Vauvan ensimmäinen imetys

Syntymä on suuri muutos vauvalle.  Tavallisesti vauva pääsee heti synnyttyään äidin rinnan päälle lepäämään ja rauhoittumaan. Syntymäitku laantuu nopeasti äidin tuttua sydämen sykettä kuunnellessa – iho ihoa vasten. Pian on ensi-imetyksen vuoro ja vauvan tahtiin tehtynä se helpottaa tulevia imetyskertoja.

Vauva osaa, kun hänelle antaa aikaa

Imetyksen alkua ja hyvän imuotteen oppimista helpottaa paljon, jos vauva saa hakeutua ensimmäistä kertaa rinnalle omalla, luontaisella tahdillaan. Siihen kuuluu yhdeksän vaihetta. Jokaisen vaiheen jälkeen vauva lepää hetken ja käsittelee oppimaansa. Kun vauva saa käydä vaiheet läpi rauhassa, imuote on yleensä heti hyvä ja kivuton. Tämä taito tallentuu vauvan muistiin ja hän osaa sen myöhemminkin.

Vastasyntynyt vauva on taitava. Jotta hänen taitonsa pääsevät käyttöön, hän tarvitsee ihokontaktia ja aikaa harjoitella. Vaikka vauva ei vielä muuten paljoa liiku, vanhemman iholle päästyään hän osaa ryömiä ja liikkua kohti rintaa. Näköaisti on vielä aikuisen näkökykyyn verrattuna sumea, mutta hän erottaa rinnanpään ja tietää tarttua siitä kiinni saadakseen ruokaa.

Kohti ensimmäistä ateriaa

Huilattuaan syntymän jälkeen hetken vanhemman iholla, vauva alkaa olla valmis etenemään kohti rintaa. Hän kertoo siitä pienin viestein. Ensin liikkeet ovat hentoja: vauva availee suutaan, koskettelee äitiä käsillään ja katselee ihmetellen äidin kasvoja ja rintaa. Vähitellen liikkeet muuttuvat määrätietoisemmiksi. Vauva ryömii kohti nänniä, jonka hän erottaa katseellaan kuin maamerkin.

Valmistelu palkitaan

Rinnalle päästyään vauva ei kiirehdi, vaan verryttelee ennen ruokailua. Hän maiskuttelee suutaan ja nuolee rinnanpäätä. Samalla rinnanpää muovautuu imetykseen sopivaksi ja imetyshormonien määrä äidin elimistössä kohoaa huippulukemiin.

Rinnan lipomista voi kestää jopa puoli tuntia, kunnes vauva todella oikeasti imee. Vanhemmista ja hoitohenkilökunnasta vauvan tahti tuntuu joskus turhauttavan hitaalta. Vauva itse on kuitenkin kaikkea muuta kuin turhautunut: hän viihtyy puuhassaan erinomaisesti. Kun vauva saa itse hakeutua rinnalle omaan tahtiinsa, imetys sujuu paremmin jatkossakin.

Ihokontaktiin ei välttämättä tarvita äitiä

Synnytyssalissa terve täysiaikainen vauva saa olla häiriöttä ihokontaktissa ainakin ensimmäisen tunnin ajan. Jos äiti ei oman vointinsa takia voi pitää iholla vauvaa, voi toinen vanhempi tai tukihenkilö ottaa vauvan ihokontaktiin. Keisarileikkauksen jälkeen vauva voi usein päästä iholle jo salissa tai heräämössä. Jos vauva ei pääse rinnalle heti synnyttyään, ensi-imetys voidaan toteuttaa yhtä kiireettömästi myöhemmin, heti kun tilanne sen sallii.

Joskus tarvitaan enemmän aikaa

Synnytyksessä käytetyt lääkkeelliset kivunhoitomenetelmät voivat vaikuttaa siihen, että, vauva tarvitsee hieman enemmän aikaa imetyksen harjoittelemiseen.  Pidä vauvaa paljon ihokontaktissa ja pyydä henkilökunnalta riittävästi imetysohjausta. Vauva oppii kyllä ja saatte imetyksen hyvin alkuun!

Katso ihana video rinnalle ryömimisestä (Terveyskyla.fi)

Päivitetty 4.10.2022