Rintaraivareilla tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa aiemmin ongelmitta imenyt vauva toistuvasti hermostuu rinnalla, tavallisesti heti imetyskerran alussa. Jotkut vauvat lakkoilevat rinnalla ja pitävät pitkiäkin taukoja syömisestä.
Syömistilanteissa raivoaminen ja lakkoilu ovat ikävä, mutta hyvin tavallinen vauvojen vaihe. Sitä esiintyy niin imetetyillä kuin pulloruokituillakin vauvoilla. Vaihe menee yleensä itsestään ohitse, mutta muutamalla konstilla vanhemman ja vauvan arki voi helpottua jo raivarivaiheessa.
Mistä raivarit johtuvat?
Imeminen muuttuu
Muutaman kuukauden iässä imeminen muuttuu refleksistä tahdonalaiseksi. Tämän on arveltu olevan yksi syy rintaraivareille – vauva on hämmentynyt uudesta taidostaan. Vauva on syödessään myös aiempaa aktiivisempi toimija, joka ei halua tulla “pakotetuksi” rinnalle.
Suihkuava maito
Voimakas maitosuihku aiheuttaa etenkin ihan pienille vauvoille epämukavia tuntemuksia, jotka saattavat aiheuttaa hermostumista jo ennen rintaan tarttumista. Jos maidon suihkuaminen vaikuttaa olevan itkujen syynä, kannattaa kokeilla takanoja-asentoa sekä suihkutissihoitoa.
Minulla ei ole nälkä!
Kun vauva kasvaa ja imuteho kehittyy, hän ei enää syökään yhtä tiheästi tai pitkään kerrallaan. Joskus liian tiheä rinnan tarjoaminen saa vauvan repimään pelihousunsa totaalisesti, etenkin 2-4 kuukauden iässä. Kokeile tarjota rintaa harvemmin ja luota rohkeasti siihen, että vauva syö kun hänellä on nälkä.
Kiinnostava maailma
Vauvan näkö kehittyy ja ympäristö alkaa kiinnostamaan etenkin muutaman kuukauden ikäistä vauvaa. Syöminen voi olla mahdotonta, jos joku puhuu, katossa palaa lamppu tai televisio on päällä. Tässä vaiheessa vauva voi tarvita rauhaa syömiseen. Koeta vähentää ärsykkeiden määrää ja imetä mahdollisuuksien mukaan hiljaisessa tilassa. Jotkut vauvat syövät paremmin hämärässä tai jopa pimeässä huoneessa.
Epämukava muisto
Vauva on voinut olla kipeä tai säikähtänyt syödessään. Ikävä muisto voi saada vauvan ikään kuin pelkäämään seuraavia imetyskertoja. On hyvin tavallista, että jonkin aikaa sairastelun jälkeen alkavat rintaraivarit. Kurjat muistot unohtuvat pian, kun ympärillä on tavallinen arki ja turvallinen hoitaja.
Väärä asento!
Rintaraivarit johtavat toisinaan asentorajoitteisuuteen: vauva suostuu imemään vain esimerkiksi makuullaan. Tyypillisesti vauva alkaa huutaa jo, kun vanhempi menee istumaan tuttuun imetystuoliin. Imetysasennon muuttaminen voi auttaa. Joskus vauvoille on voinut jäädä synnytyksestä kehoon jumeja ja kipuja, jotka tuntuvat erityisen kurjilta tietyissä imetysasennoissa. Näihin vaivoihin auttaa esimerkiksi osteopatia.
Herumisen hitaus
Jos maidon heruminen rinnasta on jostain syystä hidasta, se voi aiheuttaa vauvan turhautumista ja raivoamista rinnalla. Hidasta herumista voi aiheuttaa esimerkiksi väsymys ja stressi, kuukautiskierron aikaan ovulaatio ja vuotopäivät. Jos mahdollista, pyydä kotiin hetkeksi apua että saat levättyä, syötyä ja juotua hyvin. Hormonaalisista muutoksista johtuva herumisen hitaus menee ohitse itsestään.
Kurja olo
Flunssa, hampaiden tuleminen, allergiat ja refluksitauti voivat myös aiheuttaa vauvalle kurjan olon ja sen myötä rinnalla hermostumista ja lakkoilua. Flunssaan voi auttaa pysty imetysasento, nuhaisuuden helpottaminen keittosuolatipoilla ja imetyshetket vaikkapa kylpyhuoneessa lämpimän suihkun kosteassa höyryssä. Hampaiden puhkeamiseen liittyvää kipua voivat helpottaa viileät purulelut, pakastettu ”rintamaitojäätelö” ja särkylääke.
Jos epäilet vauvallasi allergiaa tai refluksitautia, kannattaa kääntyä niitä hoitavan erikoislääkärin puoleen. Refluksivauvan imetyksestä löydät vinkkejä Refluksilapset ry:n sivuilta.
Mikä avuksi?
Vauvaa voi auttaa rinnalle mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Pimeä tila, yllättävät imetysasennot, uudet paikat kuten suihku, kummalliset äänet kuten veden lorina voivat toimia. Vauvaa voi hämätä ruiskauttamalla maitoa suuhun tai tarjoamalla tuttia. Jos itku yltyy ja tarttuu myös imettävään vanhempaan, voi toinen aikuinen auttaa rauhoittamaan vauvaa ja tuoda vauvaa vaikka lentokoneena rinnalle.
Yksi tärkeä keino tällä haastavalla kaudella on ihokontakti ja rentoutuminen: toisinaan pitää päättää “nyt en yritä imettää” jolloin stressi helpottuu – ja vauva uskaltaa taas imeä, kun huomaa vanhemman olevan ihan rauhallinen.
Osa vauvoista suostuu syömään rintaraivarikaudella vain nukkuessaan – eli yöllä ja päiväunien yhteydessä. Kannattaa panostaa hetkiin, jolloin saat vauvan syömään rauhassa. Aamulla alkanut lakko usein helpottaa illalla tai yöllä.
Luota imetyksen jatkumiseen! Etenkin isommilla, jo kiinteitä syövillä vauvoilla, totaaliset imemislakot ovat tavallisempia. Totaalilakkoilija ei ole vielä vieroittumassa rinnasta luonnostaan, vaan kärsivällisellä, luovalla otteella vauvan voi saada jatkamaan rinnalla kuten aiemminkin. Ihokontakti, leikkiminen vauvan kanssa rinnat paljaana ja rinnan tarjoaminen nukkuvalle tai uniselle vauvalle voi auttaa. Vauvan voi saada takaisin rinnalle jopa viikon kuluttua rintalakon alkamisesta.
Miten kauan tätä kestää?
Rintaraivarit voivat kestää eri variaatioineen muutamasta päivästä viikkoihin tai kuukausiin. Tämä riippuu tavallisesti vauvan herkkyydestä. Rintaraivarit voivat rajoittaa vauva-arkea ja saada imetyksen tuntumaan raskaalta, kun omat toiveet rauhallisista ja seesteisistä imetyshetkistä eivät toteutuneetkaan.
Maitoa pullosta vai muulla tavoin?
Kun syöminen ei suju, vanhemmille tulee luonnollisesti huoli vauvasta. Joskus vanhemmat tulkitsevat vauvan kieltäytymisen rinnasta tarkoittavan sitä että maito on loppunut. Maito ei kuitenkaan voi loppua kuin seinään, vaan maidon määrän vähentyminen on aina pitkän ajan prosessi.
Jos vauva saa rintaraivareita tai lakkoilee, monet vanhemmat kokeilevat tarjota hänelle pullosta maitoa. Raivari- ja lakkoiluvaiheessa tuttipullon käyttöönotto voi olla riski imetyksen jatkumiselle, sillä pullo voi aiheuttaa hyvin nopean vieroittautumisen rinnasta. Jos lisämaidolle on tarve, pullon sijasta voi kokeilla esimerkiksi hörpyttämistä.
Jos lakko pitkittyy, maidon lypsäminen on hyödyllistä: oma maidontuotanto pysyy vauvan tarpeiden tasalla ja vauvalle voi tarjota omaa maitoa äidinmaidonkorvikkeen sijasta.
Missä vaiheessa lisämaitoa tai yhteys neuvolaan?
Jos vauva on terve ja virkeä oma itsensä, voit rauhassa odottaa. Kotioloissa voi seurailla kastuneiden vaippojen määrää ja pissan väriä.
Vähäinen virtsaneritys ja tumma, tuoksahtava pissa viittaavat liian vähäiseen nesteensaantiin. Jos vauvan iänmukaiset maidonsaannin turvamerkit eivät täyty ja lisämaitoa tarvitaan, ota yhteys neuvolaan saadaksesi lisäohjeita.
Jos jokin vauvan voinnissa huolettaa, hän vaikuttaa kipeältä ja kieltäytyy selvästi rinnasta esimerkiksi tukkoisuuden tai kivun vuoksi, ota tarvittaessa yhteyttä terveyskeskukseen tai päivystysneuvontaan.
Jos imetys päättyy
Osa vauvoista ei tunnu koskaan nauttivan imetyksestä. Vauvat ovat yksilöitä ja tämä on ihan normaalia. Jos imetys päättyy raivareiden tai lakkojen takia, tapahtuu se usein odottamatta ja äkillisesti. Pettymys on tällöin iso. Aina lapsiperheen arjessa ei ole mahdollista imettää pientä raivoajaa rauhassa ja kokeilla joka konstia. Imetyksen päättymistä ja omia tunteita kannattaa purkaa luotettavan ja ymmärtäväisen ihmisen kanssa. Olet tehnyt ison työn imetyksen eteen!
Julkaistu 9.12.2016