Ihan vastasyntynyt vauva nukkuu ja valvoo omaan tahtiinsa. Vauvan hieman kasvaessa vuorokausirytmi muuttuu ennustettavammaksi. Hän on enemmän hereillä päivällä ja nukkuu pidempään yöllä. Vauvan uni on erilaista kuin aikuisen ja hän tarvitsee hoivaa kellon ympäri.
Suurin osa vauvoista herää syömään öisin kerran tai useasti. Yöimetyksillä on tärkeä tehtävä: ne auttavat imetystä sujumaan ja varmistavat vauvan hyvinvointia.
Yöimetykset kasvattavat tehokkaasti maidon määrää vauvalle riittävälle tasolle. Maidonerityksen säätelystä vastaavan prolaktiinihormonin pitoisuus on suurimmillaan yöaikaan.
Rintamaito on hyvin sulavaa, joten imetysvälit eivät jää kovin pitkiksi, vaikka vauva nukkuu syöttöjen välissä. Pientä vauvaa ei ole tarpeenkaan saada nukkumaan jatkuvasti monen tunnin unia. Tiheät havahtumiset ovat tärkeä, kätkytkuolemalta suojaava turvallisuustekijä.
Vauvan kanssa vierekkäin perhepedissä
Perhepeti tarkoittaa sitä, että vanhempi ja vauva nukkuvat yhdessä. Turvallinen perhepeti taas tarkoittaa, että yhdessä nukkumista varten on järjestetty sopivat olosuhteet. Perhepeti on hyvä keino helpottaa yöimetyksiä, lisätä vauvan turvallisuuden tunnetta ja parantaa imettävän vanhemman unta. Perhepetinukkumisen voi valita, jos se tuntuu perheestä hyvältä ratkaisulta.
Vaikka perhepeti ei tuntuisi odotusaikana omalle perheelle sopivalta jutulta, kannattaa turvalliseen perhepetiin silti tutustua. On tavallista, että jossakin vaiheessa vauvavuotta vanhemmat päätyvät nukkumaan yhdessä vauvan kanssa, vaikka se ei alun perin ollutkaan tarkoitus. Silloin on mahdollista, että turvallisen perhepedin sijaan vanhempi esimerkiksi nukahtaa sohvalle vauvan kanssa.
Aiemmin on ajateltu, että vauvan vieressä nukkumisen riskinä on vanhemman kierähtäminen unissaan vauvan päälle. Nykypäivän tutkimustiedon mukaan perhepeti on vauvalle sopiva paikka nukkua ja hyödyllinen asia imetyksen sujuvuuden ja jatkumisen kannalta, jos seuraavat asiat ovat kunnossa:
- Vanhempi imettää öisin. Imettävä vanhempi suojaa vartalollaan vauvaa, joka nukkuu hänen vieressään “imetysetäisyydellä”. Imettävä vanhempi tarkkailee vauvaa vaistomaisesti, jopa unissaan.
- Suunniteltu juttu. Molemmat vanhemmat tietävät nukkuvansa vauvan kanssa samassa sängyssä ja ymmärtävät, millainen on turvallinen perhepeti.
- Päihteettömyys ja tupakoimattomuus. Vauvan kanssa nukkuva vanhempi ei voi tupakoida, käyttää alkoholia, huumeita tai väsyttäviä lääkkeitä.
- Turvallinen sänky. Riittävän kova yhtenäinen patja, jossa ei ole putoamisvaaraa tai rakoja, joihin vauva voi kierähtää. Sängyssä ei ole irtonaisia tyynyjä tai peittoja, joiden alle vauva voi hautautua. Vauvan kanssa nukkuminen nojatuolissa tai sohvalla ei ole turvallista. Jos siis pelkäät nukahtavasi imettäessä esimerkiksi nojatuolissa, kannattaa sängystä tehdä sopiva paikka vauvan kanssa nukkumiseen ja imettää siellä.
- Hyvä asento. Vauva nukkuu selällään. Vauvan raajojen liikkumista ei saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla. Imettävä vanhempi nukkuu kyljellään, polvet koukussa ja alempi käsivarsi olkapään tasolle kohotettuna. Vauvan paikka on vanhemman käsivarren ja etureisien väliin jäävässä tilassa. Imettävä vanhempi menee tähän uniasentoon vauvan kanssa yleensä vaistomaisesti.
- Sopiva lämpötila. Viileä huonelämpötila sekä kevyt vaatetus vauvalle. Vanhempi tarvitsee imetyksen kannalta kätevän, riittävän lämpimän yöpaidan. Silloin aikuisen peiton voi jättää alemmas ja vauva ei ole vaarassa jäädä kokonaan paksun täkin alle.
- Vain aikuisia ja vauva. Sisarukset ja lemmikit eivät sovi unikavereiksi perhepetiin.
- Perhepeti ei ole turvallinen kaikkein pienimmille. Jos vauvasi on keskonen tai syntynyt pienipainoisena, perhepedissä nukkumista ei suositella ensimmäisinä kuukausina.
- Unipesää ei voi käyttää perhepedissä. Se soveltuu Tukesin mukaan vauvan unipaikaksi vain silloin, kun vanhempi on hereillä ja voi valvoa vauvaa.
Kauniita unia kaikille
Kaikki perheet eivät koe perhepetiä toimivaksi ratkaisuksi. Joissain perheissä vain imettävä vanhempi nukkuu vauvan kanssa ja muut perheenjäsenet muualla. Monissa perheissä toimii sivuvaunu: vauvan oma sänky on sijoitettu sivuvaunuksi vanhemman sängyn kylkeen, mikä voi helpottaa yöllisiä ruokahetkiä. On myös perheitä, joissa hyvät unet takaa ainoastaan vauvan nukuttaminen toisessa huoneessa.
Tapoja on monia. Tärkeintä on, että jokainen perheenjäsen saa nukuttua niin hyvin, kuin se pikkulapsiperheessä on mahdollista. Vauva-arjessa on hyvä opetella rentouttamaan itseään ja ottamaan päiväunet, kun vauva nukkuu.
Lue lisää tutkittua, lempeää tietoa vauvojen unesta!
Päivitetty 2.8.2024