Ammattilaisapua imetykseen

Imetyspulmiin on tarvittaessa tärkeää saada nopeasti imetyskoulutuksen saaneen ammattilaisen ohjausta. Terveydenhuollon ammattilaiset antavat imetysohjausta synnytyssairaalassa, neuvolassa ja imetyspoliklinikoilla.

Ammattilaisen apu on tarpeen esimerkiksi silloin, kun pienen vauvan imuotteessa tai kasvussa on haasteita, imetys on kivuliasta, kireä kieli- tai huulijänne vaikeuttaa vauvan imemistä tai lisämaitoa halutaan vähentää imetystä tehostamalla. Myös rintojen terveyteen sekä imetyksen ja lääkeaineiden sopivuuteen liittyvistä asioista kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Imetystukiäiti voi kulkea imettävän äidin rinnalla silloinkin, kun imetykseen tarvitaan ammattilaisen apua.

Mistä apua?

Synnytyssairaalasta voi pyytää ohjausta ennen ja jälkeen kotiutumisen pienen vauvan kanssa.

Kotiutumisen jälkeen neuvolasta voi pyytää aikaa imetysohjaajakoulutuksen käyneelle terveydenhoitajalle. Joillain neuvoloilla on erikseen imetysvastaava.

Monessa synnytyssairaalassa toimii imetyspoliklinikka, jossa imetyskoulutuksen saaneet kätilöt antavat imetysohjausta. Osaan poleista tarvitsee lähetteen, osaan voi varata tapaamisajan itse. Kysy synnytyssairaalastasi tai neuvolastasi lisätietoja.

Imetyspoleja toimii mm. Espoon sairaalan, Helsingin Naistenklinikan, Hyvinkään, Lohjan, Kuopion, Turun, Porin, Seinäjoen, Vaasan, Jyväskylän, Päijät-Hämeen ja Joensuun sairaaloissa (vuoden 2019 tilanne).

Teratologinen tietopalvelu antaa luotettavaa tietoa imetyksen ja lääkkeiden yhteensopivuudesta. Palvelu on avoinna arkisin klo 9-12 numerossa 09 4717 6500. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat soittaa palveluun myös muina aikoina.

Apteekin henkilökunnalla on yleensä pääsy tietokantaan, josta voi myös tarkistaa lääkkeen sopivuuden imettävälle äidille.

Eri puolella Suomea toimii yksityisiä imetysohjaajia, jotka tekevät maksullisia kotikäyntejä, pitävät vastaanottoa ja imetysvalmennuksia. Hintaa kannattaa tiedustella heiltä suoraan. Imetyksen tuen tiedossa ovat esimerkiksi seuraavat kokeneet, yksityiset palveluntarjoajat:

Mammaliina, Pääkaupunkiseutu
Meri Haahtela, Pääkaupunkiseutu, Uusimaa ja Etelä-Suomi
Neuvola Nuppu, Pääkaupunkiseutu
Pienet Sydämellä, Pääkaupunkiseutu (myös aistisäätelyn pulmat ja pienten lasten syömisvaikeudet)
Titan terapiat, Luoteis-Uusimaa (mm. Vihti, Lohja, Loppi,  Karkkila, Kirkkonummi)
Mammae, Turku
Rinnalla, Keski-Suomi ja osin Savo
Kätilöpalvelu Käsi Sydämellä, Suur-Oulun alue
Tmi Marjo Sinkko, Lappeenranta ja lähikunnat, Etelä-Karjalan alue
Äidin sydän – äitiyden erikoispalvelut, Meri-Lappi
Untuvanuttu, Lahti, Päijät-Häme, Mäntsälä