Amningsstöd på svenska

Amningshjälpen rf erbjuder utbildat kamratstöd för ammande familjer i Finland. Stöd fås
för amningens alla skeden från den första tiden till avvänjning. Stödet är gratis.

Amningsstöd ges av föreningens amningsstödmammor. De hjälper frivilligt och har gått en amningskurs som föreningen anordnar (grundkurs 28 h och fortsättningskurs 30 h). Amningsstödmammorna är mammor som själva har ammat. De är förtrogna med amningens och babyvardagens utmaningar.

Amningsstödmammorna handleder amningsstödgrupper och de stöder i ImetysChat och Rinnalla-appen. Amning diskuteras även i Amningshjälpens Facebookgrupp (gruppen kallas Imetyksen tuki).

Hur kan jag ha amningsstöd på svenska?

Om du vill ha stöd, ladda ner Rinnalla-appen från App Store eller Play Store. Genom att klicka på förstoringsglaset i appens nedre kant, hittar du en lista över alla amningsstödsmammor. Skriv in ”amning” så visar appen alla stödmammor som stöder på svenska.

Var får jag hjälp med amning i Finland?

Helst ska du be om hjälp snabbt om det gör ont att amma, om du vill öka din egen mjölkproduktion eller
om du har andra problem med amningen. Särskilt när det gäller en liten baby är det viktigt att få hjälp snabbt. Gå inte ensam med dina problem.

Be i första hand om hjälp med amningen av vårdprofessionella: barnmorskor och hälsovårdare som har gått WHO:s amningshandledarkurs. Vid sidan av vårdprofessionella kan du få stöd av en frivillig amningsstödmamma.

På förlossningssjukhuset kan man be om hjälp innan och efter att man skrivs ut med en liten baby.

Efter utskrivningen kan man be att få en tid av rådgivningen till en amningshandledarutbildad
hälsovårdare. En del rådgivningar har en särskild amningsansvarig.
På många förlossningssjukhus finns en amningspoliklinik där barnmorskor som har fått amningsutbildning ger amningshandledning. Till en del amningspolikliniker krävs remiss, och till en del kan man boka tid själv. Fråga efter mer information av ditt förlossningssjukhus eller din rådgivning.

På olika håll i Finland verkar även privata amningshandledare, som gör avgiftsbelagda hembesök.

Den teratologiska informationen ger tillförlitlig information om vilka mediciner som kan användas vid amning. Tjänsten är öppen vardagar kl. 9-12 på nummer 09 4717 6500.

Var hittar jag information om amning?

Vissa av Amningshjälpen rf:s infoartiklar finns på svenska.
Information och videor om amning finns även i Kvinnohuset i Hälsobyn.