Ihokontaktin monet hyödyt vauvalle

Ihokontaktista on vastasyntyneelle ja pienelle vauvalle todella paljon hyötyä. Ihokontaktissa ollaan iho ihoa vasten: vauva makoilee mahallaan vanhemman rintakehän päällä vaippasillaan tai ilman vaippaa. Lämmikkeeksi voi ottaa peiton. Vauvan päätä ei peitellä ja myös myssyt voi jättää ihokontaktissa pois vauvan päästä.

Vauva pääsee ihokontaktiin vanhemman paidan alle yleensä heti syntymän jälkeen. Ihokontaktia kannattaa jatkaa sairaalassa ja vielä kotonakin vauvan kanssa.

Ihokontaktissa:

  • Vauva säästää  energiaa. Lämpötila on hänelle täydellinen eikä hänellä kulu energiaa lämmönsäätelyyn.
  • Vauva muistaa herätä syömään riittävän tiheästi. Verensokeri pysyy tasaisena.
  • Vauvan vaistot ja refleksit toimivat optimaalisesti.
  • Vauva saa hyviä mikrobeja vanhemman iholta.
  • Stressi ja mahdollinen kipu lievittyvät – niin vanhemmalla kuin vauvalla.
  • Vanhempi toipuu synnytyksestä nopeammin.
  • Vanhempi oppii ymmärtämään vauvan hentojakin viestejä paremmin.
  • Imetys käynnistyy helpommin ja kestää pidempään.

Katkeamaton ihokontakti heti syntymän jälkeen ja vauvan ensimmäisinä päivinä auttaa vauvaa sopeutumaan kohdun ulkopuoliseen elämään. Silloin, kun vauva ei syö rinnalla, häntä voi pitää ihokontaktissa myös ei-synnyttänyt vanhempi tai muu läheinen. Molempien vanhempien iholla oleminen on vauvan mielestä maailman parasta.

Ihokontakti edistää vauvan terveyttä

Ihokontaktissa vauvalla ei kulu energiaa mihinkään turhaan, vaan hän saa keskittyä tärkeimpään – imemisen harjoitteluun. Aikuisen iholla oleminen pitää vauvan lämpimänä, peruselintoiminnot vakaina ja verensokerin tasaisena. Ihokontakti onkin erityisen tärkeää vauvoille, jotka ovat verensokeriseurannassa syntymän jälkeen.

Ihokontakti helpottaa imetystä

Ihokontakti herättää vauvan kiinnostuksen imemiseen. Ihokontaktissa hän voi myös hyödyntää taitojaan ja valmiuksiaan liikkua ja hakeutua rinnalle. Oikea imuote löytyy todennäköisesti ihan itsestään. Ihokontaktissa vauva imee useammin ja tehokkaammin, jolloin vauva pärjää äidin omalla maidolla ihan alusta asti. Äidin kehon maidoneritystä säätelevät hormonit suorastaan villiintyvät, kun vauva on ihokontaktissa, koskettelee rinnan alueen ihoa ja imee tiheästi.

Lue lisää siitä, miten ihokontakti auttaa vauvaa hakeutumaan rinnalle alusta asti!

Masuasukkaan jatkoaika

Kohtuelämän jättäneelle vauvalle ihokontaktin lämpö ja vanhemman tuttu sydämen syke ovat pehmeä lasku maailmaan. Turvallinen läheisyys auttaa niin vanhempaa kuin vauvaakin rentoutumaan. Se myös lievittää mahdollisia kipuja.

Ihokontakti tukee vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Ihokontaktissa pitäminen auttaa huomaamaan ja lukemaan vauvan viestejä, vastaamaan hänen tarpeisiinsa ja vahvistaa luottamusta vanhemmuuteen.

Ihokontaktista on apua myös imetyksen myöhemmässä vaiheessa, jos on tarpeen parantaa imuotetta tai lisätä maidon määrää.  Ihokontakti on yksinkertainen hoitokonsti monenlaisiin imetystilanteisiin.

 

Päivitetty 16.5.2023