Millaista imetys on vauva-arjessa?

Pieni vauva on vasta sopeutumassa elämään kohdun ulkopuolella. Vanhemman lämmössä ja tutussa tuoksussa hän voi tottua siihen omassa tahdissaan. Vauvan mielestä rinnalla ja vanhemman iholla on kaikkein ihaninta olla.

Vauvan tärkein tehtävä ensiviikkoina on syödä, kasvaa ja saada maitokoneisto käyntiin. Hän lepää jaksaakseen taas syödä vähän lisää.

Kun pidät vauvaa lähelläsi, huomaat pienet nälän ensimerkit. Tutustut myös oman vauvasi tapaan viestiä sinulle olostaan ja tarpeistaan.

Miten usein vauva syö?

Vauva tarvitsee ensiviikkoina ruokaa monta kertaa vuorokaudessa. Imetyskertoja olisi hyvä olla ainakin 10-12, joista vähintään 1-2 yöaikaan.

Tiheillä imetyksillä on kaksi tarkoitusta: vauva saa vatsansa täyteen ja rinnat alkavat tuottaa yhä enemmän maitoa. Mitä enemmän maitoa rinnoista poistuu, sitä enemmän ne tuottavat sitä tilalle.

Etenkin ensimmäiset kuusi viikkoa ovat tiheän rinnallaolon aikaa, jolloin maitokoneisto käynnistyy ja maidon määrä kasvaa, kun syötät vauvaa riittävän usein.

Ensiviikkojen imetyshetkistä voi tehdä itselleen mahdollisimman mukavia. Jos perheessänne on isompia sisaruksia ja arki pyöritettävänä, pyydä kotiin apua ensipäivien ajaksi, jos mahdollista.

Ensiviikkojen selviytymisvinkit

Pakastin ja jääkaappi kannattaa täyttää jo valmiiksi ruuilla, jotka voit valmistaa nopeasti lämmittämällä ja syödä yhdellä kädellä. Toisella käsivarrella on usein vauva. Imetys lisää energiantarvetta noin 500 kcal vuorokaudessa.

Moni imettävä vanhempi himoitsee herkkuja. Niistä voi olla silloin tällöin hyötyäkin, sillä hiilihydraattien syöminen tuntuu saavan maitohanat auki.

Imetyshetken aikana janon tunne voi yllättää. Varaa vettä tai muuta juomista käden ulottuville. Jos imetät makuuasennossa, haitaripilli lasissa tai muu ratkaisu makuullaan juomiseen helpottaa paljon!

Oman imetyspesän voi luoda sängylle tai leveän sohvan nurkkaan. Moni imettävä vanhempi pitää imetyspaikan lähellä koria, jossa voi olla kaukosäädin, laturi, lempikirja, pientä välipalaa, juomista ja vauvan harsoja. Ensiviikkojen imetyshetket kestävät välillä pitkäänkin kerrallaan, mutta kun kaikki tarvittava on käden ulottuvilla, ajan saa kulumaan.
Perheessä, jossa on isompia sisaruksia, imetyskorin voi tehdä myös lapsille. Sen voi nostaa esiin imetyshetkien ajaksi, jolloin korin kirjat, pelit ja puuhat jaksavat kiinnostaa ainakin osan aikaa.

Lepää ja torku, kun vauvakin nukkuu. Hänellä ei yleensä vielä ole selkeää vuorokausirytmiä. Unen syklit ovat lyhyempiä kuin aikuisella ja hän heräilee kesken unienkin syömään.

Käy suihkussa ja syö, kun vauva nukahtaa hetkeksi tai joku toinen sylittää häntä. Vauvoilla on uskomaton kyky huomata, milloin vanhempi suunnittelee käyntiä jääkaapilla. Moni vauva havahtuu pian jouduttuaan ihon lämmöstä muualle nukkumaan. Ole siis nopea!

Nautinnollisen pitkiä omia hetkiä ei ensiviikkoina voi ehkä viettää, mutta ne ovat mahdollisia taas myöhemmin.

Miten imetys muuttuu kun vauva kasvaa?

Tiheän imetyksen alkuvaihe ei kestä ikuisesti. Noin 2-3 kuukauden iässä imetysvälit alkavat pidentyä. Vauvan imuteho kasvaa ja hän syö vatsansa täyteen paljon nopeammin kuin ensiviikkoina.

Kun vauvan näköaisti kehittyy, hän alkaa havainnoida ympäristöä enemmän noin 3-4 kuukauden iässä. Imetyshetkiin voi tarvita enemmän rauhaa, koska ympärilleen katseleva vauva ei aina malta keskittyä syömään. Puolen vuoden iässä vauva alkaa harjoitella kiinteiden ruokien syömistä. Imetys jatkuu muun ruuan rinnalla ja vauva hyötyy äidinmaidon ravinteista ja vasta-aineista.

Yli puolivuotiaan vauvan mielestä liikkumaan lähteminen on niin innostavaa, että imetyshetket saattavat välillä kestää vain pienen hetken, ennenkuin mennään taas. Noin kahdeksan kuukauden iässä vauva alkaa ymmärtää olevansa vanhemmasta erillinen olento. Tämä tuntemus aiheuttaa eroahdistusta, jolloin vauva saattaa haluta käydä rinnalla tankkaamassa turvaa ja ravintoa tiheästikin. Motorinen ja emotionaalinen kehitys voi tuoda myös öihin enemmän heräilyä.

Yli vuoden vanha taapero tutkii maailmaa jatkuvasti. Imetyshetket ovat usein hyvä apu väsykiukun tyynnyttämisessä ja nukkumaan rauhoittumisessa. Äidinmaito antaa taaperolle tärkeää infektiosuojaa, sillä pienet kädet koskevat joka paikkaan ja menevät usein myös suuhun.

Miksi vauva syö niin monta kertaa päivässä?

Eri nisäkkäät imettävät ja hoitavat poikasiaan luontaisesti eri tavoin. Kaniemon poikaset viettävät päivänsä keskenään pesässä, jossa emo käy syöttämässä niitä muutaman kerran vuorokaudessa. Ihmisnisäkkään poikanen taas tarvitsee jatkuvaa fyysistä läheisyyttä ja tiheitä imetyksiä kasvaakseen ja kehittyäkseen.

Vaikka nykymaailmassa emme usein ajattele käyttäytyvämme nisäkkään lailla, lapsen syntymään ja imetykseen liittyy ihmisellä runsaasti vaistomaista toimintaa ja reagointia. Vauva taitoineen ja vaistoineen on tästä hyvä esimerkki, hän toimii kuten ihmisvauvat ovat aina toimineet. Myös vanhemman herkistyminen vauvan tarpeille, valppaus havainnoida vauvan viestejä ja uudenlaiset reaktiot tuttujakin asioita kohtaan ovat meihin koodattua käytöstä.

Jos omat tuntemukset hämmästyttävät, ei hätää. Elät aivan erityistä aikaa. Tunteiden aallokko tasaantuu myöhemmin aivan varmasti.