Neljä niksiä imetykseen

Imetys pääsee hyvin alkuun neljän niksin avulla.

Imetä tiheästi

Pienen vauvan on tärkeää syödä ainakin 10-12 kertaa vuorokaudessa. Mitä tiheämmin hän imee rinnalla, sitä enemmän maitoa muodostuu rintoihin.

Tunnista tehokas imuote

Kun imuote on tehokas, hän saa jokaisella syötöllä tarpeeksi maitoa ja rinnat alkavat tuottaa maitoa riittävästi. Hyvä ja tehokas imuote ei satu.

Miltä tehokas imuote tuntuu? Voit kokeilla tätä jo odotusaikana. Laita puhdas pikkusormi kitalakesi takaosaan ja imaise voimakkaasti. Vauvan tehokas imuote tuntuu samankaltaiselta.

Kun imemisote on tehokas, huomaat että vauva nielee maitoa. Yhteen imetyskertaan kuuluu erilaisia jaksoja. Välillä vauva nielee maitoa tiuhaan ja välillä hän lupsuttelee rennosti.

Löydä hyvä imetysasento

Ensiviikkoina imetyskerrat kestävät pitkään ja toistuvat usein. Mukavat imetysasennot, joissa voit rentoutua syötön aikana, helpottavat tätä vaihetta. Pyydä henkilökuntaa näyttämään sinulle sopivia asentoja.

Jos imetys sattuu, pyydä apua

Imetyskipua kannattaa hoitaa heti, jos imetys alkaa sattumaan. Kipu ei kuulu imetykseen, lukuunottamatta ensiviikkojen hormonaalista arkuutta. Se on aivan imetyskerran alussa tuntuva kipua, joka laantuu nopeasti. Pyydä apua synnytyssairaalasta tai neuvolasta, jos:

  • Kipu jatkuu pitempään kuin noin 1o sekuntia imetyskerran alussa
  • Rinnanpää on vauvan syötyä littana tai toispuoleinen kuin huulipunapuikko

Kipu on aina merkki siitä, että jotain pitää korjata, vaikka ote näyttäisi ulospäin hyvältä. Usein avuksi riittää imetysasennon kohentaminen niin, että vauva pääsee rinnalla vähän parempaan asentoon ja saa paremman imemisotteen.

Myös vauvan toinen vanhempi tai tukihenkilö voi pyytää teille imetysohjausta, koska vastasynnyttäneenä saattaa olla itse hieman väsynyt ja arka vaatimaan apua.