Ihokontaktissa vauvan kanssa

Ihokontaktin hyödyt pätevät pieneen ja isompaankin vauvaan. Ihokontaktista voi saada helpotusta lähes kaikenlaisiin imetyksen pulmatilanteisiin. Jos vauva saisi valita, hän viettäisi kaiken aikansa vaippasillaan vanhemman ihoa vasten. Vauvan kanssa kannattaa olla iho ihoa vasten myös kotiutumisen jälkeen. Vauva viihtyy ihokontaktissa ja on tyytyväinen päästessään rinnalle aina halutessaan.

Vauva hyötyy paitsi imettävän vanhemman, myös muiden iholla olosta. Ihokontaktipäikkärit toisen vanhemman kanssa antavat äidille ansaitun tauon tiheiden imetysten ensiviikkoina. Iholla olo ja läheisyys vahvistavat vauvan suhdetta perheen muihinkin aikuisiin.

Ihokontakti auttaa monessa

Ihokontaktissa vauvalla ei kulu energiaa mihinkään turhaan, vaan hän saa keskittyä tärkeimpään – imemisen harjoitteluun. Aikuisen iholla oleminen pitää vauvan lämpimänä, peruselintoiminnot vakaina ja verensokerin tasaisena. Ihokontakti herättelee vauvan luontaisia vaistoja imeä ja hakeutua rinnalle. Sen vuoksi sitä kannattaa hyödyntää etenkin silloin, kun halutaan lisätä maidon määrää tai auttaa vauvaa parantamaan imuotetta.

Isommilla vauvoilla ihokontakti voi auttaa rintalakkoilun ja rintaraivarien kesyttämisessä. Älä tarjoa rintaa, mutta sylittele ja leiki vauvan kanssa ihotusten niin, että hänellä on mahdollisuus lähteä imemään ihan vahingossa. Tämä voi vaatia hieman kärsivällisyyttä, mutta iho auttaa isompaakin vauvaa.

Ei vain makoilua

Vauvan pitäminen ihokontaktissa onnistuu myös kantoliinan tai muun ergonomisen kantovälineen avulla. Ihan pienen vauvan kanssa voi myös kokeilla ihokontaktituubia. Kantovälineessä kantaessa vanhemmalla on kädet vapaana puuhailuun, ja parhaimmillaan vauva nukkuu tyytyväisenä ihokontaktissa arkiaskareiden ohessa.

Päivitetty 8.4.2021