Häät, juhlat ja imetys

Kun järjestät häät imetysaikana, päivän suunnittelussa ja puvun valinnassa kannattaa ottaa huomioon muutama erityinen seikka. Kokosimme imettävien vanhempien parhaat vinkit häiden ja imetyksen yhdistämiseen.

Hääpäivän aamu

Edestä avattava huppari tai muu paita on kätevä asu kampauksen ja meikin aikana. Sen saa helposti pois päältä lopputulosta turmelematta. Avattavan paidan kanssa on myös helppo imettää.

Hääpuku ja imetys

Puku, jonka yläosaa saa löysättyä helposti, on imetyksen kannalta kätevä. Esimerkiksi vetoketjullinen tai nyörillinen puku sopii tähän hyvin. Jos rinnat ovat raskaat, olkaimellinen puku voi pysyä tukevammin päällä kuin olkaimeton.

Osa imettävistä morsiamista ei käytä rintaliivejä puvun alla, osalla liivit on ommeltu osaksi pukua tai ne ovat muuten käytännölliset imetyksen kannalta. Varmista, etteivät liivit tai puku purista rintojen ja kainaloiden aluetta liikaa. Pitkäkestoinen puristus voi altistaa tiehyttukoksille.

Jos vauva on häiden aikaan pieni tai rinnat heruvat muuten helposti, puvun alle kannattaa varata imukykyisiä liivinsuojia. Läheisten halaukset, tunteikkaat hetket tai oman vauvan itku voivat saada maitohanat auki yllättävällä hetkellä.

Kaksi mekkoa oli hyvä ratkaisu. Käytin virallisen osuuden hienoa hääpukua ja illalla toista, rennompaa mekkoa.

Imetyshetket hääjuhlassa

Hääpäivän imetyskuvat ovat kauniita, ihania muistoja. Valokuvaajalle voi kertoa etukäteen, jos toivot hänen ikuistavan palasen hääpäivän tästäkin puolesta.

Kaaso on tärkeä apu puvun kanssa ennen ja jälkeen imetyksen ja hänen apunsa tärkeydestä kannattaa jutella jo etukäteen. Seremoniamestarille tai juhlan ohjelmasta vastaavalle henkilölle kannattaa vinkata, kun tarvitsette vauvan kanssa imetyshetken pituisen tauon.

Puvun suojaksi on hyvä varata esim. harsoja imetyksen ajaksi estämään pukluvahinkoja ja vaipan ohivuotoja. Vauvan röyhtäytys kannattaa antaa jonkun muun kuin morsiamen tehtäväksi, koska moni vauva puklaa imetyksen päätteeksi. Kiinteitä syövän vauvan hääpäivän aterioita voi halutessaan suunnitella niin, ettei mahdollinen puklu ole kovin värjäävää. Porkkanaa ja mustikkaa voi syödä jonain muunakin päivänä.

Juhlien vilskeessä syömään rauhoittuminen voi olla pienille lapsille ja vauvoille hankalaa. Osa vauvoista voi hepuloida rinnalla tai syödä vain vähän kerrallaan. Tästä ei kannata huolestua. Koita pitää itsesi rauhallisena, niin voit auttaa vauvaakin rauhoittumaan.

Hääpäivän vieraspaljous ja erityinen tunnelma voi saada isomman vauvan tai taaperon kaipaamaan tiuhemmin imetyshetken turvaa ja rauhaa, vaikka päiväimetyksiä olisi muuten jo harvakseltaan. Päiväunille nukahtaminen voi myös kestää tavallista kauemmin.

Jos juhlapaikalla on rauhallinen huone tai nurkkaus, sinne voi tuoda tuolin ja imetystyynyn syöttöhetkiä varten. Mahdollisimman ärsykkeetön tila, jossa niin vanhempi kuin lapsi voi hetken rauhoittua, auttaa imetyshetkiä onnistumaan. Vauvat ovat kuitenkin yksilöitä. Osa vauvoista syö tavalliseen tapaan myös juhlatilan hulinassa.

Vaipanvaihtoon on hyvä varata vaipanvaihtoalusta, kosteuspyyhkeitä ja kannellinen roskis vaipoille, etenkin jos häissä on useampi pieni vieras.

Kantoliina oli meidän pelastus! Vauva nukkui siinä pitkät päikkärit hääjuhlan aikana ja samalla hän sai olla lähellä.

Hääpäivän aikataulu

Hääpäivää lasten kanssa helpottaa, kun aikataulutus on riittävän väljä ja siinä huomioidaan myös lapsen rytmit. Mitä pienempi vauva ja tiheämmät imetykset, sen parempi jos aikataulu voi hieman joustaa. Vanhempana tunnet oman lapsesi parhaiten ja voit suunnitella päivän kulkua hänen tarpeidensa ja valmiuksiensa mukaan.

Kuva: Jussi Paakkinen

Täysimetetyn vauvan syöttöhetket voi pyrkiä ajoittamaan ennen vihkimistä, onnittelukierrosta tai kakunleikkausta, jolloin nälkä ei yllätä kesken tärkeän ohjelmanumeron.

Jos vauva osaa syödä pullosta, maitoa voi varata myös hoitajalle. Poikkeuksellinen tilanne voi saada vauvan kaipaamaan maitoa hieman tavallista enemmän. Vauvantahtisen pulloruokinnan tekniikka mukailee imetystä ja on vauvalle turvallinen ja stressitön.

Hääjuhla on kaikessa ihanuudessaan pienille ihmisille suuri kokemus, ja he saattavat väsähtää illalla tavallista aikaisemmin.

Lastenhoito hääpäivänä

Vauvan hoidosta hääpäivän aikana on hyvä sopia etukäteen, varsinkin jos juhlat ovat suuret ja kestävät pitkään.

Vauvan kannalta mukavinta on, jos hoitaja on tuttu. Jos vauvaa hoitaa esimerkiksi isovanhempi, jutelkaa etukäteen onko häissä sellaisia hetkiä, joihin hän haluaisi osallistua niin että vauvan hoitovastuu on jollain toisella. Jos vauvaa hoitaa palkattu hoitaja, hänet voi pyytää etukäteen kotiin tutustumaan vauvaan.

Imetin häissämme omalla paikallani juhlasalissa aina kun vauvani halusi. Olimme palkanneet lastenhoitajan 12 tunniksi ja hän hoiti poikaamme muutoin. Illalla hoitaja ja vauva siirtyivät hotellihuoneeseen, jonka jääkaappiin olin pumpannut maitoa. Minä tulin klo 02 juhlista hotellille vapauttamaan hoitajan ja imettämään tyhjäksi erittäin pinkeäksi käyneet rintani. Hoitaja oli etukäteen käynyt tutustumassa vauvaan ja kaikki sujui todella hienosti.

Teidän elämänne saa näkyä

Häät ovat juuri teidän juhlanne. Teidän ei tarvitse huolehtia siitä, miten vieraat suhtautuvat imetykseen tai venyykö aikataulu lasten takia. Elämänne saa näkyä omassa, tärkeässä päivässänne, sellaisena kuin se on.

 

Vinkit on koottu Imetyksen tuen Facebook-ryhmän ja Instagramin seuraajien kokemuksien pohjalta.

Kuva: Helena Rännäli