Neljä niksiä imetykseen

Imetys pääsee hyvin alkuun neljän niksin avulla.

Imetä tiheästi

Imetys alkaa heti vauvan synnyttyä, kun hän pääsee vanhemman iholle ja alkaa hamuilla kohti rintaa. Pienen vauvan on tärkeää syödä ainakin 10-12 kertaa vuorokaudessa. Mitä tiheämmin hän imee rinnalla, sitä enemmän maitoa muodostuu rintoihin.

Tehokas imuote

Kun imuote on tehokas, vauvan vatsa täyttyy maidosta ja rinnat tuottavat maitoa riittävästi.
Miten tunnistat tehokkaan imun? Laita puhdas pikkusormi kitalakesi takaosaan ja imaise voimakkaasti. Vauvan tehokas imuote tuntuu samankaltaiselta.

Tarkkaile imetyksen aikana, nieleekö vauva maitoa. Hyvä ja tehokas imuote ei myöskään satu.

Hyvä imetysasento

Ensiviikkoina imetyskerrat kestävät pitkään ja toistuvat usein. Mukavat imetysasennot, joissa voit rentoutua syötön aikana, helpottavat tätä vaihetta. Pyydä henkilökuntaa näyttämään sinulle sopivia asentoja.

Pyydä apua, jos imetys sattuu

Kipu ei kuulu imetykseen, lukuunottamatta ensiviikkojen hormonaalista arkuutta. Se on aivan imetyskerran alussa tuntuva kipu, joka laantuu nopeasti. Jos kipu jatkuu ja/tai rinnanpää on vauvan syötyä littana tai toispuoleinen, pyydä apua synnytyssairaalan henkilökunnalta. Myös vauvan toinen vanhempi tai tukihenkilö voi pyytää teille imetysohjausta, koska vastasynnyttäneenä saattaa olla itse hieman väsynyt ja arka vaatimaan apua.

Kipu on aina merkki siitä, että jotain pitää korjata, vaikka ote näyttäisi ulospäin hyvältä. Usein avuksi riittää imetysasennon kohentaminen niin, että vauva pääsee rinnalla vähän parempaan asentoon.