Jokaiselle vanhemmalle voi tulla eteen tilanteita, jolloin on tarve jättää vauva toiselle aikuiselle hoitoon. Lyhytaikaiset, muutaman tunnin mittaiset erossaolot ovat imetyksen kannalta yleensä helppoja toteuttaa. Kun imetystaukoa tulee pidempään tai vauva on vastasyntynyt, maidonerityksen ylläpitoon on panostettava ihan eri tavalla. Tässä artikkelissa keskitytään lyhyisiin erotilanteisiin eri ikäisten vauvojen imetyksen näkökulmasta.
Aina ei tarvita rintamaidon lypsämistä
Rintamaidon lypsäminen voi tuntua työläältä, jos siihen ei ole päivittäistä tai viikottaista rutiinia. On myös vauvoja, joille maidon antaminen muuten kuin suoraan rinnasta on erittäin haastavaa. Onneksi oman maidon lypsäminen ei aina ole välttämätöntä.
Ajoita poissaolo imetysten väliin
Lyhyet menot voi olla mahdollista ajoittaa imetyskertojen väliin. Imetä vauva juuri ennen lähtöäsi. Vauvan hoitaja voi keksiä vauvan kanssa muuta mukavaa tekemistä. Pieni vauva saattaa nukkua vaunuihin tai kantoliinaan. Hereillä oleva vauva voi nauttia kylvystä tai yhdessä hupsuttelusta.
Tarjoa muuta kuin maitoa
Isommalle, jo kiinteitä ruokia syövälle vauvalle voi imettävän vanhemman poissa ollessa tarjota myös pelkästään sormiruokaa/soseita ja vettä. Yli puolivuotiaan vauvan maidontarve on 600 ml vuorokaudessa, minkä vauva saa yleensä jo 3-5 kunnon imetyksellä.
Rintamaidon lypsäminen satunnaiseen tarpeeseen
Kun rintamaitoa tarvitaan silloin tällöin lyhytaikaisten menojen ajaksi, kalliin sähköpumpun ostaminen ei ole tarpeen. Usein riittää, kun hallitsee käsinlypsytekniikan tai omistaa edullisen käsipumpun.
Täsmätarpeeseen tulevan maidon lypsämisen voi aloittaa 1-2 päivää ennen omaa menoa tai saman päivän aamuna. On stressittömämpää pumpata tarvittava määrä maitoa vähän kerrallaan muutaman lypsykerran aikana kuin herutella koko määrää talteen juuri ennen lähtöä. Eri lypsykerroilla pumpatut maidot jäähdytetään ensin jääkaapissa, minkä jälkeen ne voi yhdistää samaan astiaan. Lisätietoa rintamaidon säilytyksestä löydät täältä
Tottumattoman lypsäjän voi olla vaikea saada herumisrefleksiä käynnistymään ilman vauvan apua. Moni hyödyntääkin vauvan lyömätöntä heruttelutaitoa: lypsäminen sujuu helposti, kun vauva imee samaan aikaan toisella rinnalla. Lisää heruttelukeinoja ja käytännön vinkkejä lypsämiseen löydät täältä
Maidon tarjoilu vauvalle
Hoitaja voi tarjota maidon vauvalle esimerkiksi hörpyttämällä tai pullosta. Vauvalle, joka yleensä imee maitonsa suoraan rinnasta, toisenlainen tarjoilutapa voi olla hämmentävä kokemus. Hoitajan kannattaakin edetä rauhassa ja vauvan viestejä seuraillen.
Imetetyt vauvat käyvät rinnalla usein melko tiheästi ja syövät vaihtelevan määrän maitoa eri imetyskerroilla. Hoitaja voi mukailla imetetyn vauvan syömisrytmiä: vauvalle voi tarjota maitoa mieluummin pienissä erissä ja usein, kuin suurta määrää kerrallaan. Kun maitoa lämmittää vain sen verran, minkä vauva todennäköisesti jaksaa syödä, välttää myös vaivalla lypsetyn maidon hävikkiä.
Noin desilitran kerta-annos on täysimetetylle vauvalle usein sopiva. Aivan pienelle vauvalle riittää pienempi määrä. Jos vauva on vielä syötyään kovin levoton ja itkuinen, maitoa voi lämmittää lisää vähän kerrallaan. Vauvaa voi myös koittaa rauhoittaa kantamalla, laulamalla, hieromalla tai jumppapallon päällä pomputellen vauva tukevasti sylissä.
Lue lisää hörpytyksestä ja vauvantahtisesta pulloruokinnasta.
Päivitetty 31.1.2024