Imetyksen lopettelu muuttaa imettävän vanhemman hormonitoimintaa ja tekee arjesta erilaista. Imetyksen lopettaminen on aina prosessi, jonka vanhempi ja lapsi käyvät kumpikin läpi omalla tavallaan. Päätös lopettaa on aina vanhemman oma, tapahtui se sitten kahden viikon tai kahden vuoden imetyksen jälkeen. Kun imetystaival tuntuu sujuneen mukavasti, on lopettaminenkin usein sen luonnollinen vaihe. Jos imetystä ovat varjostaneet ongelmat, voi lopettaminen olla pakon sanelemaa.
Jos epävarmuus tai imetyksen ongelmat tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, pyydä joku avuksi: kerro ystävälle, imetystukivanhemmalle tai neuvolan terveydenhoitajalle, että olet solmussa imetyksen kanssa. Imetyshaasteista puhuminen voi auttaa ja helpottaa, kun mietit jatkaako vai eikö.
Imetyksen lopetus on useimmille luopumista jostain tärkeästä. Tämä pätee edelleen silloinkin, kun on jo aivan kypsä koko touhuun ja imetyksen loppuminen on tervetullut muutos. Lopettamiseen liittyvä haikeus ja suru voivat puskea pinnalle joskus ihan odottamatta. Imetys on ollut iso osa elämää pienen ihmisen kanssa, ja ainutkertainen vaihe, jonka päättymiseen liittyy usein isoja tunteita. Helpotus, ylpeys, pettymys tai kiukku – kaikki ovat sallittuja tunteita.
Kun imetys on loppusuoralla, päättyvän elämänvaiheen merkityksellisyyden voi tallentaa vaikkapa ottamalla viimeiset imetyskuvat, joihin herkkään tunnelmaan voi palata aina, kun siltä tuntuu.
Imetyksen hidas lopettaminen
Imetyksen lopettaminen hitaasti on paras vaihtoehto rintojen terveyden sekä lapsen ja vanhemman sopeutumisen kannalta. Maidonerityksessä vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Kun halutaan vähentää muodostuvan maidon määrää, vähennetään imetystä tai rinnoista lypsettävän maidon määrää.
Kun tähtäät imetyksen lopettamiseen, vähennä imetyskertoja hitaaseen tahtiin, esimerkiksi yksi päivittäisistä imetyskerroista viikossa. Toinen vaihtoehto on lyhentää imetyskertoja. Lopuksi imetyksiä voi olla vaikka muutaman päivän välein. Viimeinen imetyskerta voi olla ennalta suunniteltu tai osua kohdalle vaivihkaa. Molemmissa tapauksissa ajatus siitä, että tämä oli nyt tässä, voi olla yllättävänkin tunteikas. Jos rinnat tuntuvat pakkautuvan lopettamisen jälkeen, voi olla tarpeen lypsää vielä jokusen kerran pahimmat pingotukset pois. On normaalia, että maitoa tulee rinnoista puristaen vielä pitkään imetyksen loputtua.
Pienen vauvan vieroitus
Pienen vauvan imetystä lopettaessa aloita harjoittelemalla pulloruokailuja vauvantahtisesti. Anna vauvalle aikaa tutustua uuteen syömistapaan ja tee myös pulloruokailusta vauvalle mukava, hellä hetki. Joskus on tarpeen kokeilla erilaisia pulloja ja tutteja, tai joku toinen aikuinen voi saada aluksi vauvan syömään sujuvammin pullosta. Mikäli vauva on ollut täysimetyksellä, ota korvike käyttöön vähitellen. Imetyskertoja vähennetään rauhalliseen tahtiin, jolloin maitomäärä vähenee hitaasti. Osa vauvoista hämmentyy, jos samalla ruokailukerralla syödään sekä pullosta että rinnasta, toisille taas se on näppärin tapa vähentää maidoneritystä tasaisesti. Ihokontakti on hyvä tapa antaa turvaa ja hoivaa myös imetyksen päätyttyä.
Isomman lapsen vieroitus
Isomman vauvan tai taaperon imetyksen lopettaminen tapahtuu tavallisesti luonnollisesti, kun kiinteät ateriat lisääntyvät ja imetyskerrat vähenevät. Puhutaan vieroittumisesta, joka voi tapahtua ilman erityisempiä toimenpiteitä. “Älä kiellä, älä tarjoa” -metodi tai vanhemmantahtinen imetys ovat keinoja suunnitelmallisessa imetyksen lopettamisessa.
Toisinaan lapsi on sopivassa iässä imetyskertojen vähentämiseen – toisinaan taas jokin asia lisää lapsen halua hakea turvaa rinnalta, jolloin lopetussuunnitelmia kannattaa siirtää hieman eteenpäin. Tällaisia hetkiä voivat olla kiivaat kehitysvaiheet, elämän muutostilanteet, sairastelut ja hampaiden puhkeamisesta johtuva kurja olo. Jos lapsi on kanssasi eri mieltä vieroittumisesta, voit aloittaa imetyksen vanhemmantahdistamisella: mieti etukäteen ajankohdat, jolloin imetät. Jos lapsi haluaisi rinnalle muulloin, auttaisiko vesihörppy, sylittely, ulkoilu, lukuhetki tai kiinnostava leikki?
Ristiriitaiset tunteet ovat tavallisia isommankin lapsen imetyksen lopettamisessa. Usein auttaa, kun olet itse varma päätöksessäsi. Myös vieroitettava lapsi käy läpi omaa prosessiaan. On aivan normaalia, että etenkin isompi lapsi muistelee vielä pitkään imetyshetkiä, pyytää takaisin rinnalle tai koskettelee rintojasi. Imuote kuitenkin unohtuu yleensä nopeasti ja arkeen löytyy uusia tapoja rinnalla olon läheisyyttä, turvaa ja levähdyksiä korvaamaan.
Imetyksen nopea lopettaminen
Joskus imetys on päätettävä nopealla tahdilla, esimerkiksi vanhemman sairauden takia. Rintoja tyhjennetään silloin imettämällä tai lypsäen, mutta maidonerityksen alasajamiseksi vain pahimmat pingotukset poistetaan. Tiehyttukosten ja rintatulehduksen riskin vuoksi rintoja pitää kuitenkin tyhjentää riittävän tiheästi ja tarkkailla huolellisesti rintojen kuntoa.
Joskus maidonerityksen lopettava lääkehoito voi olla tarpeen. Pakkautuneita rintoja hoidetaan viileillä kääreillä, ennen tyhjennystä voi herumista helpottaa lämmön avulla. Olo voi olla tukala ja rinnat kipeät. Pieni lämpöily on tavallista, kun maito imeytyy takaisin verenkiertoon. Tulehduskipulääkkeet voivat helpottaa oloa. Tilanne on vanhemmalle usein stressaava ja voimavarat vähissä.
Vauvalle äkillinen vieroitus voi olla hämmentävää. Hänen on hyvä olla imettäneen vanhemman kanssa haastavasta tilanteesta huolimatta. Toisen aikuisen tuki on tarpeen etenkin, jos vauva joutuu opettelemaan syömään maitonsa aivan uudella tavalla. Aikuisten kärsivällisyys ja rauhallisuus auttavat vauvaa uudessa tilanteessa. Läheisyys lievittää vanhemman ja vauvan stressiä, ja ihokontaktista on hyötyä heti, kun rintojen läheisyys ei aiheuta ahdistusta kummallekaan.
Imetystä ei välttämättä tarvitse lopettaa vaikka:
- imettävä vanhempi menee töihin tai opiskelemaan
- lapsi menee päivähoitoon
- yöimetys halutaan lopettaa
- imettävä vanhempi on uudelleen raskaana
- imettävällä vanhemmalla on pysyvä lääkitys
- lapsi on 1-, 2- tai vaikka 5-vuotias
Rintalakko? Jos vauva äkillisesti kieltäytyy täysin syömästä rinnasta, kyse ei ole luonnollisesta vieroittumisesta, vaan rintalakosta joka menee usein ohi. Lue lisää täältä.
Fysiologiset muutokset vanhemman kehossa imetyksen vähentyessä ja loppuessa
Hormonitoiminnan muutokset imetyskertojen vähentyessä tai imetyksen loppuessa kokonaan voivat aiheuttaa fyysisiä oireita, kuten päänsärkyä, uupumusta ja pahoinvointia. Imetystä lopetteleva voi kokea olonsa hyvin samanlaiseksi kuin alkuraskaudessa. Myös mielialan heilahtelu ja masennustuntemukset ovat mahdollisia. Imetyksen lopettaminen on suuri elämänmuutos, jonka käsittely voi myös väsyttää ja vähentää toimintakykyä tilapäisesti. Helpottaa, kun sallii itselleen nekin päivät, jolloin ei jaksa eikä saa aikaiseksi.
Imetyksen loputtua kokonaan rinnat säilyttävät valmiuden aloittaa maidoneritys uudelleen noin 40 päivän ajan, minkä jälkeen elimistö vähitellen purkaa valtaosan maitorauhaskudoksesta. Tässä vaiheessa rinnat voivat tuntua epätavallisen kevyiltä ja ontoilta. Myöhemmin rintoihin kuitenkin kerääntyy uutta rasvakudosta rauhaskudokselta vapautunutta tilaa täyttämään.
Joskus maitoa tuntuu tulevan rinnoista vielä hyvinkin pitkään imetyksen päättämisen jälkeen, etenkin kun rintaa puristaa. Kyse voi maidon sijaan olla nännipihan alueen Montgomeryn rauhasten eritteestä, mikä on normaalia. Pitkään jatkunut maidontulo imetyksen lopettamisen jälkeen voi olla hyvä käydä tutkituttamassa lääkärillä, esimerkiksi gynekologin vastaanotolla.
Uudenlainen arki
Imetyksen lopettamisen myötä monessa perheessä kehitellään uusia hoivatapoja ratkaisuiksi tilanteisiin, joissa imetyksellä on ollut iso merkitys. Tällaisia saattavat olla nukkumaanmenot, lohduttelut ja rauhoittelut. Imetyksen jättämää paikkaa voi täyttää mieluisalla fyysisellä tavalla vaikkapa halimalla, hellimällä, jumppaamalla tai köllimällä lapsen kanssa. Mieluisa kosketus vapauttaa sekä lapsen että aikuisen kehossa samoja mielihyvähormoneja kuin imetys.
Päivitetty 22.12.2021