Suihkutissit ja helpotuskonstit

Kun maitoa tulvii ja suihkuaa ja tuntuu olevan enemmän kuin omiksi tarpeiksi, voi olla kysymys kahdesta asiasta. Joko siitä, että rinnat todella tuottavat enemmän maitoa kuin vauva jaksaa syödä. Tai siitä, että maitoa tulee vauvalle sopivasti tai niukasti, mutta se heruu kovalla paineella suihkuten.

Voimakas heruminen tai maidon suihkuaminen voivat aiheuttaa pulmia imetykseen. Kun maito heruu vuolaasti, vauvan voi olla vaikea koordinoida imemistä, nielemistä ja hengitystä. Vauva saattaa kakoa, tikahtua, päästää toistuvasti otteensa rinnasta ja usein myös ärsyyntyä.

Voimakkaasti heruvan maidon mukana vauva nielee helposti ilmaa. Mahassa oleva ilma alkaa usein vaivaamaan muutaman minuutin kuluttua imetyskerran alusta ja vauva parahtaa itkuun. Väliröyhtäyttäminen saattaa auttaa ja imetyshetki voi jatkua rauhallisempana. Toiset vauvat kuitenkin kärsivät kovasti mahassa kiertävästä ilmasta, joka saattaa aiheuttaa myös puklailua ja piereskelyä. Mahavaivainen vauva hakee usein lohtua rinnalta ja haluaa syödä tiheästi. Vauva voi myös raivota rinnalle tai kieltäytyä imemisestä.

Imetyshetkien rauhoittamiseksi on monenlaisia vinkkejä. Osa herumista hillitsevistä keinoista vähentää maidon liikatuotantoa (ns. suihkutissihoito), joten niitä ei voi kokeilla, mikäli vauvan kasvu on ollut niukkaa.

Kaikille sopivia konsteja herumisen hillitsemiseksi:

-Anna ensimmäisen, voimakkaan maitosuihkun suihkuta harsoon (tai kuppiin, mikäli haluat maidon talteen)

-Suosi imetysasentoja, joissa vauva on pystyasennossa (esim. takanoja-asento maha mahaa vasten tai vauva istumassa reitesi päällä). Pystyasennossa vauva hallitsee maitovirtaa paremmin ja mahaan päätynyt ilma poistuu jo imetyksen aikana nenänielun kautta)

-Hyödynnä painovoimaa ja imetä selälläsi, vauva mahan päällä. Maito virtaa “ylämäkeen”, mikä heikentää herumisen voimaa

-Paina rinnan päältä kämmensyrjällä mahdollisimman läheltä nännipihaa kovimman herumisen aikana

Suihkutissihoito – eli kun voimakas heruminen liittyy runsasmaitoisuuteen

Joskus suihkuaminen johtuu siitä, että rinnat tuottavat erityisen runsaasti maitoa, enemmän kuin vauva jaksaa syödä. Silloin suihkuamista voi hillitä ns. suihkutissihoidolla. Hoito vähentää maidon määrää, joten ennen sen aloittamista on tärkeää varmistaa että vauva kasvaa riittävästi. Vauvan on hyvä olla 4-6 viikon ikäinen ennen suihkutissihoidon aloittamista. Ensimmäisten viikkojen aikana maidontuotanto on vielä käynnistelyvaiheessa ja rintojen suihkuaminen on silloin tavallinen ja normaali ilmiö.

-Imetä samasta rinnasta kahdella tai useammalla imetyskerralla peräkkäin. Alkuun vaihtoväli voi olla esim. 2-3 tuntia. Imetettävä rinta on kerta kerralta vähän tyhjempi ja heruminen maltillisempaa. Tämä ei tapahdu heti vaan muutos tapahtuu yleensä muutamassa päivässä.
Vaihtoväliä voi tarvittaessa pidentääkin, jos on tarpeen.

-Huolehdi, ettei lepovuorossa oleva rinta pääse pakkautumaan, mikä voi aiheuttaa tiehyttukoksia. Jos toinen rinta alkaa tuntua ikävän pingottuneelta, voit lypsää pienen määrän maitoa pois. Jos rinta tuntuu pakkautuneelta ja kipeältä, anna vauvan tyhjentää rinta ja jatka suihkutissihoitoa kun rinta tuntuu taas normaalilta.

Vauva saa tyhjemmästä rinnasta rasvaisempaa maitoa, mikä saattaa pitää nälkää hieman kauemmin.
Joskus maidon ylituotanto voi myös aiheuttaa vauvan niukkaa kasvua, kun hän saa vatsansa täyteen imetyskerran alussa heruvaa vähärasvaista maitoa, johon hitaammin virtaavat rasvamolekyylit eivät ole vielä ehtineet mukaan. Jos vauvasi kasvaa niukasti mutta maidontulosi on runsasta, kannattaa myös tarkistaa vauvan imemisote imetysohjaajan kanssa.

 

Julkaistu 1.11.2018