Amningsstöd på svenska

Amningshjälpen rf erbjuder utbildat kamratstöd för ammande familjer i Finland. Stöd fås
för amningens alla skeden från den första tiden till avvänjning. Stödet är gratis.

Amningsstöd ges av föreningens amningsstödmammor. De hjälper frivilligt och har gått en amningskurs som föreningen anordnar (grundkurs 28 h och fortsättningskurs 30 h). Amningsstödmammorna är mammor som själva har ammat. De är förtrogna med amningens och babyvardagens utmaningar.

Amningsstödmammorna handleder amningsstödgrupper och har jour via amningsstödtelefon och chat. Amning diskuteras även i Amningshjälpen rf:s Facebookgrupp.

Förutom på finska ger en del amningsstödmammor stöd även på andra språk. Hos Amningshjälpen kan man få stöd även på svenska, om svenskspråkiga stödmammor deltar i verksamheten.
Om du vill ha stöd, skicka e-post till itu@imetys.fi, så slussar vi din fråga vidare till amningsstödmammorna.

Var får jag hjälp med amning i Finland?

Amningsstödgruppen i Mattby bjuder på kamratstöd för alla som berörs av amningen och du kan diskutera i förtroende om alla amningsrelaterade ämnen tillsammans med en utbildad stödmamma. I gruppen får du även stöd om du har problem med amningen.

Vi träffas på rådgivningen i Iso Omena i grupprummet Kaisla under hösten 2019 två fredagar kl. 17.30-19. Våren 2020 träffas vi en gång i månaden på onsdag kl. 17.30-19. Gruppen är tvåspråkig och vi stöder varje gång på svenska och finska!
Amningsstödmammorna når du på adressen espoo(at)imetys.fi och du kan följa med gruppens verksamhet på Facebook.

Helst ska du be om hjälp snabbt om det gör ont att amma, om du vill öka din egen mjölkproduktion eller
om du har andra problem med amningen. Särskilt när det gäller en liten baby är det viktigt att få hjälp snabbt. Gå inte ensam med dina problem.

Be i första hand om hjälp med amningen av vårdprofessionella: barnmorskor och hälsovårdare som har gått WHO:s amningshandledarkurs. Vid sidan av vårdprofessionella kan du få stöd av en frivillig amningsstödmamma.

På förlossningssjukhuset kan man be om hjälp innan och efter att man skrivs ut med en liten baby.

Efter utskrivningen kan man be att få en tid av rådgivningen till en amningshandledarutbildad
hälsovårdare. En del rådgivningar har en särskild amningsansvarig.
På många förlossningssjukhus finns en amningspoliklinik där barnmorskor som har fått amningsutbildning ger amningshandledning. Till en del amningspolikliniker krävs remiss, och till en del kan man boka tid själv. Fråga efter mer information av ditt förlossningssjukhus eller din rådgivning.

På olika håll i Finland verkar även privata amningshandledare, som gör avgiftsbelagda hembesök.

Den teratologiska informationen ger tillförlitlig information om vilka mediciner som kan användas vid amning. Tjänsten är öppen vardagar kl. 9-12 på nummer 09 4717 6500.

Var hittar jag information om amning?

Vissa av Amningshjälpen rf:s infoartiklar finns på svenska.
Information och videor om amning finns även i Kvinnohuset i Hälsobyn.