Tärkeät apuvälineet

Kun kyse on sateenkaariperheiden imetyksestä, tekstissä vilisevät sanat rintapumppu ja imetysapulaite. Jos et tiedä mistä on kyse, nyt se selviää.

Rintapumppu

Rintapumppu on erittäin hyödyllinen apuväline maidonerityksen käynnistämisessä. Käsinlypsykin toki toimii, mikäli tekniikka on hallussa. Kun maitoa on tarkoitus lypsää ihan tosissaan – kuten maidoneritystä käynnistäessä – tehokas, laadukas pumppu voi säästää aikaa ja hermoja. Nykyaikaisissa sähköpumpuissa on monipuoliset säädöt ja usein myös valmiita ohjelmia, joilla voi jäljitella vauvan tapaa herutella maitoa. Monissa malleissa onnistuu molempien rintojen lypsäminen yhtäaikaa, joka vähentää lypsämiseen kuluvaa aikaa ja tehostaa stimulaatioita. Käsikäyttöiset pumput kannattaa jättää satunnaisille lypsäjille. Jos omaan pumppuun ei halua sijoittaa, sairaalatasoisia sähköpumppuja on mahdollista myös vuokrata.

 

Imetysapulaite

Imetysapulaite voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta on oikeasti toimintaperiaatteeltaan yksinkertainen. Imetysapulaite koostuu pullosta ja letkustosta. Pulloon laitetaan lypsettyä rintamaitoa tai korviketta ja laite ripustetaan vauvaa syöttäessä omaan kaulaan. Pullon korkista lähtee ohuen ohut letku, jonka pää teipataan kiinni rinnanpäähän. Kun vauva tarttuu rintaan, hän saa suuhunsa myös imetysapulaitteen letkun pään, josta virtaa maitoa vauvan imiessä.
Imetysapulaitteesta on iloa monenlaisissa tilanteissa: se mahdollistaa vauvan syöttämisen rinnalta silloin, kun omaa maidoneritystä ei ole tai se ei riitä vauvan tarpeisiin. Imetysapulaite on hyvä vaihtoehto tuttipullolle, jos vauva on osittaisimetetty ja halutaan välttää osittaisimetetyille tyypillinen tilanne, että vauva alkaa suosia pulloa imetyksen kustannuksella. Imetysapulaitetta käytettäessä vauvan imu stimuloi rintaa vaikka hän saisi korviketta, minkä ansiosta oma maidoneritys lisääntyy.

 

Julkaistu 29.4.2020