Miten paljon vastasyntynyt syö?

Ensimaitoa tarvitaan vain vähän

Ensipäivien maito eli kolostrum on tuhtia tavaraa, jolloin hyvin pieni määrä kerrallaan riittää. Kolostrum on usein erinäköistä kuin kypsä maito: tahmeaa, valkoista, keltaista, punaista tai jopa vihertävää. Kolostrumin paksun koostumuksen ja ansiosta se on turvallista nieltävää aivan vastasyntyneelle, joka vasta harjoittelee imemisen, nielemisen ja hengittämisen rytmittämistä.

Kolostrum on vauvalle paljon muutakin kuin ruokaa. Vauva saa siitä tarvitsemiaan ravintoaineita, nestettä sekä myös perustan vastustuskyvylleen.

Imetä tiheästi, maitomäärä kasvaa

Vuorokauden ikäinen, täysiaikainen ja terve vauva saa yleensä yhdellä imetyksellä 1 – 5 ml kolostrumia. Kahden vuorokauden ikäinen vauva saa yhden imetyksen aikana keskimäärin noin 5 -15 ml kolostrumia. Rintamaito on nopeasti sulavaa, minkä vuoksi imetyskertoja tarvitaan aluksi paljon.

Vauva haluaa syödä tiheästi myös siksi, että hän on kohdussa ollessaan niellyt runsaasti lapsivettä ja tottunut siihen, että maha on täysi. Vauva on viisas: maitomäärä lisääntyy sitä nopeammin, mitä enemmän vauva imee rinnalla. Viikon ikäinen vauva saattaa syödä kerta-annoksena jopa 60 ml maitoa.

Ihokontakti tukee imetystä

Maidoneritys pääsee vauhtiin, kun istukka on poistunut synnytyksessä ja vauva saa olla runsaasti rinnalla imemässä. Maito nousee, eli maitomäärä lisääntyy huomattavasti 2 – 4 päivän kuluttua synnytyksestä suurimmalla osalla imettävistä vanhemmista. Osalla maitomäärän selvä lisääntyminen kestää päivän tai pari pidempään.

Maidonnousun aikaan vanhemman mieli voi olla herkässä ja moni asia itkettää. Se menee ohitse. Myös lievä lämmönnousu on normaalia.

Jos terve ja täysiaikainen vastasyntynyt saa olla alusta asti paljon ihokontaktissa ja imeä vauvantahtisesti, hän todennäköisesti pärjää maidonnousuun saakka ilman lisämaitoa sikiöaikaisten ravinto- ja nestevarastojensa turvin.

Päivitetty 8.4.2021