Perhevapaauudistuksen myötä vanhempainvapaata voi jakaa vanhempien kesken aiempaa joustavammin. Vanhempainvapaiden jakamisesta päättäminen mietityttää useimmissa perheissä, koska vauva-ajan sujumista ei voi ennustaa etukäteen.
Ensimmäisinä kuukausina synnyttänyt vanhempi tarvitsee aikaa raskaudesta ja synnytyksestä toipumiseen ja imetyksen käynnistymiseen. Vauva-aika on suuri muutos koko perheelle, ja vauva tarvitsee hoivaa vuorokauden ympäri. Vanhempien vireystaso ja jaksaminen eivät välttämättä ole vauvavuonna aivan samalla tasolla kuin ennen raskautta.
Vauva-arjen, imetyksen ja töihin paluun yhdistämisen sujuvuus riippuu paljon siitä, millaista työtä vanhemmat tekevät. Etätyöhön tai osa-aikatyöhön voi olla helpompaa palata vauva-aikana, sillä imetyksen jatkaminen ja lepotauot ovat helpompia järjestää. Jos työ tehdään kodin ulkopuolella ja päivistä tulee työmatkoineen pitkiä, imetystä voi ylläpitää työpäivien ajan pumppaamalla maitoa. Suomessa ei ole lakisääteisiä taukoja imettäville vanhemmille ainakaan toistaiseksi.
Myös vauvan ikä vaikuttaa imettävän vanhemman töihin paluun helppouteen. Imettävän vanhemman erossaolo vauvasta ja kotiin jäävän vanhemman vauvan hoitaminen on vaivattominta, kun vauva syö jo mukavasti kiinteitä ruokia. Tämä tapahtuu kunkin vauvan yksilölliseen tahtiin noin 6-8 kuukauden iässä. Aikaisempi töihinpaluu vaatii aina enemmän järjestelyjä imetyksen kanssa. Maito on tärkeä osa vauvan ruokavaliota koko vauvavuoden ajan.
Imetys sopeutuu mutkattomasti erilaisiin muutoksiin arjessa, eli sitä ei ole tarpeen lopettaa töihin tai opiskelemaan palatessa. Rintamaito antaa imetetylle lapselle infektiosuojaa ja myös vanhemmalle merkittäviä, pitkäaikaisia terveyshyötyjä.
Lue lisää imetyksen ja töihinpaluun tai opiskelun yhdistämisestä eri-ikäisten vauvojen kanssa!