Vauvan ja imetyksen ensimmäiset päivät

Ensimmäinen vuorokausi – vauva lepää

Vauva on usein hieman väsyksissä syntymän jälkeen ja hän on juuri aloittanut sopeutumisen kohdun ulkopuoliseen maailmaan. Ensimmäisen vuorokauden aikana kannattaa itsekin levätä, syödä ja juoda hyvin.

Ensimmäisen vuorokauden aikana vauva nukkuu paljon ja syö muutaman tunnin välein. Vauvaa kannattaa pitää mahdollisimman paljon ihokontaktissa, eli pelkkä vaippa päällä jomman kumman vanhemman ihoa vasten.  Ihokontaktissa vauvan ei tarvitse kuluttaa energiaa lämmönsäätelyyn ja huomaat helposti hänen hennotkin nälkäviestinsä: kieli liikkuu suussa ja tulee välillä uloskin, vauva hamuilee suullaan ja kääntelee päätään. Anna vauvan imeä aina, kun huomaat nälän merkkejä.

Kurkkaa, miltä vauvan nälkämerkit näyttävät!

Toinen vuorokausi – vauva käynnistää maitotehtaan

Toisen vuorokauden koittaessa vauva virkistyy. Hän huomaa, että ravinto ei tulekaan enää napanuoran kautta ja hänen täytyy käynnistää rintojen maitotehdas. Maitokoneisto käynnistyy tiheillä imetyksillä.

Vauva haluaa nyt viettää lähes kaiken aikansa rinnalla. Hän saattaa vaikuttaa tyytymättömältä, mikä on tavallista vauvan käytöstä tiheän imun kausina. Voit auttaa vauvaa pitämällä häntä runsaasti ihokontaktissa ja rinnalla syömässä.

Vauvan käytös saattaa herättää meissä vanhemmissa huolen siitä, riittääkö äidinmaito vauvalle. Ei hätää. Maitoa tulee tässä vaiheessa vähän, mutta keho tuottaa vastasyntyneelle optimoitua ravintoa.

Ensimaito on todella ravintopitoista ruokaa. Se on koostumukseltaan tahmeaa ja paksua, kuin tiivistettä. Tässä vaiheessa vauva vasta harjoittelee syömisen ja hengittämisen vuorottelua, joten vähäinen maitomäärä on hänen kannaltaan turvallinen. Ensimaitotipat riittävät terveelle, täysiaikaisena syntyneelle vauvalle yleensä mainiosti.

Kolmas ja neljäs vuorokausi – maito nousee

Kun vauva saa imeä rinnalla tiheästi ja pitkään, maitomäärä alkaa seuraavina päivinä kasvaa. Voimakkaampi maidonnousu tapahtuu yleensä 2-4 päivää syntymästä, joskus hieman myöhemminkin.

Imetyksen ensipäivät ja -viikot ovat vauvalle imuotteen ja imemisen harjoittelua.  Imemisen harjoitteleminen on vauvalle helpompaa pehmeällä rinnalla ennen voimakkaampaa maidonnousua. Maidonnousun jälkeen rinnat ovat pinkeät ja kovemmat.

Jos vauvan on hankalampaa saada hyvä imuote pinkeästä rinnasta, voit pehmentää ja muokata rinnanpäätä ennen imetyshetkeä painelemalla sormenpäillä nännin ympäriltä muutaman minuutin ajan.

Maidonnousun aikaan mieli voi olla herkässä ja olo hieman itkuinen. Rinnat pingottuvat ja voivat aristaa jonkun verran. Joskus voi myös nousta hiukan lämpöä. Tämä on normaalia ja menee onneksi pian ohi.

Luota vauvaan

Ensimmäisistä tiheän imun päivistä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti.

  • Etsi mukavia imetysasentoja, joissa pystyt imetyksen aikana rentoutumaan ja lepäämään. Pyydä asentojen löytämiseen riittävästi apua sairaalan henkilökunnalta.
  • Ota vauva rinnalle jo aivan hennoista nälän ensimerkeistä. Näin hän malttaa etsiä rauhassa hyvää imuotetta. Hyvä ote tuntuu napakalta eikä satu. Myös imuotteen kanssa kannattaa pyytää apua sairaalan henkilökunnalta.
  • Vaihda vauvaa tiheästi rinnalta toiselle, niin kummatkin rinnat saavat runsaasti stimulaatiota ja maitomäärä lähtee nopeasti kasvuun.
  • Luota vauvan viisauteen: kun hän saa olla ihokontaktissa ja pääsee tiheästi rinnalle, hän tietää mitä tekee.
  • Luota itseesi: te osaatte ja pystytte vauvan kanssa hienosti! Alku on aina harjoittelua kummallekin.

Omaan sänkyyn kapaloiminen ei ole vauvalle hyväksi. Tiukka kapalo vaimentaa vauvan luontaisia vaistoja ja pidentää unipätkien kestoa, jolloin vauva voi unohtaa herätä syömään riittävän usein.

Päivitetty 15.5.2023