Rintamaito säilyy hyvin, kun panostaa hygieniaan sen käsittelyssä. Myöhemmin käyttöön tuleva maito on hyvä jäähdyttää jääkaapissa heti lypsämisen jälkeen.
Tämä ohje koskee lypsetyn maidon säilytystä kotioloissa. Sairaaloiden antamat säilyvyysohjeet voivat poiketa kotiolojen ohjeesta.
Rintamaito säilyy
Vastalypsetty maito
- 4 (-6) tuntia huoneenlämmössä (lämpötila noin 20 astetta)
- 2 (-4) vrk jääkaapin takaosassa (lämpötila alle 6 astetta)
- 6 (-12) kk pakastimessa
- 1-2 viikkoa pakastelokerossa
Jääkaapista otettu maito
- 1 tunti huoneenlämmössä (lämmittämättömänä tai syöntilämpöiseksi lämmitettynä)
Pakastimesta sulamaan otettu maito
- 1 vrk sulatettuna jääkaapissa
- 1 tunti sulatettuna huoneenlämmössä (lämmittämättömänä tai syöntilämpöiseksi lämmitettynä)
Rintamaito on elintarvike, joka voi pilaantua muiden ruoka-aineiden tavoin esimerkiksi seistyään liian kauan huoneenlämmössä tai oltuaan kosketuksissa syljen tai käsien bakteerien kanssa. Tutkimuksissa rintamaito on säilynyt hyvänä jääkaapissa tai huoneenlämmössä jopa useita vuorokausia. Kotioloissa hygienia ja huonelämpötila voivat olla erilaisia kuin tutkimusolosuhteissa. Ohjeiden pidemmät säilyvyysajat koskevatkin vain erittäin hygieenisesti käsiteltyä maitoa. On hyvä huomioida, että myös lämpötila vaikuttaa säilymiseen. Kesähelteillä maito ei säily yhtä kauan kuin viileämmällä säällä.
Rintamaitoa talteen
Pumppaa tai lypsä puhtain käsin puhtaaseen astiaan.
Jos vauvasi saa pumpatun/lypsetyn maidon muutaman tunnin sisällä, voit säilyttää sen huoneenlämmössä. Muussa tapauksessa siirrä lypsetty maito jääkaappiin heti lypsämisen/pumppaamisen jälkeen. Käyttämättä jäänyttä, huoneenlämmössä säilytettyä maitoa ei voi enää siirtää jääkaappisäilytykseen eikä pakastaa.
Jos maito on tarkoitus käyttää 1-2 vuorokauden sisällä, voit säilyttää sen jääkaapin takaosassa tiiviissä astiassa. Ovilokeroon maitoa ei kannata laittaa, koska siinä jääkaapin lämpötila vaihtelee enemmän kuin lähellä takaseinää. Siirrä maito jääkaappiin heti lypsämisen jälkeen.
Milloin ei kannata pakastaa lypsettyä maitoa?
Lypsettyä maitoa ei kannata säilöä pakastimeen, jos sinulla tai vauvallasi on sammasinfektio. Sammaksen aiheuttava hiivasieni ei tuhoudu pakastamalla. Imetystä tai lypsetyn maidon käyttämistä tuoreeltaan tai lyhyen jääkaappisäilytyksen jälkeen sammas ei estä.
Lypsetyn maidon pakastamista ei suositella myöskään imettävän vanhemman lääkekuurin (esimerkiksi antibioottikuurin) tai akuutin infektion aikana, vaikka imetyksen jatkamiselle ei yleensä ole estettä. Imettämistä tai lypsetyn maidon käyttämistä tuoreeltaan imettävän vanhemman flunssat, mahataudit ja muut tavalliset infektiot eivät estä, ja imetyksestä on vauvalle myös hyötyä, koska hän saa maidosta vasta-aineita taudinaiheuttajaa vastaan.
Joskus myös imetysaikana voidaan tarvita lääkitystä, joka edellyttää imetystaukoa. Maidonerityksen ylläpitämiseksi imetystauon aikana on kannattavaa lypsää oman voinnin mukaan. Imetyksen estävän lääkityksen aikana lypsettyä maitoa ei kuitenkaan tule antaa vauvalle eikä pakastaa.
Lisää lypsämisestä ja pumppaamisesta voit lukea täältä.
Rintamaidon pakastus
Kun aiot pakastaa rintamaitoa, viilennä se jääkaapissa heti lypsämisen jälkeen ja pakasta mieluiten samana päivänä. Jääkaappikylmän rintamaidon sekaan ei saa kaataa lämmintä, vastalypsettyä maitoa, jos sitä on tarkoitus säilyttää vielä jääkaapissa tai pakastaa. Viilennä siis eri aikaan lypsetyt maidot eri astioissa ja yhdistä ne ennen pakastusta. Jos käytät tuplapumppua, voit yhdistää samaan aikaan lypsetyt maidot yhteen astiaan heti lypsämisen jälkeen.
Rintamaito kannattaa pakastaa pienissä, 20-50 ml kokoisissa pakasteastioissa tai pusseissa. Pieni määrä on helppo sulattaa käyttöön. Kaupasta löytyy myös pullopusseja, joita voidaan käyttää kertakäyttötuttipullossa. Merkitse pakastuspussiin päivämäärä, jolloin maito on lypsetty.
Sellaisenaan tarjottavaksi tarkoitettu maito säilyy pakastimessa vähintään 6 kuukautta. Senkin jälkeen maitoa voi yleensä vielä käyttää ruoanlaittoon.
Rintamaidon sulatus
Hidas sulatus jääkaapissa pidentää maidon säilyvyysaikaa, joten maidon voi ottaa jääkaappiin sulamaan vuorokautta ennen sen käyttöä. Jos maito tulee heti käyttöön, sulatus sujuu nopeammin juoksevan veden alla tai lämpimässä (ei kuumassa) vesihauteessa. Jos maidossa näkyy sulatuksen jälkeen rasvakokkareita, älä ravista maitoa voimakkaasti, vaan sekoittele hellävaroen.
Sulatettu maito säilyy jääkaapissa vuorokauden. Kerran sulatettua maitoa ei saa pakastaa uudelleen.
Mikroon vai ei?
Kun rintamaitoa lämmitetään vauvalle satunnaisesti tai pienehköjä määriä, lämmitykseen voi käyttää mikroa. Lämmitä lyhyesti ettei maito kuumene liikaa, sekoita varovasti ja tarkista, että maito on sopivan lämpöistä.
Rintamaito sisältää vauvan terveyttä edistäviä bioaktiivisia tekijöitä, kuten eläviä valkosoluja ja bakteereja. Jos vauva saa suuren osan ravinnostaan lypsettynä tai pumpattuna äidinmaitona, vähäinen ja hellävarainen maidon käsittely auttaa näitä ainesosia säilymään. Anna tällöin vauvalle pakastamatonta maitoa niin usein kuin mahdollista. Sulata pakastettu maito lempeästi korkeita lämpötiloja (mikrouuni) välttäen.
Arjen kiireen keskellä on kuitenkin tärkeää muistaa, että myös mikrossa lämmitetty rintamaito on edelleen ainutlaatuisen hyvää ravintoa.
Lypsetyn maidon tarjoilu vauvalle
Lypsetyn maidon voi tarjoilla vauvalle huoneenlämpöisenä tai haaleaksi lämmitettynä. Lämmitä maito syöntilämpöiseksi pullonlämmittäjällä, lyhyesti mikrossa, lämpimän juoksevan veden alla tai vesihauteessa. Älä käytä kuumaa vettä, ettei maito kuumene polttavaksi. Sekoita lämmitetty maito varovasti lämpötilan tasaamiseksi ja tarkista maidon lämpötila aina ennen syöttöä tipauttamalla pisara kämmenselkäsi iholle. Sopivanlämpöinen maito ei tunnu iholla kylmältä eikä kuumalta, vaan on miellyttävän haaleaa.
Käytä syöttökertaa varten lämmitetty maito tunnin kuluessa ja kaada ylijäänyt maito pois. Kerran lämmitettyä maitoa ei voi säästää myöhempää syöttökertaa varten, vaikka vauva ei olisi annoksesta maistanutkaan. Hävikin välttämiseksi maito kannattaa lämmittää ja tarjoilla pieninä määrinä kerrallaan.
Haju- ja makumuutokset
Pakastetun tai jääkaapissa säilötyn maidon tuoksu on usein erilainen kuin tuoreessa maidossa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että maito olisi pilalla.
Sulatetussa maidossa voi tuntua rautamainen tai saippuamainen tuoksu, joka johtuu maidossa olevan lipaasientsyymin toiminnasta. Jos vauva kieltäytyy syömästä sulatettua maitoa tuoksumuutoksen takia, rintamaidon voi pastöroida ennen pakastusta. Pastörointi kannattaa tehdä mahdollisimman pian lypsämisen jälkeen. Tuore maito kuumennetaan kattilassa nopeasti 80 asteeseen, ei kiehuvaksi asti. Sen jälkeen maito jäähdytetään esim. kylmässä vesihauteessa jääkaapissa ja pakastetaan normaaliin tapaan.
Jos maito kuumentuu pastöroinnissa kiehuvaksi tai kuumentuu liian pitkään, sen voi edelleen käyttää normaaliin tapaan.
Pakastettu rintamaito ruuanlaitossa
Pakastettua, sulatettua rintamaitoa voi lisätä vauvan ruokaan. Ruuan voi pakastaa, kunhan maito on sulatettu juuri ennen ruuanlaittoa, ruoka on kuumennettu kunnolla valmistusvaiheessa ja jäähdytetty nopeasti ennen pakastamista.
Sulatettua rintamaitoa sisältävä ruoka säilyy noin kolme kuukautta. Jos rintamaito on ollut sulatettaessa jo säilytysaikansa päässä (6kk), pakastettu ruoka kannattaa käyttää mahdollisimman pian.
Jos pakastin sulaa
Jos pakastin pääsee vahingossa sulamaan, pilalle menneestä rintamaidosta voi hakea vakuutusyhtiöltä korvausta samaan tapaan kuin muistakin pilalle menneistä pakastetuista tuotteista. Rintamaidon hinnan voi kysyä esimerkiksi Äidinmaitokeskuksista. Yleensä se on noin 17-25 euroa/litra.
Tämä teksti koskee omaan käyttöön pumpattavaa maitoa ja sen säilytystä kotioloissa. Sairaaloilla voi olla tiukemmat aikarajat rintamaidon säilyvyydelle. Rintamaidon luovuttajat saavat ohjeet omasta äidinmaitokeskuksestaan.
Äidinmaidonkorvikkeen käyttö ja säilyttäminen poikkeaa äidinmaidolle laadituista ohjeista. Lisätietoa äidinmaidonkorvikkeen käytöstä löydät täältä.
Tämän artikkelin maidon säilytysajat perustuvat ABM:n ja CDC:n näyttöön perustuviin ohjeisiin, koska Suomessa ei ole aiheesta yhtenäistä suositusta:
Academy of Breastfeeding Medicine (2017) Human Milk Storage Information for Home Use for Full-term Infants
Centers for Disease Control and Prevention (2022) Proper Storage and Preparation of Breast Milk
Päivitetty 26.4.2024