Lyhytaikainen erossaolo imetetystä vauvasta

Jokaiselle äidille voi tulla eteen tilanteita, jolloin on tarve jättää vauva toiselle aikuiselle hoitoon. Lyhytaikaiset, muutaman tunnin mittaiset erossaolot ovat imetyksen kannalta yleensä helppoja toteuttaa. Kun imetystaukoa tulee pidempään tai vauva on vastasyntynyt, maidonerityksen ylläpitoon on panostettava ihan eri tavalla. Tässä artikkelissa keskitytään lyhyisiin erotilanteisiin eri ikäisten vauvojen imetyksen näkökulmasta.

Aina ei tarvita äidinmaidon lypsämistä

Äidinmaidon lypsäminen voi tuntua työläältä, jos siihen ei ole päivittäistä tai viikottaista rutiinia. On myös vauvoja, joille maidon antaminen muuten kuin suoraan rinnasta on erittäin haastavaa. Onneksi äidinmaidon lypsäminen ei aina ole välttämätöntä.

Ajoita poissaolo imetysten väliin

Lyhyet menot voi olla mahdollista ajoittaa imetyskertojen väliin. Imetä vauva juuri ennen lähtöäsi. Vauvan hoitaja voi keksiä vauvan kanssa muuta mukavaa tekemistä. Pieni vauva saattaa nukkua vaunuihin tai kantoliinaan. Hereillä oleva vauva voi nauttia kylvystä tai yhdessä hupsuttelusta.

Tarjoa muuta kuin maitoa

Isommalle, jo kiinteitä ruokia syövälle vauvalle voi äidin poissaollessa tarjota myös pelkästään sormiruokaa/soseita ja vettä. Yli puolivuotiaan vauvan maidontarve on 500-600 ml vuorokaudessa, minkä vauva saa jo 3-5 kunnon imetyksellä.

Äidinmaidon lypsäminen satunnaiseen tarpeeseen

Kun äidinmaitoa tarvitaan silloin tällöin lyhytaikaisten menojen ajaksi, kalliin sähköpumpun ostaminen ei ole tarpeen. Useimmat äidit saavat tarpeeksi maitosaalista käsin lypsäen tai edullisemmalla käsipumpulla.

Täsmätarpeeseen tulevan maidon lypsämisen voi aloittaa 1-2 päivää ennen tai saman päivän aamuna. On stressittömämpää pumpata tarvittava määrä maitoa vähän kerrallaan muutaman lypsykerran aikana kuin herutella koko määrää talteen hiki päässä juuri ennen lähtöä. Eri lypsykerroilla pumpatut maidot jäähdytetään ensin jääkaapissa, minkä jälkeen ne voi yhdistää samaan astiaan. Lisätietoa äidinmaidon säilytyksestä löydät täältä

Tottumattoman lypsäjän voi olla vaikea saada herumisrefleksiä käynnistymään ilman vauvan apua. Moni hyödyntääkin vauvan lyömätöntä heruttelutaitoa: lypsäminen sujuu helposti, kun vauva imee samaan aikaan toisella rinnalla. Lisää heruttelukeinoja ja käytännön vinkkejä lypsämiseen löydät täältä

Maidon tarjoilu vauvalle

Hoitaja voi tarjota maidon vauvalle esimerkiksi hörpyttämällä tai pullosta. Vauvalle, joka yleensä imee maitonsa suoraan rinnasta, toisenlainen tarjoilutapa voi olla hämmentävä kokemus. Hoitajan kannattaakin edetä rauhassa ja vauvan viestejä seuraillen.

Imetetyt vauvat käyvät rinnalla usein melko tiheästi ja syövät vaihtelevan määrän maitoa eri imetyskerroilla. Hoitaja voi mukailla imetetyn vauvan syömisrytmiä: vauvalle voi tarjota maitoa mieluummin pienissä erissä ja usein, kuin suurta määrää kerrallaan.
Täysimetetyn vauvan laskennallinen maidontarve on noin 30 ml tunnissa. Vauvalle ei tulisi tarjota maitoa enempää kuin kolmen tunnin annos eli 90 ml yhdellä syöttökerralla.

Jos vauva on kuitenkin kovin levoton ja itkuinen, pieni lisämäärä maitoa (esim. 20-30 ml) voi olla kokeilun arvoinen. Vauvaa voi myös koittaa rauhoittaa kantamalla, laulamalla, hieromalla tai jumppapallon päällä pomputellen vauva tukevasti sylissä.

Lue lisää hörpytyksestä ja vauvantahtisesta pulloruokinnasta.

Julkaistu 17.11.2017