Entä jos ensi-imetys viivästyy?

Kun ensi-imetys toteutuu myöhemmin

Vauvan syntymän jälkeen joko vanhempi tai vauva voi tarvita hoitoa, jota ei ole mahdollista antaa erottamatta heitä toisistaan. Vaikka vauva ei pääsisi heti rinnalle, imetys voi silti saada hyvän alun, kun maidoneritys käynnistetään vauvan puolesta. Ensi-imetyksen ihokontaktissa voi toteuttaa vauvan kanssa myöhemmin.

Ensimmäisinä päivinä käsinlypsy on helpoin tapa saada imetys käyntiin, jos olette erossa vauvan kanssa. Lypsämällä stimuloit rintoja ja keräät arvokkaita maitopisaroita vauvalle. Lypsäminen kannattaa aloittaa mieluiten jo synnytyssalissa tai heräämössä eli 1-2 tunnin kuluessa vauvan syntymästä. Varhainen aloitus tekee maitomäärän kasvattamisesta helpompaa.

Käsinlypsy – näin se käy

Aseta käsi C-kirjaimen muotoon noin 3 cm etäisyydelle nännistä: peukalo nännin yläpuolelle ja muut sormet alapuolelle. Paina kämmentä kohti rintakehää ja purista peukaloa ja muita sormia yhteen. Älä liu’uta sormia iholla: rintakudos jää sormien väliin myös liikkeen loppuvaiheessa. Hellitä ote parin sekunnin kuluttua. Toista liikettä melko tiheässä rytmissä. Siirrä välillä sormien paikkaa, jotta rinta tyhjenee eri puolilta.

 

Piirretty rinta josta henkilö pitää leveällä otteella kiinni. Piirretty rinta, josta puristamalla tulee pisara.

Vinkki:  Tekniikkaa voi harjoitella jo etukäteen jo odotusaikana raskausviikolta 38 alkaen. Jos rinnasta tulee maitoa, sen voi ottaa talteen neulattomaan lääkeruiskuun, laittaa korkin päälle ja pakastaa vauvaa varten. Neulattomia ruiskuja ja korkkeja saa apteekista.

Lue lisää käsinlypsämisestä!

Katso Terveyskylän video käsinlypsystä

Enemmän kuin ruokaa

Aluksi maitoa tulee vain muutamia pisaroita. Pisarat ovat kuitenkin vauvalle kullanarvoista ensimaitoa eli kolostrumia. Tipat kerätään lääkekippoon tai lääkeruiskuun ja annetaan vauvalle mahdollisimman pian. Puoliso tai tukihenkilö voi auttaa maidon talteen keräämisessä ja vauvan syöttämisessä, jos mahdollista.

Imetyksen aloittaminen

Vaikka ensi-imetystä olisi jouduttu siirtämään, se voidaan toteuttaa kaikessa rauhassa heti, kun äiti ja vauva pääsevät taas yhteen.

 

Päivitetty 16.5.2023