Entä jos ensi-imetys viivästyy?

Erilainen alku – ensi-imetys myöhemmin

Vauvan syntymän jälkeen joko äiti tai vauva voi tarvita hoitoa, jota ei ole mahdollista antaa erottamatta heitä toisistaan. Vaikkei vauva pääsisi heti rinnalle, imetys voi silti saada hyvän alun, kun maidoneritys käynnistetään vauvan puolesta. Ensi-imetyksen ihokontaktissa voi toteuttaa vauvan kanssa myöhemmin.

Ensimmäisinä päivinä käsinlypsy on helpoin tapa saada imetys käyntiin. Lypsämällä stimuloit rintoja ja keräät arvokkaita maitopisaroita vauvalle. Lypsäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian – mieluiten jo synnytyssalissa tai heräämössä eli 1-2 tunnin kuluessa vauvan syntymästä. Varhainen aloitus tekee maitomäärän kasvattamisesta helpompaa.

Käsinlypsy – näin se käy

Aseta käsi C-kirjaimen muotoon noin 3 cm etäisyydelle nännistä: peukalo nännin yläpuolelle ja muut sormet alapuolelle. Paina kämmentä kohti rintakehää ja purista peukaloa ja muita sormia yhteen. Älä liu’uta sormia iholla: rintakudos jää sormien väliin myös liikkeen loppuvaiheessa. Hellitä ote parin sekunnin kuluttua. Toista liikettä melko tiheässä rytmissä. Siirrä välillä sormien paikkaa, jotta rinta tyhjenee eri puolilta.

 

Vinkki:  Tekniikkaa voi harjoitella jo etukäteen jo odotusaikana raskausviikolta 38 alkaen.

Lue lisää käsinlypsämisestä!

Enemmän kuin ruokaa

Aluksi maitoa tulee vain muutamia pisaroita. Pisarat ovat kuitenkin vauvalle kullanarvoista ensimaitoa eli kolostrumia. Tipat kerätään lääkekippoon tai ruiskuun ja annetaan vauvalle mahdollisimman pian. Puoliso tai tukihenkilö voi auttaa maidon talteen keräämisessä ja vauvan syöttämisessä, jos mahdollista.

Imetyksen aloittaminen

Vaikka ensi-imetystä olisi jouduttu siirtämään, mitään ei ole vielä menetetty. Ensi-imetys voidaan toteuttaa kaikessa rauhassa heti, kun äiti ja vauva pääsevät taas yhteen.

Katso video käsinlypsystä (Terveyskyla.fi)

Päivitetty 8.4.2021