Vain ei-synnyttänyt vanhempi imettää

Jos perhe suunnittelee, että vauvaa imettää ei-synnyttänyt vanhempi toisen palatessa esimerkiksi töihin, kannattaa maidonerityksen käynnistämiseen panostaa ihan todella ja varata prosessiin riittävän monta kuukautta aikaa. Yleensä suositellaan, että rintojen lypsäminen aloitettaisiin 6 kuukautta ennen vauvan syntymää. Lyhyempi aika riittää, jos edellisen imetyksen päättymisestä ei ole pitkä aika, korkeintaan muutamia kuukausia. 

Maidonerityksen käynnistämisestä huolimatta rintamaidon määrä ei välttämättä riitä täyttämään täysimetetyn vauvan tarpeita. Jos vauva tarvitsee lisäksi korviketta, sen antamiseen voi kokeilla imetysapulaitetta. Imetysapulaitteen käyttö ei häiritse imetystä, vaan rintamaidon määrä voi sitä käyttäessä lisääntyä, kun vauva viihtyy rinnalla enemmän. On myös mahdollista, että synnyttänyt vanhempi lypsääkin lisämaidoksi tarvittavan maitomäärän, vaikkei itse vauvaa imetäkään.

 

Lähteet:

Griggs Kellie M, Waddill Colette B, Bice April & Natalie Ward 2021: Care During Pregnancy, Childbirth, Postpartum and Human Milk Feeding for Individuals Who Identify as LGBTO+.

Kelly Boniata 2018: Relactation and Adoptive Breastfeeding – the Basics

Päivitetty 29.4.2021
Julkaistu 29.4.2020