Äidinmaidon säilytys

Äidinmaito säilyy hyvin, kun panostaa hygieniaan sen käsittelyssä.  Myöhemmin käyttöön tuleva maito on hyvä jäähdyttää jääkaapissa heti lypsämisen jälkeen.

Äidinmaitoa talteen

Pumppaa tai lypsä puhtain käsin puhtaaseen astiaan.
Jos vauvasi saa pumpatun/lypsetyn maidon muutaman tunnin sisällä, voit säilyttää sen huoneenlämmössä. Muussa tapauksessa siirrä lypsetty maito jääkaappiin heti lypsämisen/pumppaamisen jälkeen. Käyttämättä jäänyttä, huoneenlämmössä säilytettyä maitoa ei voi enää siirtää jääkaappisäilytykseen eikä pakastaa.

Jos maito on tarkoitus käyttää 1-2 vuorokauden sisällä, voit säilyttää sen jääkaapin takaosassa tiiviissä astiassa. Ovilokeroon maitoa ei kannata laittaa, koska siinä jääkaapin lämpötila vaihtelee enemmän kuin lähellä takaseinää. Siirrä maito jääkaappiin heti lypsämisen jälkeen.

Tutkimuksissa äidinmaito on säilynyt hyvänä jääkaapissa jopa 6-9 vuorokautta, mutta kotioloissa hygienia voi olla toisenlainen kuin tutkimusolosuhteissa.

Äidinmaidon pakastus

Kun aiot pakastaa äidinmaitoa, viilennä se jääkaapissa heti lypsämisen jälkeen ja pakasta mieluiten samana päivänä. Jääkaappikylmän äidinmaidon sekaan ei saa kaataa lämmintä, vastalypsettyä maitoa. Viilennä eri aikaan lypsetyt maidot eri astioissa ja yhdistä ennen pakastusta. Jos käytät tuplapumppua, voit yhdistää samaan aikaan lypsetyt maidot yhteen astiaan heti lypsämisen jälkeen.

Äidinmaito kannattaa pakastaa pienissä, 20-50 ml, pakasteastioissa tai pusseissa. Pieni määrä on helppo sulattaa käyttöön. Kaupasta löytyy myös pullopusseja, joita voidaan käyttää kertakäyttötuttipullossa.

Sellaisenaan tarjottavaksi tarkoitettu maito säilyy pakastimessa 6 kuukautta. Senkin jälkeen maitoa voi yleensä vielä käyttää ruoanlaittoon.

Äidinmaidon sulatus

Maidon lämmittäminen sulatusvaiheessa lyhentää säilyvyysaikaa joten paras tapa sulattaa maito on hitaasti jääkaapissa. Jos maito tulee heti käyttöön, sulatus sujuu nopeammin juoksevan veden alla tai lämpimässä (ei kuumassa) vesihauteessa.  Maitoa ei kannata keittää eikä sulattaa mikroaaltouunissa. Jos maidossa näkyy rasvakokkareita, älä ravista maitoa voimakkaasti vaan sekoittele hellävaroen.

Sulatettu maito säilyy jääkaapissa 24 tuntia. Kerran sulatettua maitoa ei saa pakastaa uudelleen.

Lypsetyn maidon tarjoilu vauvalle

Lämmitä lypsetty äidinmaito syöntilämpöiseksi pullonlämmittäjällä, lämpimän juoksevan veden alla tai vesihauteessa. Älä käytä kuumaa vettä, ettei maito kuumene polttavaksi. Äidinmaitoa ei ole hyvä lämmittää myöskään mikroaaltouunissa. Sekoita lämmitetty maito varovasti lämpötilan tasaamiseksi ja tarkista maidon lämpötila aina ennen syöttöä tipauttamalla pisara kämmenselkäsi iholle. Sopivanlämpöinen maito ei tunnu iholla kylmältä eikä kuumalta, vaan on miellyttävän haaleaa.

Käytä syöttökertaa varten lämmitetty maito tunnin kuluessa ja kaada ylijäänyt maito pois. Kerran lämmitettyä maitoa ei voi säästää myöhempää syöttökertaa varten, vaikka vauva ei olisi annoksesta maistanutkaan. Hävikin välttämiseksi maito kannattaa lämmittää ja tarjoilla pieninä määrinä kerrallaan.

Haju- ja makumuutokset

Pakastetun tai jääkaapissa säilötyn maidon tuoksu on usein erilainen kuin tuoreessa maidossa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maito olisi pilalla.

Sulatetussa maidossa voi tuntua rautamainen tai saippuamainen tuoksu, joka johtuu maidossa olevan lipaasientsyymin toiminnasta. Jos vauva kieltäytyy syömästä sulatettua maitoa tuoksumuutoksen takia, äidinmaidon voi pastöroida ennen pakastusta. Tuore maito kuumennetaan kattilassa nopeasti 80 asteeseen, ei kiehuvaksi asti. Sen jälkeen maito jäähdytetään esim. kylmässä vesihauteessa jääkaapissa ja pakastetaan normaaliin tapaan.

Äidinmaito säilyy

  • 6 tuntia huoneenlämmössä
  • 2 vrk jääkaapin takaosassa (alle 6 astetta)
  • 6 kk pakastimessa
  • 1-2 viikkoa pakastelokerossa
  • 1 vrk sulatettuna jääkaapissa

Tämä teksti koskee omaan käyttöön pumpattavaa maitoa ja sen säilytystä kotioloissa. Sairaaloilla voi olla tiukemmat aikarajat äidinmaidon säilyvyydelle. Äidinmaidon luovuttajat saavat ohjeet omasta äidinmaitokeskuksestaan. 

Äidinmaidonkorvikkeen käyttö ja säilyttäminen poikkeaa äidinmaidolle laadituista ohjeista. Lisätietoa korvikkeen käytöstä löydät täältä.

Lisätietoa aiheeseen liittyen:
Äidinmaidon lypsäminen
Osittaisimetys

Julkaistu 9.12.2016