Ammattilaisapua imetykseen

Imetyspulmiin on tarvittaessa tärkeää saada nopeasti imetyskoulutuksen saaneen ammattilaisen ohjausta. Terveydenhuollon ammattilaiset antavat imetysohjausta synnytyssairaalassa, neuvolassa ja imetyspoliklinikoilla.

Ammattilaisen apu on tarpeen esimerkiksi silloin, kun pienen vauvan imuotteessa tai kasvussa on haasteita, imetys on kivuliasta, kireä kieli- tai huulijänne vaikeuttaa vauvan imemistä tai lisämaitoa halutaan vähentää imetystä tehostamalla. Myös rintojen terveyteen sekä imetyksen ja lääkeaineiden sopivuuteen liittyvistä asioista kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Imetystukiäiti voi kulkea imettävän äidin rinnalla silloinkin, kun imetykseen tarvitaan ammattilaisen apua.

Mistä apua?

Synnytyssairaalasta voi pyytää ohjausta ennen ja jälkeen kotiutumisen pienen vauvan kanssa.

Kotiutumisen jälkeen neuvolasta voi pyytää aikaa imetysohjaajakoulutuksen käyneelle terveydenhoitajalle. Joillain neuvoloilla on erikseen imetysvastaava.

Monessa synnytyssairaalassa toimii imetyspoliklinikka, jossa työskentelevät imetysohjauksen ammattilaiset. Osaan poleista tarvitsee lähetteen, osaan voi varata tapaamisajan itse. Kysy synnytyssairaalastasi tai neuvolastasi lisätietoja.

Imetyspoleja toimii mm. Espoon sairaalan, Helsingin Naistenklinikan, Hyvinkään, Lohjan, Kuopion, Turun, Porin, Seinäjoen, Vaasan, Jyväskylän, Päijät-Hämeen, Kemin ja Joensuun sairaaloissa (vuoden 2019 tilanne).

Teratologinen tietopalvelu antaa luotettavaa tietoa imetyksen ja lääkkeiden yhteensopivuudesta. Palvelu on avoinna arkisin klo 9-12 numerossa 09 4717 6500. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat soittaa palveluun myös muina aikoina.

Lääkäreillä ja usein myös apteekin henkilökunnalla on pääsy Lactbase-tietokantaan, josta voi myös tarkistaa lääkkeen sopivuuden imettävälle äidille.

Eri puolella Suomea toimii yksityisiä imetysohjaajia, jotka tekevät maksullisia kotikäyntejä, pitävät vastaanottoa ja imetysvalmennuksia. Hintaa kannattaa tiedustella heiltä suoraan.

Imetyksen tuen sivuille kootuilla imetysasiantuntijoilla on joko imetyskouluttajan tai IBCLC:n pätevyys, eli heillä on kokemusta ja taitoa auttaa myös haastavissa imetystilanteissa.

Imetysensiapu, Pääkaupunkiseutu, myös etävastaanotto
Kehonlumo, Kanta-Häme (pääsääntöisesti Riihimäki)
Kätilöpalvelu Käsi Sydämellä
, Suur-Oulun alue
Mammae, Turku
Mammaliina, Pääkaupunkiseutu
Meri Haahtela, Pääkaupunkiseutu, Uusimaa ja Etelä-Suomi. Myös etävastaanotto.
Neuvola Nuppu, Pääkaupunkiseutu
Pienet Sydämellä, Pääkaupunkiseutu (myös pienten lasten syömisvaikeudet ja aistisäätelyhaasteet)
Rinnalla, Keski-Suomi ja osin Savo
Titan terapiat, Luoteis-Uusimaa (mm. Vihti, Lohja, Loppi,  Karkkila, Kirkkonummi)
Tmi Marjo Sinkko, Lappeenranta ja lähikunnat, Etelä-Karjalan alue
Untuvanuttu, Lahti, Päijät-Häme, Mäntsälä
Hoivaa ja Valoa, Piia Äijö, eteläinen Etelä-Pohjanmaa

  • Imetysohjaaja -tutkinto on WHO:n 20 tunnin imetyskoulutus, joka antaa perusvalmiudet imetysohjaamiseen. Tämän peruskoulutuksen ovat suorittaneet kaikki kätilöt ja valtaosa perheiden kanssa työskentelevistä terveydenhoitajista. Joissain kunnissa myös esimerkiksi perhetyöntekijöillä on imetysohjaajakoulutus. Koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut sekä yksityiset toimijat. Koulutuksen suorittaminen ei vaadi terveydenhuollon tutkintoa.
  • Imetyskouluttaja on syventävä imetystutkinto, joka perehdyttää imetysohjauksen ja -tuen asiantuntijatehtäviin. 
  • IBCLC on laaja, kansainvälinen imetyksen erityisasiantuntijatutkinto.
    IBCLC-imetysasiantuntijat voivat antaa perustason imetysohjausta sekä ohjata myös erityisen haastavissa imetystilanteissa.

Voit lukea lisää eri imetyskoulutuksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.