Ihokontaktissa

Vanhemman iho on vauvalle maailman ihanin paikka

Katkeamaton ihokontakti heti syntymän jälkeen ja vauvan ensimmäisinä päivinä auttaa vauvaa sopeutumaan kohdun ulkopuoliseen elämään, edistää äidin toipumista synnytyksestä ja antaa imetykselle parhaan mahdollisen alun. Silloin, kun vauva ei syö, onnenhetkistä ihokontaktissa voi nauttia yhtä hyvin toinen vauvan vanhemmista tai muu läheinen.

Ihokontaktissa vauva on alastomana tai vaippasillaan aikuisen paljaalla rintakehällä, maha mahaa vasten. Lämmikkeeksi voi ottaa peiton. Vauvan päätä ei kuitenkaan saa peitellä. Myös myssyt voi ihokontaktissa unohtaa.

Säästöliekillä

Ihokontaktissa vauvalla ei kulu energiaa mihinkään turhaan, vaan hän saa keskittyä tärkeimpään – imemisen harjoitteluun. Aikuisen iholla oleminen pitää vauvan lämpimänä, peruselintoiminnot vakaina ja verensokerin tasaisena. Ihokontakti onkin erityisen tärkeää vauvoille, jotka ovat verensokeriseurannassa syntymän jälkeen.

Äidinmaidon tehotilaus

Ihokontakti herättää vauvan kiinnostuksen imemiseen ja vaistomaiset taidot hakeutua rinnalle. Oikea imuote löytyy todennäköisesti ihan itsestään. Ihokontaktissa vauva imee useammin ja tehokkaammin, jolloin vauva pärjää äidin omalla maidolla ihan alusta asti. Äidin kehon maidoneritystä säätelevät hormonit suorastaan villiintyvät, kun vauva on ihokontaktissa, koskettelee rinnan alueen ihoa ja imee tiheästi.

Masuasukkaan jatkoaika

Kohtuelämän vasta jättäneelle vauvalle ihokontaktin lämpö ja äidin tuttu sydämen syke toimivat pehmeänä laskuna maailmaan. Turvallinen läheisyys auttaa niin äitiä kuin vauvaakin rentoutumaan. Se myös lievittää mahdollisia kipuja. Ihokontakti tukee vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Ihokontaktissa pitäminen auttaa huomaamaan ja lukemaan vauvan viestejä, vastaamaan hänen tarpeisiinsa ja vahvistaa luottamusta vanhemmuuteen.

Ihokontaktista on apua myös imetyksen myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi imuoteongelmissa tai maitomäärän lisäämisessä. Ei ole imetyspulmaa, jossa ihokontakti ei auttaisi!

Päivitetty 4.10.2022