Vauva saa luovutettua rintamaitoa

Useimmissa perheissä ollaan perillä rintamaidon lukuisista terveyttä ja kehitystä tukevista ominaisuuksista. Vaikka tarjolla on turvallisia korvikkeita, rintamaidon hankkimisesta ovat lisääntyvissä määrin kiinnostuneet myös perheet, joissa suunnitelmissa on vauvan syöttäminen pullolla. Meillä Suomessa ei ole pumpatun maidon nettimyyntisivustoja, kuten Yhdysvalloissa mutta epävirallisemmin rintamaidon myyntiä ja lahjoitusta harjoitetaan esimerkiksi sateenkaariperheiden kesken.

Luovutetun rintamaidon hankkimiseen liittyy joitakin turvallisuuskysymyksiä. Kaikkein parasta on, jos maidon luovuttaja on tuttu ja luotettava. Maidon luovuttajaksi sopii perusterve, tupakoimaton ja päihteetön henkilö, joka ei käytä imetyksen kanssa yhteensopimattomia lääkkeitä.

Tärkeä turvallisuustekijä on myös maidon huolellinen käsittely ja oikea säilytys. Lisää tietoa ja ohjeita löydät täältä

Lähteet:

Griggs Kellie M, Waddill Colette B, Bice April & Natalie Ward 2021: Care During Pregnancy, Childbirth, Postpartum and Human Milk Feeding for Individuals Who Identify as LGBTO+

Shiraman NK, Ewans AE, Lawrence R, Lawrence N & Academy of Breastfeeding Medicine*s Board of Directors. 2017. Academy of Breastfeeding Medicine’s 2017 Position Statement on Informal Breast Milk Sharing for the Term Healthy Infant.

Wambach, Karen & Spencer Becky 2019: Breastfeeding and Human Lactation. Sixth Edition.

 

Julkaistu 29.4.2020