Mitä hankin imetystä varten?

Imetys ei tarvitse sujuakseen useinkaan mitään tarvikkeita. Yleensä vauva, rinta ja vanhemman iho riittävät.
Listasimme, millaisia tuotteita imetyksen avuksi on olemassa ja milloin niitä tarvitaan.

Harsot

Harsoista on apua imetyshetkissä. Niillä voi pyyhkiä vauvan suupielestä valuvat maidot ja suojata vaatteita pieniltä maitopukluilta röyhtäytyksen aikana tai imetyksen jälkeen. Nosta juuri syönyttä vauvaa varovasti ja rauhallisesti, niin vältyt isommilta pukluilta!

Jos maito heruu rinnoista suihkuamalla imetyskerran alussa, voit napata ensimmäiset maitosuihkut harsoon, jos ne häiritsevät vauvan syömistä.

Imetysliivit

Imetysliivit eroavat tavallisista rintaliiveistä siten, että kuppiosan kankaan saa avattua helposti imetystä varten. Parhaat imetysliivit ovat pehmeät ja joustavat, eivätkä paina rinnan tai kainalon aluetta. Liian tiukka tai puristava kangas voi aiheuttaa imetysaikana maitotiehyiden tukoksia.

Rintojen koko voi etenkin imetyksen ensiviikkoina kasvaa hieman, esimerkiksi yhden kuppikoon verran verrattuna kokoon ennen raskautta. Tilanne tasoittuu myöhemmin. Voit kysyä sopivan liivikoon valinnasta lisää myyjältä. Imetysliivejä on myynnissä lastentarvikeliikkeissä, eri vaateketjuilla sekä nettikaupoissa.

Liivinsuojat

Maitoa saattaa tihkua rinnoista myös imetyskertojen välissä, etenkin jos mietit vauvaa tai kuulet vauvan itkua. Paitaa voi suojata kastumiselta sujauttamalla rintaliiveihin liivinsuojat. Suojia voi ostaa kertakäyttöisinä tai kankaisina kestosuojina. Moni vanhempi suosii kankaisia suojia, koska ne voivat tuntua rinnan ihoa vasten mukavammilta, eivätkä tartu ihoon kiinni maidon kuivuessa.

Maidonkerääjä

Maidonkerääjistä voi olla iloa, jos huomaat rintojesi heruvan helposti ja vuolaasti esimerkiksi kun imetät toisesta rinnasta. Maidonkerääjä on muovinen kuppi, joka laitetaan rintaa vasten esimerkiksi imetysliivin sisään. Rinnasta heruva maito kerääntyy kuppiin ja sen voi antaa vauvalle myöhemmin tuoreeltaan tai pakastimesta sulatettuna.

Imetysvaatteet

Imetyspaidoissa ja -mekoissa on imetystä varten suunniteltuja aukkoja ja luukkuja, joiden kautta imetys onnistuu melko huomaamatta ja ilman vaatteiden riisumista. Imetysvaatteet eivät ole välttämätön hankinta, mutta ne voivat helpottaa imetysarkea etenkin kun liikutaan kodin ulkopuolella. Valikoimaa ja valmistajia on runsaasti.

Osa vanhemmista käyttää imetysaikana paidan alla ohutolkaimisia toppeja. Imetyshetken aikana paidan helma nostetaan ylös, rinnan saa topin alta vauvan käyttöön, eikä vatsan alue jää paljaaksi.
Myös erilaiset neuletakit toppien kanssa voivat olla käteviä vaateyhdistelmiä imetysaikana.

Imetystyyny

Imetystyyny voi pienen vauvan kanssa olla ihan mainio apuväline, kun imetät istualtaan. Imetystyyny ei ole välttämätön ja imetyksen apuna voi hyvin käyttää myös vähän vauvaa isompaa, napakkaa tavallista tyynyä tai isoa sohvan koristetyynyä. Tyynyn avulla vauvan saa istuen imettäessä sopivalle korkeudelle lähemmäs rintaa. Tyynyllä voi myös tukea vanhemman käsiä rentoon ja mukavaan asentoon.

Rintapumppu

Rintapumppua tarvitaan, jos maitoa tarvitaan lisää, eikä vauvan imuteho vielä ihan riitä isomman maitotilauksen tekemiseen. Rintapumppu voi myös olla hyvä apu silloin, kun haluat pumpata maitoa varastoon myöhempää käyttöä varten. Maidon noustua noin 2-5 päivän päästä synnytyksestä rinnat tuntuvat pinkeiltä ja täysiltä, mutta silloin niitä kannattaa lypsää hellävaraisesti käsin, ellei pumppaamiselle ole muuten tarvetta.

Pumppua ei tarvitse ostaa etukäteen, koska se voi hyvin jäädä kokonaan tarpeettomaksi. Jos tarvitse pumppua, valitse se käyttötarpeen mukaan:

  • Jos pumppaat satunnaisesti tai haluat nostaa hieman maidon määrää, siihen sopii yleensä käsikäyttöinen (manuaalinen) pumppu tai edullisempi sähköinen pumppu. Niitä saa lastentarvikeliikkeistä, nettikaupoista ja marketeista.
  • Jos pumppaat kaiken tai lähes kaiken maidon vauvalle, paras valinta on ns. sairaalatasoinen sähköinen rintapumppu. Niitä saa myös versioina, joissa on akku, jolloin pumpatessa on helpompi liikkua. Tuplapumpulla pumppaat molemmat rinnat yhtä aikaa. Tehokas sähköinen rintapumppu on hintava, mutta sen voi myös vuokrata siksi aikaa, kun tarvetta on. Voit etsiä vuokraavia tahoja netistä hakusanalla ”rintapumpun vuokraus”.

Rintapumpun suppilon on hyvä olla sopivan kokoinen omalle rinnalle. Kysy myyjältä, onko valitsemassasi merkissä mahdollista valita suppilon koko ja millainen olisi sinulle sopiva.

Lue lisää pumppaamisesta!

Rintakumi

Rintakumi on ohuesta silikonista valmistettu, nännin päälle asetettava apuväline, joka muistuttaa liereineen pientä hattua. Rintakumi on tarkoitettu lähinnä lyhytaikaiseen käyttöön helpottamaan vauvan tarttumista rintaan. Se antaa erilaisen tunteen vauvan suuhun kuin pelkkä rinta, joten rintakumista pois opettelu voi viedä hieman aikaa. Rintakumi heikentää hieman rinnan saamaa stimulaatiota, joten rintaa voi olla hyvä tyhjentää käsin tai pumpulla lypsäen, jos rintakumi on ensiviikkoina käytössä. Näin maitomäärä pysyy paremmalla tasolla.

Joskus rintakumia käytetään kiireisellä lapsivuodeosastolla hieman turhankin helposti, joten pyydä aina runsaasti imetysohjausta lisäksi, jos teille suositellaan rintakumia.

Lue lisää rintakumin käytöstä!

Nänninkohottaja

Nänninkohottaja on apuväline matalille ja sisäänpäin kääntyneille rinnanpäille. Sillä nostetaan rinnanpäätä enemmän koholle, jotta vauvan on helpompaa saada hyvä imuote. Kohottajaa voi käyttää jo odotusaikana. Nänninkohottajan voi ostaa apteekista. Jos et ole varma, onko sinulla matalat tai sisäänpäinkääntyneet rinnanpäät, juttele asiasta neuvolassa. Imetys sujuu niidenkin kanssa usein oikein mainiosti ja imetys muokkaa rinnanpäätä luonnostaan enemmän koholle.

Imetysapulaite

Jos vauva tarvitsee imetyksen lisäksi hieman isompia määriä lisämaitoa, sen voi tuttipullon sijaan antaa imetysapulaitteella. Laite on tuttipullon pullo-osa, josta maito virtaa pientä letkua pitkin. Letku teipataan äidin rintaan lähelle rinnanpäätä. Kun vauva imee rintaa, hän saa lisäksi maitoa myös pullosta. Imetysapulaitteen voi tilata nettikaupasta tai tehdä itse.

Imetysapulaitteesta voit lukea lisää täältä!

Tutti

Tutin käyttöä kannattaa välttää imetyksen ensiviikkoina. Vauvan kaiken imemistarpeen kannattaa antaa kohdistua rintaan, jotta ne alkavat tuottaa riittävästi maitoa. Tutti antaa myös melko voimakkaan ärsykkeen vauvan kitalakeen ja voi joillain vauvoilla häiritä hyvän imuotteen löytämistä.

Jos olette vauvan kanssa erossa toisistanne, vauva käy rinnalla toiveestasi vain joitain kertoja päivässä tai vauvalla on esimerkiksi refluksia, tutti voi olla vauvalle tarpeen.

Kaikki vauvat eivät välitä tutista, eikä se ole vauvan kannalta välttämätön.