Imetyksen tehostaminen eli maitomäärän lisääminen

Kuva: fizkes / iStock

Imetykseen pätee kysynnän ja tarjonnan laki: mitä enemmän maitoa rinnoista poistuu, sitä enemmän ne sitä tuottavat. Maitomäärän kasvattamiseksi tarvitsee siis lisätä tehokkaita imetyskertoja ja/tai lypsykertoja. Imetyksen tehostaminen onnistuu usein hiukan imetystapoja muuttamalla.

Maidonerityksen tehostamisen resepti:

  • Lisää ihokontaktia ja nuku yhdessä vauvan kanssa. Lue lisää turvallisesta perhepedistä.
  • Imetä vauvaa useammin, vähintään 10-12 kertaa vuorokaudessa
  • Jos imetyskertojen lisääminen tuntuu vaikealta, kokeile lisätä yksi imetyskerta vaikka yöhön tai ottaa vauva nukkuvana ihokontaktiin rinnalle imemään.
  • Vaihtele vauvaa rinnalta toiselle saman imetyskerran aikana. Vaihda rintaa aina, kun vauva nielee maitokulauksia enää harvakseltaan tai alkaa torkahtaa.
  • Voit lisätä vauvan saamaa maidon määrää puristamalla rintaa laajalla otteella vauvan imiessä.
  • Pumppaa imetyksen päätteeksi tai vauvan nukkuessa. Tehokkaimmin maitomäärää kasvattaa molempien rintojen lypsäminen samaan aikaan tuplapumpulla. Jos käytössäsi on tavallinen pumppu, lypsä rintoja vuorotellen 15-20 minuutin ajan, esim. 5 min. – 5 min. – 5 min.  – 5 min. Maidon voi pakastaa. Jos osittaisimetät, voit korvata pumpatulla maidolla osan vauvalle määrätystä korvikemäärästä.
  • Unohda tutti – anna vauvan kaiken imemisen tarpeen kohdistua rintaan.
  • Vaikka rinnat tuntuisivat tyhjiltä, älä huolestu. Mitä enemmän maitoa poistuu, sitä enemmän sitä myös muodostuu. Rinta ei ole koskaan tyhjä.
  • Ole kärsivällinen ja luota itseesi: maidon määrä lisääntyy muutaman päivän viiveellä.

 

Entä jos tehostaminen ei auta?

Joskus vauvan imuote ei ole niin tehokas, että hän saisi tyhjennettyä rintoja tehokkaasti. Tällöin maitomäärä voi jäädä vauvan tarpeeseen nähden niukaksi, vaikka imetykseen kuluisi vuorokaudessa paljon aikaa. Imuotetta voi korjata monin tavoin. Se voi onnistua kotikonstein tai osaavan imetysohjaajan avulla. Voit kysyä vinkkejä myös imetystukivanhemmilta.

Joskus vauvan suun anatomia tai motoriikka voi vaikeuttaa tehokkaan imuotteen saamista. Näissä pulmissa tarvitaan erityisen asiantuntevaa imetysohjausta. Voit kysyä neuvolasta tai imetyspolilta mahdollisuutta päästä imetyskouluttajan tai IBCLC-ammattilaisen imetysohjaukseen. Löydät listan imetyspoleista sivuiltamme.

Jos maitomäärä ei tehostamisesta huolimatta tunnu lisääntyvän, syynä voi olla myös vanhemman terveyshaaste, joka vaikuttaa maidoneritykseen. Tällöin voit saada tukea toiveidesi mukaan joko sujuvaan osittaisimetykseen tai äidinmaidonkorvikkeelle siirtymiseen.

Jos imetys on erilaista kuin ajattelit, se voi nostaa monenlaisia tunteita. Muista, että saat aina olla ylpeä itsestäsi. Olet tehnyt upean työn, enemmän kuin parhaasi.

 

Päivitetty 24.1.2023