Äidinmaidon säilytys

Äidinmaito säilyy hyvin, kun panostaa hygieniaan sen käsittelyssä.  Myöhemmin käyttöön tuleva maito on hyvä jäähdyttää jääkaapissa heti lypsämisen jälkeen.

Tämä ohje koskee äidinmaidon säilytystä kotioloissa. Sairaaloiden äidinmaidon säilyvyysohjeet voivat poiketa kotiolojen ohjeesta.

Äidinmaito säilyy

  • 6 tuntia huoneenlämmössä (lämpötila noin 20 astetta)
  • 2 vrk jääkaapin takaosassa (lämpötila alle 6 astetta)
  • 6 kk pakastimessa
  • 1-2 viikkoa pakastelokerossa
  • 1 vrk sulatettuna jääkaapissa

Äidinmaito on elintarvike, joka voi pilaantua muiden ruoka-aineiden tavoin esim. seistyään liian kauan lämpimässä tai oltuaan kosketuksissa syljen tai käsien bakteerien kanssa. Kesähelteillä maito ei todennäköisesti säily pöydällä kuutta tuntia, mutta tarkkaa säilymisaikaa on vaikeaa sanoa. Lämpimillä keleillä maito kannattaa pitää viileässä.

Äidinmaitoa talteen

Pumppaa tai lypsä puhtain käsin puhtaaseen astiaan.
Jos vauvasi saa pumpatun/lypsetyn maidon muutaman tunnin sisällä, voit säilyttää sen huoneenlämmössä. Muussa tapauksessa siirrä lypsetty maito jääkaappiin heti lypsämisen/pumppaamisen jälkeen. Käyttämättä jäänyttä, huoneenlämmössä säilytettyä maitoa ei voi enää siirtää jääkaappisäilytykseen eikä pakastaa.

Jos maito on tarkoitus käyttää 1-2 vuorokauden sisällä, voit säilyttää sen jääkaapin takaosassa tiiviissä astiassa. Ovilokeroon maitoa ei kannata laittaa, koska siinä jääkaapin lämpötila vaihtelee enemmän kuin lähellä takaseinää. Siirrä maito jääkaappiin heti lypsämisen jälkeen.

Tutkimuksissa äidinmaito on säilynyt hyvänä jääkaapissa tai huoneenlämmössä jopa useita vuorokausia. Kotioloissa hygienia ja huonelämpötila voivat olla erilaisia kuin tutkimusolosuhteissa. Myös vauvan ikä ja terveydentila vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti lypsetty tai pumpattu äidinmaito on hyvä hänelle antaa.

Äidinmaidon pakastus

Kun aiot pakastaa äidinmaitoa, viilennä se jääkaapissa heti lypsämisen jälkeen ja pakasta mieluiten samana päivänä. Jääkaappikylmän äidinmaidon sekaan ei saa kaataa lämmintä, vastalypsettyä maitoa, jos sitä on tarkoitus säilyttää vielä jääkaapissa tai pakastaa. Viilennä siis eri aikaan lypsetyt maidot eri astioissa ja yhdistä ne ennen pakastusta. Jos käytät tuplapumppua, voit yhdistää samaan aikaan lypsetyt maidot yhteen astiaan heti lypsämisen jälkeen.

Äidinmaito kannattaa pakastaa pienissä, 20-50 ml kokoisissa pakasteastioissa tai pusseissa. Pieni määrä on helppo sulattaa käyttöön. Kaupasta löytyy myös pullopusseja, joita voidaan käyttää kertakäyttötuttipullossa. Merkitse pakastuspussiin päivämäärä, jolloin maito on lypsetty.

Sellaisenaan tarjottavaksi tarkoitettu maito säilyy pakastimessa 6 kuukautta. Senkin jälkeen maitoa voi yleensä vielä käyttää ruoanlaittoon.

Äidinmaidon sulatus

Hidas sulatus jääkaapissa pidentää maidon säilyvyysaikaa, joten maidon voi ottaa jääkaappiin sulamaan vuorokautta ennen sen käyttöä. Jos maito tulee heti käyttöön, sulatus sujuu nopeammin juoksevan veden alla tai lämpimässä (ei kuumassa) vesihauteessa.
Jos maidossa näkyy rasvakokkareita, älä ravista maitoa voimakkaasti, vaan sekoittele hellävaroen.

Sulatettu maito säilyy jääkaapissa 24 tuntia. Kerran sulatettua maitoa ei saa pakastaa uudelleen.

Mikroon vai ei?
Kun äidinmaitoa lämmitetään vauvalle satunnaisesti tai pienehköjä määriä, lämmitykseen voi käyttää mikroa. Lämmitä lyhyesti ettei maito kuumene liikaa, sekoita varovasti ja tarkista, että maito on sopivan lämpöistä.

Äidinmaito sisältää vauvan terveyttä edistäviä bioaktiivisia tekijöitä, kuten eläviä valkosoluja ja bakteereja. Jos vauva saa suuren osan ravinnostaan lypsettynä tai pumpattuna äidinmaitona, vähäinen ja hellävarainen maidon käsittely auttaa näitä ainesosia säilymään. Anna tällöin vauvalle pakastamatonta maitoa niin usein kuin mahdollista. Sulata pakastettu maito lempeästi korkeita lämpötiloja (mikrouuni) välttäen.

Arjen kiireen keskellä on kuitenkin tärkeää muistaa, että myös mikrossa lämmitetty äidinmaito on edelleen ainutlaatuisen hyvää ravintoa.

Lypsetyn maidon tarjoilu vauvalle

Lämmitä lypsetty äidinmaito syöntilämpöiseksi pullonlämmittäjällä, lyhyesti mikrossa, lämpimän juoksevan veden alla tai vesihauteessa. Älä käytä kuumaa vettä, ettei maito kuumene polttavaksi. Sekoita lämmitetty maito varovasti lämpötilan tasaamiseksi ja tarkista maidon lämpötila aina ennen syöttöä tipauttamalla pisara kämmenselkäsi iholle. Sopivanlämpöinen maito ei tunnu iholla kylmältä eikä kuumalta, vaan on miellyttävän haaleaa.

Käytä syöttökertaa varten lämmitetty maito tunnin kuluessa ja kaada ylijäänyt maito pois. Kerran lämmitettyä maitoa ei voi säästää myöhempää syöttökertaa varten, vaikka vauva ei olisi annoksesta maistanutkaan. Hävikin välttämiseksi maito kannattaa lämmittää ja tarjoilla pieninä määrinä kerrallaan.

Haju- ja makumuutokset

Pakastetun tai jääkaapissa säilötyn maidon tuoksu on usein erilainen kuin tuoreessa maidossa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maito olisi pilalla.

Sulatetussa maidossa voi tuntua rautamainen tai saippuamainen tuoksu, joka johtuu maidossa olevan lipaasientsyymin toiminnasta. Jos vauva kieltäytyy syömästä sulatettua maitoa tuoksumuutoksen takia, äidinmaidon voi pastöroida ennen pakastusta. Pastörointi kannattaa tehdä mahdollisimman pian lypsämisen jälkeen. Tuore maito kuumennetaan kattilassa nopeasti 80 asteeseen, ei kiehuvaksi asti. Sen jälkeen maito jäähdytetään esim. kylmässä vesihauteessa jääkaapissa ja pakastetaan normaaliin tapaan.

Jos maito kuumentuu pastöroinnissa kiehuvaksi tai kuumentuu liian pitkään, sen voi edelleen käyttää normaaliin tapaan.

Pakastettu äidinmaito ruuanlaitossa

Pakastettua, sulatettua äidinmaitoa voi lisätä vauvan ruokaan. Ruuan voi pakastaa, kunhan maito on sulatettu juuri ennen ruuanlaittoa, ruoka on kuumennettu kunnolla valmistusvaiheessa ja jäähdytetty nopeasti ennen pakastamista.

Sulatettua äidinmaitoa sisältävä ruoka säilyy noin kolme kuukautta. Jos äidinmaito on ollut sulatettaessa jo säilytysaikansa päässä (6kk), pakastettu ruoka kannattaa käyttää mahdollisimman pian.

Jos pakastin sulaa

Jos pakastin pääsee vahingossa sulamaan, pilalle menneestä äidinmaidosta voi hakea vakuutusyhtiöltä korvausta samaan tapaan kuin muistakin pilalle menneistä pakastetuista tuotteista. Äidinmaidon hinnan voi kysyä esimerkiksi synnytyssairaalan äidinmaitokeittiöstä. Yleensä se on noin 17-25 euroa/litra.

Tämä teksti koskee omaan käyttöön pumpattavaa maitoa ja sen säilytystä kotioloissa. Sairaaloilla voi olla tiukemmat aikarajat äidinmaidon säilyvyydelle. Äidinmaidon luovuttajat saavat ohjeet omasta äidinmaitokeskuksestaan. 

Äidinmaidonkorvikkeen käyttö ja säilyttäminen poikkeaa äidinmaidolle laadituista ohjeista. Lisätietoa korvikkeen käytöstä löydät täältä.

Lisätietoa aiheeseen liittyen:
Äidinmaidon lypsäminen
Osittaisimetys

Pakastettua äidinmaitoa pienissä muovipusseissa rivissä hyllyllä.

Kuva: Shutterstock

Julkaistu 9.12.2016