytyy täysin syömästä rinnasta, kyse ei ole luonnollisesta vieroittumisesta, vaan rintalakosta joka menee usein ohi. Lue lisää täältä.

Julkaistu 2.12.2016