Kaikki alut eivät ole ruusunpunaisia. Joskus vastasyntyneen vointi vaatii erityistarkkailua vastasyntyneiden osastolla, esimerkiksi ennenaikaisuuden, synnytyksen aikaisen hapenpuutteen tai infektion vuoksi.
Erossaolo vauvasta ei tarkoita, että imetystoiveet täytyisi hyvästellä. Jotta imetys saisi hyvän alun, voit käynnistää maidoneritystä lypsämällä. Kun maidon lypsämisen aloittaa heti, vauva saa alusta asti oman vanhemman maitoa.
Ensi-imetyksen rinnalle ryömien voi toteuttaa myöhemminkin kuin heti syntymän jälkeen. Myös ensimmäiset imetysharjoitukset helpottuvat, kun rinnoissa on valmiina vauvan lempiruokaa.
Pumppu tarpeen mukaan
Jos ensi-imetys viivästyy, lypsäminen aloitetaan mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Kun maitomäärä kasvaa, kannattaa tutustua rintapumppuun. Rintapumppuja on kahdenlaisia: käsikäyttöisiä ja sähköisiä. Käsikäyttöiset sopivat parhaiten kotikäyttöön, kun pumppaustarve on satunnainen. Jos vauva saa ravintonsa pääasiallisesti muualta kuin suoraan rinnasta, on tehokkainta ja aikaa säästävintä käyttää sähköpumppua. Paras valinta on pumppu, jolla saa lypsettyä molemmat rinnat yhtä aikaa. Sairaalan pumput ovat useimmiten tehokkaita. Vastaavan pumpun voi myös ostaa tai vuokrata kotikäyttöön. Synnytyssairaalasta tai neuvolasta voi kysyä lisätietoja.
Näin lypsät rintapumpulla
Herutteleva alkuverryttely
Voit helpottaa maidon herumista valmistelemalla rintoja sivellen tai kevyesti hieroen. Lämmin auttaa herumiseen: kokeile kuumaa suihkua tai lämmitettyä jyväpussia. Vauvan tai vauvan kuvan katselu, mieluisan musiikin kuuntelu, mielikuvat virtaavasta vedestä tai rentouttava hartiahieronta voivat myös olla avuksi.
Tutustu käyttämääsi pumppuun
Synnytyssairaalan henkilökunnalta kannattaa pyytää ohjausta rintapumpun käyttöön. Useimmissa sähköisissä pumpuissa on mahdollista säätää imun voimakkuutta ja pumppaustahtia. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivat säädöt.
Pumppauskerran aluksi voit jäljitellä vauvan heruttelua säätämällä pumppauksen nopeaksi ja kevyeksi. Kun maitopisaroita alkaa näkyä, hidasta pumppausnopeutta ja lisää imun voimakkuutta.
Pumppaus ei saa sattua. Jos rinnanpäät ovat kovilla, vähennä pumppaustehoa. Kipua voi aiheuttaa myös se, että rinnanpää hankautuu pumpun suppilo-osan reunoihin. Moniin pumppuihin on saatavana eri kokoisia suppilo-osia, joita sovittelemalla voi löytyä sopivampi.
Vauvantahtista maitotilausta
Pumppauksella jäljitellään vastasyntyneen imetysrytmiä: lypsykertoja tulisi olla vähintään 8-12 vuorokaudessa niin, että 1-2 kertaa ajoittuu yöaikaan. Aluksi riittää, kun lypsät 10-15 minuuttia kerrallaan. Kun maitoa alkaa erittyä enemmän kuin muutamia tippoja, lypsykerran kestoa voi pidentää 30 minuuttiin.
Tiheät lypsykerrat tuottavat isomman määrän maitoa kuin muutama pitempi lypsykerta päivässä. Tiheä, vauvan luonnollista imurytmiä mukaileva lypsyrytmi on myös rinnoille hellempi.
Imetystreenit käyntiin
Vauvaa kannattaa pitää iho ihoa vasten niin paljon kuin mahdollista. Kun vauva saa olla ihokontaktissa, hän viestittää ihan itse, milloin imeminen kiinnostaa ja hänellä on nälkä. Aluksi vauva voi tarvita paljon aikaa harjoitteluun. Hän on kuitenkin ihmeen taitava. Vauvan taito ryömiä rinnalle säilyy viikkoja, joten imetyksellä on kaikki mahdollisuudet onnistua – erilaisesta alusta huolimatta.
Päivitetty 9.7.2024