Vauvan pureminen imetysaikana on kurja, mutta yleensä ohimenevä vaihe. Puremiseen on erilaisia syitä, joiden selvittäminen voi vaatia pientä salapoliisin työtä. Kaikki vauvat eivät puraise rintaa koskaan. Osalla se taas on lyhyt vaihe, joka kestää tavallisesti yhdestä päivästä muutamaan viikkoon.
Ensimmäinen puraisu usein säikäyttää vanhemman ja kiljahtaminen on varsin luonnollinen reaktio. On vauvan temperamentista ja herkkyydestä kiinni, miten hän reagoi. Toiset vauvat saattavat pelästyä kiljaisua ja he saattavat jopa lakkoilla hetken. Osa vauvoista taas kokee vanhemman reaktion hauskana juttuna, joka olisi kivaa kokea uudestaankin.
Purevan vauvan saa yleensä irrotettua rinnasta työntämällä sormen ienten väliin. Kannattaa välttää rinnan nopeaa riuhtaisua irti, jos vauvan hampaiden ote on tiukka.
Kokosimme yhteen yleisimpiä puremisen syitä ja keinoja hillitä pientä purijaa. Kaikki keinot eivät toimi kaikkien vauvojen kanssa. Omaan tilanteeseen paras keino löytyy kokeilemalla ja seuraamalla vauvaa.
Uudet hampaat ja pureminen
Osa vauvoista alkaa purra siinä vaiheessa, kun hampaat ovat puhkeamassa ja ikeniä kutisee tai sattuu. Hampaiden puhjettua vauva saattaa purra vahingossa tai testata uutta purukalustoaan, sillä suussa tuntuu erilaiselta kuin ennen.
Hampaiden puhkeamisvaiheessa vauvalle voi antaa ennen imetystä viileän purulelun, kylmää sormiruokailtavaa tai vaikka jäätelömuottiin pakastettua rintamaitoa. Viileän järsiminen voi helpottaa ikäviä tuntemuksia ikenissä ja vähentää tarvetta näykkäistä rintaa.
Vauva reagoi herumiseen
Pureminen voi myös olla vauvan reaktio maidon herumiseen.
Jos vauva puree imetyksen aluksi, häntä voi harmittaa alkavan herumisen hitaus. Voit auttaa herumisen käyntiin käsin lypsämällä, jottei vauva ehdi turhautua ja puraista. Puremisesta aiheutuva stressi voi hidastaa herumista, joten imetyshetkiin voi ottaa käyttöön kaikki rentoutuskeinot: herkut, lämpö, mielikuvat, musiikki tai vaikka laulelu – joka voi saada vauvankin unohtamaan puremisen hetkittäin.
Osa vauvoista hermostuu tai turhautuu, kun maidon heruminen imetyshetken aikana hidastuu ja he kertovat siitä puraisemalla. Voit kevyesti lypsää rintaa imetyksen aikana, jos mahdollista. Seuraa vauvan imemistä ja ennakoi irrottamalla hänet rinnalta, kun nieleminen alkaa hidastua.
Osa vauvoista saattaa purra, jos maitoa heruu liian vuolaasti. Voit koittaa hillitä suihkuamista painamalla imetysrintaa kämmenselällä läheltä nännipihaa. Suihkuamisen helpottamiseen on myös muita konsteja.
Vauva ei ole nälkäinen
Joskus pureminen voi johtua siitä, ettei vauva ole nälkäinen. Syötä vauvaa vain silloin, kun koet että hänellä on varmasti nälkä. Tarkkaile vauvaa imetyshetken aikana ja päätä imetys, kun huomaat että hänen keskittymisensä alkaa herpaantua. Vauvan huomion voi kiinnittää johonkin jännittävämpään, jos irrottaminen rinnalta on hankalaa. Jos vauva protestoi liian aikaista imetyksen päättymistä, voit ottaa hänet takaisin rinnalle ja jatkaa imemisen ja vauvan seuraamista.
Vauva ei jaksa keskittyä
Etenkään isompi vauva ei aina jaksaisi keskittyä imemiseen, sillä muu maailma kiinnostaa enemmän. Tässä tunnetilassa hän saattaa puraista rintaa.
Maailmasta kiinnostunutta vauvaa voi imettää niin, että hän istuu sylissä vatsa imettävän vanhemman vatsaa vasten. Tässä asennossa hän näkee mitä ympärillä tapahtuu ja voi keskittyä tarkkailemiseen, ei puremiseen.
Vauva kaipaa huomiota
Joidenkin vauvojen mielestä vanhemman reaktio puremisen jälkeen on jännittävä. Puraisemalla uudestaan ja uudestaan hän saa aikaan hauskan äänen. Vauva ei ymmärrä, että pureminen sattuu tai tuntuu pahalta.
Pienellekin vauvalle voi sanoittaa “minua sattuu, ei saa purra” ja nostaa hänet pois rinnalta. Tätä voi joutua toistamaan useita kertoja, kunnes vauva hoksaa ettei pureminen kannata.
Vanhemman tunteet kun vauva puree
Pureminen voi muuttaa imetysarkea ja tuoda tullessaan monenlaisia tunteita. Moni on kuvannut imetyshetkien muuttuvan stressaaviksi ja jopa ahdistaviksi, koska puremisen takia on oltava varuillaan ja oman lapsen reaktiot rinnalla aiheuttavat kipua. Ajatukset imetyksestä, vanhemmuudesta tai lapsestakin voivat muuttua hetkittäin negatiivisiksi joksikin aikaa.
Vauva ei tarkoita puremisella mitään pahaa, vaan se on hänen reaktionsa johonkin. Vauva ei myöskään yleensä kerro puremisellaan, että hän haluaa vieroittautua rinnasta. Puremisesta voi hetkeksi tulla tapa, mutta hyvin usein tämä tapa jää hiljalleen pois.
Jos imetys tuntuu ahdistavalta, juttele asiasta niiden kanssa, jotka voivat tarjota sinulle ymmärrystä ja tukea. Itse imettänyt ystävä, imetystukivanhempi tai neuvolan terveydenhoitaja voivat ehkä auttaa. Voit myös tehdä suunnitelmaa jatkosta: jatkaa imetystä esimerkiksi päivän kerrallaan ja katsoa, olisiko pureminen sen jälkeen ohi. Tai tehdä päätöksen kuinka kauan koitat taltuttaa puremista ja mitä teet, jos pureminen ei siinä ajassa vielä lopu.
Sinulla on myös oikeus vähentää imetystä tai päättää imetys, jos se alkaa tuntua liian raskaalta tai ahdistavalta.
Jos rintaan tulee haava
Jos vauva tai taapero saa haukkaisullaan rintaan haavan, hoida haavaa ohjeen mukaan. Jos haava on syvä tai erityisen hankala, kipeän rinnan voi laittaa imetystauolle muutamaksi päiväksi ja pitää maidoneritystä yllä lypsämällä hellävaraisesti.