Perhepeti vauvan kanssa

Perhepeti on hyvä keino helpottaa yöimetyksiä, lisätä vauvan turvallisuuden tunnetta ja parantaa äidin unta, jos se tuntuu perheestä hyvältä ratkaisulta.

Aiemmin on ajateltu, että vauvan vieressä nukkumisen riskinä on vanhemman kierähtäminen unissaan vauvan päälle. Nykypäivän tutkimustiedon mukaan perhepeti on turvallinen paikka nukkua ja imetyksen sujuvuuden ja jatkumisen kannalta hyödyllinen asia, jos seuraavat asiat ovat kunnossa:

  • Äiti imettää öisin: imettävä äiti suojaa vartalollaan vauvaa, joka nukkuu äidin vieressä “imetysetäisyydellä”. Äiti myös tarkkailee vauvaa vaistomaisesti – jopa unissaan!
  • Suunniteltu juttu: Perhepedissä nukkuminen tapahtuu suunnitellusti niin, että molemmat vanhemmat tietävät nukkuvansa vauvan kanssa samassa sängyssä.
  • Päihteettömyys: vauvan kanssa nukkuva ei tupakoi, käytä alkoholia, huumeita tai väsyttäviä lääkkeitä.
  • Turvallinen sänky: riittävän kova yhtenäinen patja alustana, ei putoamisvaaraa tai rakoja, joihin vauva voi kierähtää, ei irtonaisia tyynyjä tai peittoja, joiden alle vauva voi hautautua. Vauvan kanssa nukkuminen nojatuolissa tai sohvalla ei ole turvallista. Jos siis pelkää nukahtavansa imettäessä esimerkiksi nojatuolissa, kannattaa sängystä tehdä turvallinen paikka vauvan kanssa nukkumiseen.
  • Hyvä asento: vauvan nukkuma-asento selällään, vauvan raajojen liikkumista ei saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla. Äiti nukkuu kyljellään, polvet koukussa ja alempi käsivarsi olkapään tasolle kohotettuna. Vauva on hyvässä turvassa äidin käsivarren ja reisien välissä.
  • Sopiva lämpötila: viileä huonelämpötila sekä kevyt vaatetus vauvalle. Äiti tarvitsee imetyksen kannalta kätevän, riittävän lämpimän yöasun. Tällöin riittää kevyempi peittely ja vauva ei ole vaarassa jäädä kokonaan paksun täkin alle.
  • Vain aikuisia ja vauva: Sisarukset ja lemmikit eivät sovi unikavereiksi perhepetiin
  • Perhepeti ei ole turvallinen kaikkein pienimmille: Jos vauvasi on keskonen tai syntynyt pienipainoisena, perhepedissä nukkumista ei suositella ensimmäisinä kuukausina.

Kauniita unia kaikille

Kaikki perheet eivät koe perhepetiä toimivaksi ratkaisuksi. Joissain perheissä vain äiti nukkuu vauvan kanssa ja muut perheenjäsenet muualla. Monissa perheissä toimii sivuvaunu: vauvan oma sänky on sijoitettu äidin sängyn kylkeen, mikä on sekin yöllisten ruokahetkien kannalta näppärä vaihtoehto. On myös perheitä, joissa hyvät unet takaa ainoastaan vauvan nukuttaminen toisessa huoneessa.

Tapoja on monia. Tärkeintä on, että jokainen perheenjäsen saa nukuttua niin hyvin kuin se pikkulapsiperheessä on mahdollista. Vauva-arjen huiskeessa päivänokosia saavat ottaa myös aikuiset. Nukkumisjärjestelyillä on tapana muuttua vauvan kasvaessa, joten vauvan tottumisesta vieressä nukkumiseen ei ole syytä kantaa huolta.

Päivitetty 8.4.2021