Vauvan ensimmäiset päivät

Ensimmäisenä elinpäivänään vauva on usein vähän väsyksissä syntymän jälkeen. Hän nukkuu paljon ja herää syömään muutaman tunnin välein. Myös fiksut vanhemmat pyhittävät ensimmäiset tunnit lepäämiseen ja toipumiseen.

Maitotilaus käyntiin

Ensimmäisen vuorokauden lähestyessä loppuaan vauva virkistyy. Levolliset ensitunnelmat muuttuvat pian pientä sinnikkyyttä vaativaksi imetysmaratoniksi. Vauva käynnistää rintojen maitokoneiston imemällä rinnalla tiuhaan. Voit auttaa vauvaa pitämällä häntä runsaasti kontaktissa.

Toisesta vuorokaudesta alkaen vauva haluaa viettää lähes kaiken aikansa rinnalla. Hän saattaa vaikuttaa silti tyytymättömältä. Toinen vuorokausi voi koetella vanhempien uskoa äidinmaidon riittävyyteen. Vauvan runsaat imuhalut ovat kuitenkin hänen keinonsa kertoa rintojen maitokoneistolle, että hän on nyt täällä ja tarvitsee ruokaa.

Rinnoista tuleva ensimaito on todella ravintopitoista tiivistettä. Sitä tulee melko vähän, mutta nämä tipat riittävät terveelle, täysiaikaisena syntyneelle vauvalle yleensä mainiosti.

Maito nousee

Kun vauva saa imeä rinnalla tiheästi ja pitkään, maitomäärä alkaa seuraavina päivinä kasvaa. Voimakkaampi maidonnousu tapahtuu yleensä 2-4 päivää syntymästä, joskus hieman myöhemminkin. Ennen voimakkaampaa maidonnousua rinta on vielä mukavan pehmeä, jolloin vauvan on helppoa harjoitella hyvän imuotteen saamista. Maidonnousun jälkeen rinta on kovempi ja pinkeä, mutta sitä voi pehmittää vauvalle painamalla sormenpäillä nännipihan ympäriltä.

Luota vauvaan

Tiheän imun päivistä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Etsi mukavia imetysasentoja, joissa pystyt lepäämään ja rentoutumaan. Pyydä tähän riittävästi apua sairaalan henkilökunnalta. Vaihda vauvaa tiheästi rinnalta toiselle, niin kummatkin rinnat saavat runsaasti stimulaatiota ja imetys hyvän alun. Luota vauvan viisauteen, sillä ihokontaktissa vauvantahtisesti rinnalle päästen hän tietää mitä tekee.

Omaan koppaan kapaloiminen ei ole vauvalle hyväksi: tiukka kapalo vaimentaa vauvan luontaisia vaistoja ja pidentää unipätkiä, jolloin vauva voi unohtaa herätä syömään riittävän usein.

Päivitetty 8.4.2021