Miten paljon vastasyntynyt syö?

Ensimaitoa tarvitaan vain vähän

Vastasyntyneen vatsalaukku on pieni, noin viinirypäleen kokoinen, ja täyttyy aluksi pienestä määrästä maitoa. Ensipäivien maito eli kolostrum on tuhtia tavaraa, jolloin hyvin pieni määrä kerrallaan riittää. Kolostrum on usein erinäköistä kuin kypsä maito: tahmeaa, valkoista, keltaista, punaista tai jopa vihertävää.

Kolostrum on vauvalle paljon muutakin kuin ruokaa. Vauva saa siitä tarvitsemiaan ravintoaineita, nestettä sekä myös perustan vastustuskyvylleen.

Imetä tiheästi, maitomäärä kasvaa

Vuorokauden ikäinen, täysiaikainen ja terve vauva saa yleensä yhdellä imetyksellä 1 – 5 ml kolostrumia. Kahden vuorokauden ikäinen vauva saa yhden imetyksen aikana keskimäärin noin 5 -15 ml kolostrumia.

Maitomäärä lisääntyy sitä nopeammin, mitä enemmän vauva imee rinnalla. Viikon ikäinen vauva saattaa syödä kerta-annoksena jopa 60 ml maitoa.

Ihokontakti tukee imetystä

Maidoneritys pääsee vauhtiin, kun istukka on poistunut synnytyksessä ja vauva saa olla runsaasti rinnalla imemässä. Maito nousee, eli maitomäärä lisääntyy huomattavasti 2 – 4 päivän kuluttua synnytyksestä suurimmalla osalla imettävistä vanhemmista. Osalla maitomäärän selvä lisääntyminen kestää päivän tai pari pidempään.

Maidonnousun aikaan äidin mieli voi olla herkässä ja moni asia itkettää. Se menee ohitse. Myös lievä lämmönnousu on normaalia.

Jos terve ja täysiaikainen vastasyntynyt saa olla alusta asti paljon ihokontaktissa ja imeä vauvantahtisesti, hän todennäköisesti pärjää maidonnousuun saakka ilman lisämaitoa sikiöaikaisten ravinto- ja nestevarastojensa turvin.

Päivitetty 8.4.2021