Tukea sateenkaariperheen imetykseen

Vaikka oman perheen imetystoiveet ja käytännöt poikkeaisivat valtavirrasta, imetykseen pätevät samat lainalaisuudet. Imetys on pohjimmiltaan simppeliä, mutta harva välttyy haasteilta kokonaan. Oikealla tiedolla ja tuella erilaiset pulmat ratkeavat ja vauvavuoden vaiheet saavat selityksen. Neuvoloista ja synnytyssairaaloista saa perustason imetysohjausta, jolla yleensä pääsee jo pitkälle. Vaativammissa imetysongelmissa tai esimerkiksi maidonerityksen käynnistämisessä voi olla tarpeen kääntyä imetysohjauksen ammattilaisten, eli imetyskouluttajien ja IBCLC-tutkinnon suorittaneiden puoleen. Heitä työskentelee monissa kunnissa ja sairaaloissa imetyskoordinaattoreina ja imetysvastaanotoilla mutta myös yksityisinä ammatinharjoittajina. Sivuiltamme löydät listan yksityistä imetysohjausta tarjoavista ammattilaisista.

Imetyksen tuki ry:n Rinnalla -sovelluksessa voi hakea sateenkaariperheiden tukemisessa taitavia tukivanhempia aihetunnisteella ”sateenkaariperhe”. Vertaistukijan roolissa tukevat imetystukivanhemmat tsemppaavat ja antavat käytännön vinkkejä maidonerityksen käynnistämiseen ja teidän perheen omien imetystoiveiden toteuttamiseen. Tutustu ihanaan sovellukseemme täällä!
Myös Imetyksen tuki ry:n toimistolta voi kysellä tukea imetykseen tai vaikkapa vinkkejä lääkärikäynnille. Toimiston yhteystiedot löydät sivun alalaidasta.

Maidonerityksen käynnistämisen lääkkeellinen tukeminen

Suomessa imetyksen moninaisuus sateenkaariperheissä on asia, josta on toistaiseksi vain vähän tietoa terveydenhuollossa – tai juuri kenelläkään muullakaan. Kulttuurissamme harvinaista on myös adoptoidun vauvan imettäminen, mikä on maailmalla ihan tavallinen maidonerityksen käynnistämisen syy. Siksi Suomesta voi olla haastavaa löytää lääkäriä, joka perin juurin hallitsisi maidonerityksen hormonaalisen tukemisen lääkehoidon. Onneksi käytettävissä on kuitenkin valmiita protokollia, joita terveydenhuollossa asioidessaan voi halutessaan hyödyntää.