Äidinmaito on superfoodia

Rintamaito on osoittautunut useissa tutkimuksissa melkoiseksi superfoodiksi. Sen koostumus muuttuu vauvan tarpeiden mukaan.

Ennenaikaisena syntyneelle vauvalle äidinmaito on hyvin tärkeää, sillä maidon eri ainesosat ja erityisesti oligosakkaridit auttavat pienen keskosvauvan immuunipuolustuksen kehittymisessä ja suojaavat häntä vakavilta infektioilta. Keskosvauvat saavatkin yleensä ensiviikkojen aikana joko vanhempansa omaa maitoa tai luovutettua äidinmaitoa.

Kaikki vastasyntyneet saavat äidinmaidosta vahvistusta vastustuskyvylle ja runsaasti ravintoaineita. Äidinmaidon ainesosat vaikuttavat erityisesti suoliston kautta vauvan immuunipuolustusta vahvistaen.
Maitoa tulee ensimmäisinä päivinä vain pisaroita kerrallaan, mutta nuo pisarat ovat tiivisteen kaltaista, erittäin ravinteikasta ensimaitoa.

Kesähelteellä maidon koostumus muuttuu hieman vesipitoisemmaksi. Täysimetetty vauva ei tarvitse kuumallakaan säällä vettä, vaan äidinmaito riittää.

Kun perheessä sairastellaan, äidinmaitoon kehittyy vauvaa varten vasta-aineita. Imetettyjen vauvojen flunssat ja vatsataudit hoituvatkin yleensä kotihoidolla ja menevät melko nopeasti ohi. Rinnalla vauva saa myös lohtua kurjaan oloon.

Myös maailmaa tutkiva taapero saa äidinmaidosta rautaisannoksen infektiosuojaa. Äidinmaidon sisältämät ravinto- ja vasta-aineet eivät häviä, vaikka imetys jatkuisi vauvavuoden jälkeenkin.

Terveyttä kahdelle

Imetetyillä lapsilla on vähemmän tavallisimpia infektiotauteja kuten suolisto- ja hengitystieinfektioita. Äidinmaitoa saavilla lapsilla taudit ovat usein lievempiä ja lyhytkestoisempia ja vaativat harvemmin sairaalahoitoa.

Astmaa, atopiaa sekä tyypin 1 ja 2 diabetestä on imetetyillä vähemmän kuin korvikeruokituilla. Imetys ehkäisee ylipainoa niin lapsuudessa kuin myöhemmälläkin iällä. Imetetyillä lapsilla on vähemmän maitohammasvaiheen purentavirheitä. Imetetyillä vauvoilla myös lapsuusiän leukemian ja kätkytkuoleman riski on pienempi kuin korvikeruokituilla.

Myös imettävä vanhempi hyötyy imetyksestä. Imettäneillä naisilla on pienempi riski sairastua rintasyöpään, munasarjasyöpään, aikuistyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Raskausdiabeetikoilla imetys pienentää riskiä tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen myöhemmin.

Täysimetys kuluttaa energiaa 500 kcal päivässä, joten siitä on apua myös raskauskilojen karistamisessa ja painonhallinnassa.

Sujuva imetys helpottaa arkea

Imetyksen alussa voi olla pieniä tai isompia haasteita, joihin kannattaa pyytää heti apua synnytyssairaalasta tai neuvolasta. Kun imetys lähtee sujumaan, se on usein arjessa helpoin tapa ruokkia vauvaa. Äidinmaito kulkee aina mukana sopivan lämpöisenä ja hygieenisesti pakattuna. Se ei pääse loppumaan, vaikka olisikin pitkä juhlapyhä ja kaupat kiinni. Imetyksestä ei tule tiskiä eikä pakkausjätettä. Äidinmaito on myös käytännössä ilmaista.

Vauvalle imetys on paljon muutakin kuin ruokaa: se on turvaa, läheisyyttä ja rakkautta.
Imetys lohduttaa elämän kolhuissa ja auttaa nukahtamaan. Hetki rinnalla antaa lapselle rohkeutta, kun ujostuttaa. Ja se tyynnyttää, kun on vaikeaa rauhoittua.

Lue lisää suomalaisista imetyssuosituksista!

Päivitetty 29.3.2021